Cardamomul, sursă importantă de antioxidanți și mangan. Ajută în diabet și bolile de inimă, eficient în prevenția cancerului

cardamomul sursa importanta de antioxidanti. FOTO: Freepik @dashu83
Cardamomul, în combinație cu alte condimente, vă poate asigura necesarul de antioxidanți din fiecare zi. Care sunt beneficiile pe care le are acest condiment folosit în special în bucătăria indiană.

Cardamomul este un condiment cu o aromă intensă, ușor dulceagă, și este folosit adesea în bucătăria indiană. Cardamomul este bogat în antioxidanți, iar în amestec cu alte condimente complementare, cum ar fi turmericul, cuișoarele și coriandru, adăugat peste alimente poate fi obținută o masă bogată în antioxidanți.

Cardamom, conținut nutrițional

100 grame de cardamom conține:

- calorii 311

- carbohidrați 68,47 grame

- proteine 10,76 g

- fibre 28 g

- niacină (vitamina B3)  7% Doza Zilnică Recomandată (DZR)

- piridoxină (vitamina B6) 18% DZR

- riboflavina (vitamina B2) 14% DZR

- tiamina (vitamina B1) 16,5% DZR

- vitamina C 35% DZR

- sodiu 1% DZR

- potasiu 24% DZR

- calciu 38% DZR

- cupru 42,5% DZR

- fier 16% DZR

- magneziu 57% DZR

- mangan 1217% DZR

- fosfor 25% DZR

- zinc 68% DZR, arară Nutrition&You.

Vezi și: Manganul, beneficii pentru sănătate. Unde se găsește și care este doza sigură

Cardamom, beneficii pentru sănătate

Acest condiment exotic conține numeroși fitonutrienți cu proprietăți antioxidante, de prevenire a bolilor și îmbunătățire a sănătății.

Poate reduce tensiunea arterială

Cardamomul este util persoanelor hipertensive, conținutul de antioxidanți ajutând la reducerea tensiunii arteriale. Într-un studiu recent, cercetătorii au administrat câte 3 grame de pudră de cardamom pe zi celor 20 de participanți ce aveau tensiunea arterială crescută. După trei luni, nivelul tensiunii a coborât semnificativ, până la normal, notează Healthline.

Conține compuși anticancerigeni

Compușii din cardamom pot ajuta în lupta cu celulele canceroase. Un studiu de laborator a arătat că pudra de cardamom poate crește activitatea anumitor enzime care ajută la combaterea cancerului.

Condimentul poate, de asemenea, să sporească capacitatea celulelor ucigașe naturale de a ataca tumorile. Într-un alt studiu de laborator, cercetătorii au expus două grupuri de șoareci la un compus care provoacă cancer de piele și au hrănit un grup cu 500 mg de cardamom măcinat pe kilogram/ corp/ zi.

După 12 săptămâni, doar 29% din grupul care a consumat cardamomul a dezvoltat cancer, față de peste 90% din grupul de control.

Protejează împotriva bolilor cronice

Cardamomul este bogat în compuși antiinflamatori. Antioxindații aflați în cantitate importantă în acest condiment protejează celulele de daunele provocate de radicalii liberi care contribuie la degenerarea și bolile legate de vârstă. 

Un studiu realizat pe șobolani a arătat că mâncatul pudrei de cardamom a redus din inflamațiile hepatice ca urmare a unei diete bogate în carbohidrați și grăsimi.

Poate ajuta în afecțiunile digestive, inclusiv ulcere

Cardamomul a fost folosit încă din Antichitate pentru problemele digestive. În amestec cu alte condimente folosite în medicină, cardamomul ameliorează disconfortul, greața și voma.

Cea mai cercetată proprietate a cardamomului, în ceea ce privește ameliorarea problemelor stomacale, este posibila sa capacitate de a vindeca ulcerele.

Într-un studiu, șobolanii au fost hrăniți cu extracte de cardamom, turmeric și frunze de sembung în apă caldă înainte de a fi expuși la doze mari de aspirină pentru a induce ulcer gastric.

Acești șobolani au dezvoltat mai puține ulcere în comparație cu șobolanii care au primit doar aspirină.

Te scapă de mirosul neplăcut al gurii și previne cariile

Cardamomul este folosit în tratarea respirației urât mirositoare și îmbunătățirea sănătății orale încă din vremuri străvechi.

În unele culturi  este ceva obișnuit ca după masă să fie mestecate păstăile de cardamom pentru împrospătarea respirației. De altfel, acest condiment este unul dintre ingredientele gumei de mestecat.

Mai mult decât atât, extractul de cardamom este eficient în lupta cu bacteriile care produc cariile dentare.

Vindecă infecțiile

Cardamomul are efect antibacterial și în afara cavității orale, putând fi folosit și pentru combarerea candidozei și a infecțiilor fungice.

Îmbunătățește respirația

Compușii din cardamom pot ajuta la creșterea fluxului de aer către plămâni și la îmbunătățirea respirației.

Atunci când este folosit în aromoterapie, cardamomul poate oferi un miros revigorant care sporește capacitatea organismului de a utiliza oxigenul în timpul exercițiilor fizice.

Ajută în scăderea glicemiei

Atunci când este administrat sub formă de pulbere, cardamomul poate reduce nivelul de zahăr din sânge.

Un studiu a constatat că hrănirea șobolanilor cu o dietă bogată în grăsimi și carbohidrați (HFHC) a făcut ca nivelul de zahăr din sânge să rămână ridicat mai mult timp decât dacă ar fi fost hrăniți cu o dietă normală.

Alte beneficii ale condimentului

Cardamomul poate preveni comportamentul anxios, iar acest lucru poate datora faptului că nivelurile scăzute de antioxidanți din sânge au fost asociate cu dezvoltarea anxietății și a altor tulburări de dispoziție.

De asemenea, cardamomul ajută în curele de slăbire. Un studiu realizat pe 80 de femei supraponderale și obeze, aflate în zona de prediabet, care au consumat cardamom, a arătat o legătură între acest condiment și reducerea circumferinței taliei. 

Extractul de cardamom poate scădea nivelul ridicat al enzimelor hepatice, al trigliceridelor și al colesterolului. De asemenea, pot preveni mărirea ficatului și greutatea ficatului, ceea ce reduce riscul de boală a ficatului gras.

Cardamom, precauții

Cardamomul, în general, este sigur pentru oameni, fiind folosit în special la gătit. În ceea ce privește administrarea de suplimente de pudră de cardamom, nu este recomandat să se depășească 500 mg de pudră sau de extract la o administrare.

De asemenea, suplimentele nu sunt recomandate copiilor, femeilor însărcinate sau care alăptează.

Dacă vreți să consumați cardamom este de ajuns să adăugați puțin peste felul de mâncare preferat, aceasta fiind o varianta cea mai sigură de consum.

Vezi și: Picioarele de broască, 13 beneficii uimitoare. Care este secretul care le face gustoase, sănătoase și le transformă în medicament pentru inimă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel