Care a fost cea mai căutată boală în 2018. Multe persoane o au fără să bănuiască

femeie
Endometrioza a fost cea mai căutată boală, pe Google, în ceea ce privește sănătatea femeii. Întrebarea "ce este endometrioza" a fost cea mai căutată pe Google în 2018.

Ce este endometrioza

 

Endometrioza este o afecţiune frecventă care se defineşte prin prezenţa unui ţesut asemănător cu endometrul (ţesutul cu aspect de mucus care înveleşte în interior uterul) descoperit în afara uterului, în principal în alte părţi ale cavităţii pelviene. Endometrioza se poate localiza în ovare, pereţii uterului sau ligamentele acestuia, vagin, apendice, vulvă şi colul uterin. În situaţii rare, leziuni au fost descoperite şi în vezică, intestine şi plămâni. Ţesutul localizat în exteriorul uterului se comportă asemănător cu endometrul din interiorul acestuia, îngroşându-se şi dezintegrându-se în fiecare perioadă de ovulaţie, creând zone hemoragice, inflamaţii şi iritaţii. Boala poate să fie dureroasă, să aducă neregularităţi în menstruaţie, dureri la contactul sexual şi alte disfuncţii sexuale.

Cauzele endometriozei

 

Cauzele endometriozei constituie un subiect destul de controversat, resursele şi mijloacele ştiinţelor medicale dovedindu-se încă insuficiente pentru elucidarea acestei probleme.

Există mai multe teorii, unele chiar contradictorii în privinţa cauzelor endometriozei. Unele susţin că etiologia bolii poate fi de origine ereditară sau o cauză a sistemului imunitar deficitar.

Endometrioza este o afecţiune cu incidenţa crescută în cazul femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 40 de ani şi este puternic asociată cu infertilitatea, o proporţie de peste 30% din femeile care suferă de endometrioză acuză incapacitatea de a concepe copii.

Printre simptomele endometriozei se înscriu:

 

Menstruaţia dureroasă este una dintre simptomele endometriozei. Cauza durerii este necunoscută, dar probabil este legată de schimbările în secreţii din ţesutul endometrial ectopic, cu sângerarea aferentă.

Contactul sexual dureros (dispareunia), care poate apărea atunci când leziunile endometriale apar în preajma ligamentelor uterine sau în vagin.

Discrete sângerări intermenstruale şi un volum redus de sânge menstrual, pot constitui alte simptome ale endometriozei. În cazuri de implicare la extrem a ovarelor, pot să apară perioade menstruale anormale.

Ocluzia intestinală şi apariţia sângelui în scaun şi în urină, care poate fi cauzată de leziuni endometriale din afara cavităţii abdominale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel