Care e înălțimea ideală și de ce oamenii înalți trăiesc mai puțin. "Mai mare este mai bine", o concepție greșită. Bianca Drăgușanu, lovitură după: "dacă nu ești înaltă, nu ești om!"

Care e înălțimea ideală și de ce oamenii înalți trăiesc mai puțin - Foto: Freepick @Racool_studio / Instagram Bianca Dragusanu
Care este înălțimea ideală și ce boli riști în funcție de înălțime. Adevărul după declarația "dacă nu ești înaltă, nu ești om!"

Înălțimea poate fi un factor de risc pentru anumite boli, dar totuși, care este înălțimea ideală? Pentru că studiile contrazic tot ceea ce știam până acum. 

Recent, Bianca Drăgușanu a făcut o declarație controversată despre înălțime femeilor, spunând că i se pare că "dacă nu ești înaltă, nu ești om" și că "femeile cu adevărat frumoase sunt cele înalte". 

Declarațiile sale au stârnit multe reacții, la fel ca în cazul lui George Buhnici. Mai mult, și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat pentru cele spuse de vedetă.

"Eu cred că dacă Kim Kardashian ar fi fost o femeie mai înaltă, măcar cu 10-15 cm, era mai mișto decât e, dar are niște forme… pe care eu mi le doresc foarte mult și lucrez la asta. Doar că ea e foarte pitică așa… Mie mi se pare că dacă nu ești înaltă, nu ești om! Nu mă face să zic lucruri care să… Eu sunt înaltă și îmi plac femeile înalte, dar asta nu înseamnă că am vreo problemă cu femeile care sunt scunde. Au și ele norocul lor că pot lua papainoage și pot părea înalte. Ai avantaje și dezavantaje. Fiind mică de înălțime, ai multe avantaje. Mi se pare că femeile cu adevărat frumoase sunt cele înalte. De ce Miss Univers are peste 1,80 m?", a declarat Bianca Drăgușanu într-un interviu recent. 

Boala delicată, ignorată de noi toți. Semnul durerii de CAP. Elisabeta Bădilă: E numită ucigașul tăcut. Atacă ceea ce iubește cel mai mult, creierul

Ce riscă Bianca Drăgușanu în urma declarațiilor

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat în urma declarațiilor Biancăi Drăgușanu, iar secretarul de stat al CNCD a dezvăluit primele detalii despre această decizie.

"Având în vedere afirmațiile făcute de doamna Drăgușanu, am decis să mă autosesizez și să analizăm în cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării dacă aceste afirmații se încadrează în limitele libertății de exprimare sau constituie o încălcare a dreptului la demnitate al femeilor.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării poate obliga partea care a săvârșit fapta de discriminare să publice, în mass-media, un rezumat al hotărârii de constatare", a declarat Cristian Jura pentru Fanatik.

Asociația FRONT: Este o declarație discriminatorie la adresa femeilor care sunt scunde

Boala pe care o poți lua de la câinele tău. Dorobăț: Se numește și "boala instalatorului". Dă disfuncții grave de organ

Asociația Front se ocupă de protejarea femeilor care au fost discriminate din diferite motive. Tudorina Mihai este vicepreședinta asociației Front și spune că declarațiile făcute de Bianca Drăgușanu ar trebui să fie sancționate. 

"Este o declarație discriminatorie la adresa femeilor care sunt scunde. Este inacceptabil, este lipsă de respect și demnitate la adresa femeilor care nu sunt înalte. Cred că ar fi bine să existe o sancțiune, pentru a arăta că o astfel de declarație nu este binevenită în spațiul public și persoanele care apar la televizor sau în diverse spații să fie atente la felul cum se raportează la cei din jur și la diferențele dintre oameni. O să vedem dacă și noi o să putem face asta. Conform legii, orice persoană lezată se poate adresa și instanțelor și CNCD-ului", a declarat și Tudorina Mihai.

Care este înălțimea potrivită și cum îți influențează înălțimea sănătatea

Martel și Biller au raportat că înălțimea ideală din punct de vedere social pentru bărbații occidentali este de 188 cm și în creștere.

Odată cu progresele în domeniul ingineriei genetice, părinții vor putea controla înălțimea copiilor lor, iar aceste înălțimi vor crește cu fiecare nouă generație. Într-adevăr, o înălțime mai mare și masa corporală slabă asociată sunt privite pozitiv de către profesia medicală și societate. Această prejudecată se bazează pe câteva studii și pe valorile noastre culturale, dar ignoră numeroasele date care indică faptul că o statură mai mică este mai sănătoasă.

Ca medie, în toate ţările bărbaţii sunt mai înalţi decât femeile.

Înălțimea medie a bărbaților din SUA este de aproximativ 1,70 metri. Pentru femei, aceasta este de aproximativ 1,65 m.

În ceea ce privește România, în urma unei cercetări de acum câțiva ani, înălţimea medie a bărbaților era de 174,7 cm, plasându-ne, pe locul 29, pe penultimul loc din clasamentul european. Sub noi, în clasament, ca medie a înălţimii, se situează Turcia şi Portugalia. Între noi şi cei mai înalţi europeni diferenţa este de aproape 8 cm.

Înălţimea medie a femeilor din România ne împinge pe penultimul loc în clasament, cu o medie de 162,7 cm. Asta înseamnă că româncele sunt mai scunde decât femeile din Letonia cu 7 cm. În plus, cercetarea a arătat că româncele erau mai înalte decât femeile din Turcia cu 2,7 cm.

"Mai mare este mai bine", concepție greșită

 

În ultimii 20 de ani, concepția greșită "mai mare este mai bine" a fost promovată de studii care au constatat că persoanele mai înalte, bărbații de peste 183 cm și femeile de peste 165 cm, au rate mai mici de deces din cauza bolilor de inimă și a tuturor cauzelor decât persoanele mai scunde, adică bărbați sub 170 cm și femei sub 150 cm.

Potrivit National Libary of Medicine, articolele publicate de-a lungul timpului, potrivit cărora "mai mare este mai bine", au ignorat numeroasele date care arată că înălțimea mică nu afectează negativ sănătatea.

De exemplu, primul National Health and Nutrition Examination Survey nu a găsit nicio relație între înălțime și bolile de inimă atunci când vârsta și anii de educație au fost ajustați pentru 13.031 de bărbați și femei urmăriți timp de 13 ani.

Anchetatorii au raportat că studiile anterioare privind înălțimea și sănătatea au suferit de slăbiciuni și inconsecvențe care au compromis concluziile lor.

Mai recent, Okasha nu au găsit nicio asociere între înălțime și mortalitatea de toate cauzele într-un studiu efectuat pe 10.700 de studenți și studente de la Universitatea Glasgow, Glasgow, Scoția, observat timp de 40 de ani.

Înălțimea medie înainte de secolul XX era cu aproximativ 10 cm mai mică decât în prezent. Cu toate acestea, bolile coronariene înainte de 1900 erau rare.

Deși doar aproximativ 50% din populație a ajuns la vârsta de 50 de ani, cei care au supraviețuit până la 50 de ani se puteau aștepta să mai trăiască încă 15-20 de ani. Astfel, boala coronariană era puțin frecventă, chiar dacă existau multe persoane în vârstă la începutul anilor 1900 și înainte. Începând cu anii 1960, țări precum India și Singapore au înregistrat creșteri mari ale incidenței bolilor coronariene (inclusiv la adulții tineri), odată cu schimbările alimentare și creșterea înălțimii.

Femeile sunt în medie cu aproximativ 13 cm mai scunde decât bărbații și au rate considerabil mai mici de boli coronariene. Deși se presupune că hormonii explică acest avantaj, este posibil ca ei să joace doar un rol parțial. De exemplu, pe baza a 1.700 de persoane decedate în Ohio, Miller a constatat că bărbații și femeile de aceeași înălțime aveau aproximativ aceeași durată de viață.

Înălțime și longevitate. De ce este mai bine pentru corpul uman să fie mai mic

 

În a doua jumătate a secolului al XX-lea, printre persoanele care au trăit cel mai mult timp se numără japonezii, chinezii din Hong Kong și grecii, toți fiind mai scunzi și cântărind mai puțin decât nord-europenii și nord-americanii.

În plus, datele Departamentului de Sănătate din California indică faptul că asiaticii și hispanicii trăiesc cu peste 4 ani mai mult decât albii mai înalți.

Wild și asociații au constatat că indienii de est, chinezii, japonezii, japonezii și hispanicii din California au avut rate de deces mai mici pentru toate cauzele și pentru boli coronariene, așa cum se arată în tabel.

Înălțimile obținute din alte surse sunt prezentate pentru fiecare grup etnic și indică faptul că grupurile etnice mai scunde au avut rate de deces mai mici.

În comparație cu europenii din nord, europenii din sud, mai scunzi, au avut rate de deces din cauza bolilor coronariene și a tuturor cauzelor mult mai mici. Grecii și italienii din Australia trăiesc cu aproximativ 4 ani mai mult decât populația gazdă mai înaltă, iar migranții turci mai scunzi din Germania au o rată de deces din cauza bolilor coronariene, ajustată în funcție de vârstă, la jumătate față de cea a germanilor indigeni mai înalți.

Alții au subliniat că genetica nu este factorul principal în acest caz, deoarece, după câteva generații, migranții mexicani și japonezi se apropie de rata bolilor coronariene și a cancerului din țara gazdă.

Bianca Brad, despre momentul când și-a luat bebelușul mort în brațe: Nu am vrut să o văd, de groază. Mi-au spus că e unica ocazie să îmi iau la revedere, că altfel voi regreta

Un raport privind un studiu de 25 de ani asupra locuitorilor din Okinawa indică faptul că aceștia au cea mai mare longevitate din lume, depășind-o inclusiv pe cea a japonezilor de pe continent. Okinawienii sunt viguroși și sănătoși până la vârste înaintate și continuă un nivel ridicat de activitate fizică până la 90 de ani. Ei au cele mai mici rate de cancer și de boli de inimă din lume și, de asemenea, depășesc majoritatea țărilor în ceea ce privește numărul de centenari, cu un arate de 34 la 100.000 față de 5-10 la 100.000 pentru națiunile industrializate.

S-a constatat că fracturile osoase sunt substanțial mai puține decât în Japonia continentală și în Statele Unite. Okinauanii au o dietă săracă în calorii și bogată în fibre, bogată în legume, cereale și soia. Grăsimile mononesaturate și polinesaturate (în special Omega-3) sunt consumate de preferință față de grăsimile saturate. Carbohidrații rafinați și produsele animale, cu excepția peștelui, sunt consumate în cantități mici. Ceaiul și cantități mici de alcool sunt consumate zilnic. Cu toate acestea, consumul de sare este de 7 g, mai mare decât cel de sub 1 g consumat de populațiile cu tensiune arterială scăzută pe tot parcursul vieții.

Okinauanii sunt mai scunzi și mai slabi decât japonezii de pe continent, iar bărbații cu vârste cuprinse între 87 și 104 ani au în medie 145,4 cm și 42,8 kg.2

În cadrul unei revizuiri a literaturii de specialitate privind înălțimea, dimensiunea corporală și longevitatea, am găsit mai multe studii care au arătat o corelație negativă între înălțime și longevitate.

Multe studii au găsit o corelație pozitivă între cancer, creșterea rapidă și înălțime. De exemplu, Albanes a raportat că o creștere rapidă în timpul adolescenței este legată de un risc crescut de cancer la vârsta adultă, o creștere de 3 până la 4 mm a lungimii picioarelor peste medie ducând la un risc cu 80% mai mare de cancer legat de nefumători, pe baza unei urmăriri de 50 de ani.

S-a constatat, de asemenea, că medicii americani mai înalți, 183 cm sau mai mult, au o rată mai mare de cancer decât cei mai scunzi, 170 cm sau mai mult.

Motivele biologice pentru longevitatea mai mică a corpurilor mai mari includ mai multe celule supuse substanțelor cancerigene și utilizarea potențialului de dublare a celulelor (aproximativ 50 de dublări maxime) pentru a obține o dimensiune corporală mai mare la vârsta adultă.

Evoluțiile rapide în domeniul ingineriei genetice vor conduce probabil la creșteri substanțiale ale înălțimii generațiilor viitoare. Sănătatea și longevitatea sunt puternic influențate de statutul socio-economic, greutatea relativă, exercițiile fizice regulate și diverse practici de sănătate. Cu toate acestea, datele privind animalele și oamenii sugerează că o dimensiune corporală mai mare reduce în mod independent longevitatea. Prin urmare, promovarea unei înălțimi mai mari și a unei mase corporale slabe la copiii noștri trebuie să fie evaluată obiectiv de către profesia medicală înainte de a deveni o normă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel