Care e diferența dintre psiholog și psihiatru. De ce punem eticheta de "NEBUN", fără drept, celor care au nevoie de ajutor

Care e diferenta dintre psiholog si psihiatru - Foto: Pexels
EXCLUSIV
Care sunt diferențele dintre psiholog și psihiatru. Românii fac cu greu diferența. Ce spun și de ce ne repezim să punem eticheta de "nebun" persoanei care are nevoie de ajutor.

Psihologii și psihiatrii sunt văzuți de mulți ca fiind la fel. De altfel, a merge la psiholog este un subiect tabu, iar cei care o fac sunt etichetați drept nebuni. 

Ei bine, diferențetele dintre psiholog și psihiatru sunt extrem de mari și este bine să clarificăm asta.

Cea mai mare și importantă diferență între psiholog și psihiatru se referă la metoda de tratament. Psihologul se ocupă de tratarea problemelor mintale și emoționale ale pacienților prin ședințe de consiliere, dar fără să aibă voie să prescrie medicamente. Psihiatrul este cel care prescrie medicamente și care are în spate o pregătire medicală adecvată, studiind întâi Medicina și apoi făcând cursuri legate de sănătatea mintală.

Înainte de a mai judeca un om care merge la psiholog sau care are nevoie de psiholog, trebuie să știi că mulți pacienți care cer ajutorul unui psiholog nu au nevoie de tratament medicamentos și nu li se pune un diagnostic. 

Totuși, atunci când simptomele devin severe, este necesară intervenția unui psihiatru. 

Psiholog și psihiatru, care sunt diferențele. Radu Leca și Karla Meder: Nu e vorba de nebunie. Trebuie să înțelegi și să accepți

Deci, psihologul nu se ocupă cu tratamentul bolilor, ci cu vindecarea unor mici tulburări de sănătate mintală care nu afectează comportamentul de zi cu zi. Mai ușor spus, psihologul vindecă rănile emoţionale ale pacientului.

Apoi, psihiatrul este medicul care tratează tulburările mentale. Medicul psihiatru poate consulta, prescrie medicamente, examinara pacienţii pentru a determina gradul de sănătate şi a capacităţii mentale. Psihiatrul are cunoştinţe în psihologie, neurologie, dar nu este un psiholog, neurolog sau psihoterapeut.

În timp ce psihiatrul foloseşte medicamente, uneori destul de puternice, psihologul ajută la rezolvarea problemelor fără utilizarea medicamentelor și previne cazurile pentru a nu ajunge la medicație.

Psiholog, mesaj pentru părinții de studenți: Răbdarea ajunge să fie urâtă! Oferiți-i mai mult decât prietenia! 5 elemente la care să fii ATENT

Românii fac cu greu diferența între psiholog și psihiatru

 

Marea majoritate a românilor sunt sceptici când vine vorba despre ajutorul primit de la un psiholog sau psihiatru, marea majoritate nu știu să facă diferența și spun direct că doar nebunii ajung la acești specialiști. Este o concluzie întâlnită în multe cazuri, atât în familie, cât și pe rețelele de socializare.

DC Medical a realizat trei sondaje. Cu ajutorul acestora, am încercat să aflăm dacă românii știu sau nu să facă diferența între psiholog și psihiatru. Răspunsurile ne-au surprins. 

Prima întrebare a fost: Cine vindecă depresia, anxietatea, tulburările de personalitate, atacurile de panică?

Ei bine, răspunsurile au fost strânse, încă cei mai mulți au răspuns greșit la această întrebare (vezi figura 1). 

2203 de persoane au spus că psihologul, în timp ce 2502 au spus că psihiatrul.

Răspunsul corect este: psihologul. 

Ține minte! Psihologul vindecă tulburări psihice uşoare, care nu sunt legate de modificările patologice ale creierului precum:

- depresia

- anxietatea 

- tulburările de personalitate 

- atacurile de panică

- fobie ușoară

- nevroză ușoară

- lipsa poftei de mâncare

- letargie

- criza vârstei: adolescenți, persoane trecute de 40 de ani, menopauză

- probleme intime

- stres

 A doua întrebare a fost: Cine vindecă insomnia, alcoolismul, halucinațiile?

De această dată, răspunsurile au fost mult diferite, dar cei mai mulți au știut răspunsul. (vezi figura 2). 

1648 de persoane au spus că psihologul, în timp ce 2747 au spus că psihiatrul.

Răspunsul corect este: psihiatrul. 

Ține minte! Psihiatrul tratează tulburări psihice care sunt legate de modificările patologice ale creierului precum:

- tentative de sinucidere

Ce se ascunde în spatele sinuciderii. Ligia Moise, simptomele la care să fii ATENT și DOUĂ sfaturi importante: Degeaba plângem apoi!

- idei paranoide

- halucinații, iluzii

- insomnie

- anxietate puternică

- psihoză

- epilepsie

- schizofrenie

- tulburări psihice cauzate de condiții post-traumatice

Tulburarea de stres post-traumatic (PTSD), balaurul zilelor noastre. Leca: Nu vă lăsați manipulați! Până în 2018 aveau 5% dintre români, acum au peste 50%

- alcoolism

- dependență de anumite substanțe

- atacuri isterice

- Alzheimer

- anorexie

- bulimie

1. -imagine fara descriere- (sondaj-dc-medical-1_68065400.png)

Fig. 1 - DC Medical

2. -imagine fara descriere- (sondaj-dc-medical-2_47663700.png)

Fig. 2 - DC Medical

 

 

Așa cum spuneam și la început, eticheta de "nebun" care se pune pe cei care au nevoie de ajutor se pune des. 

Expresia că "doar nebunii ajung la psiholog sau psihiatru" este una dintre cele mai des întâlnite când vine vorba despre aceste patologii.

Această etichetă s-a reflectat și în răspunsurile la cea de-a treia întrebare adresată către cititorii DC Medical. 

Astfel, la întrebarea: "Ați accepta să cereți ajutorul unui psiholog / psihiatru?", 3411 de persoane au spus că DA. 

La foarte mică diferență, 3279 de persoane au spus că NU, în timp ce 356 de persoane au spus că nu ar face-o "niciodată, pentru că nu sunt nebuni". (vezi figura 3)

Așadar, sperăm ca prin acest articol să vă clarificăm exact nelămuririle despre psiholog și psihiatru și să înțelegeți că dacă aveți o problemă, este bine să apelați la un specialist. De asemenea, dacă există persoane despre care știți că suferă de orice tulburare, este bine să-i vorbiți despre aceste diferențe. 

Deci, concluzia este simplă. Nu trebuie să fii nebun ca să ai nevoie de ajutor de specialitate. Mai ales că pandemia de COVID-19 a dus la un val de tulburări, la un val enorm de cazuri de depresie, atacuri de panică sau anxietate.

3. -imagine fara descriere- (sondaj-dc-medical-3_27039800.png)

Fig. 3 - DC Medical

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel