Cărțile tipărite, sau electronice? Vezi care sunt recomandate pentru cei mici

Învățarea unei limbi străine poate proteja de demență
Cărțile tipărite sunt mai recomandate pentru a le citi celor mici, asta indică rezultatele unui studiu recent. Asta favorizează mai mult interacțiunea cu cel mic.

Când vine vorba de lectura pentru copiii mici, aparent nu există nici un substitut pentru o carte de modă veche. Asta conform noilor cercetări, care au constatat că vechile cărți pe suport de hârtie favorizează mult mai bine interacțiunea între părinți și copii, decât cărțile electronice, potrivit MedicineNet.

Acest lucru a fost valabil chiar și atunci când au fost comparate cărțile tipărite cu cele electronice foarte simple, care nu conțin elemente care să distragă atenția, cum ar fi efecte sonore sau animație, a subliniat cercetătorul de plumb Dr. Tiffany Munzer, care lucrează în pediatria comportamentului de dezvoltare la University of Michigan's C.S. Mott Children's Hospital.

"Părinții și copiii au avut, de asemenea, o calitate mai scăzută a interacțiunii, chiar și față de această carte electronică de bază, care nu are aceste caracteristici de înfrumusețare", a spus Munzer. "Există ceva despre tabletă, în sine. Aceste dispozitive nu se folosesc într-o experiență comună." Părinții și copiii mici au vorbit mai mult atunci când au citit cărți tipărite și au fost mai capabili să lucreze împreună pentru a îndeplini sarcini cum ar fi ținând cartea și întorcând paginile, au descoperit Munzer și colegii ei.

Copiii cărora li s-a prezentat o carte electronică s-au concentrat mai mult pe sarcinile de a atinge sau de a scutura ecranul, în loc să se concentreze asupra povestirii sau a citirii de către părinți.

Părinții au devenit, de asemenea, distrași de cărți electronice, tinzând să vorbească mai puțin despre poveste și despre dispozitivul în sine. De exemplu, aceștia ar putea să-și petreacă mai mult timp spunând copilului cum să lucreze tableta și să citească mai puțin timp.

Cărțile electronice, mai individuale

Rezultatele au fost publicate online pe 25 martie în revista Pediatrics. "Am crezut mereu că aceste cărți electronice îmbunătățite, cu toate distragerile lor, au interferat cu citirea", a spus Dr. Suzy Tomopoulos, profesor asistent de pediatrie la Școala de Medicină NYU. "Dar nu numai aceste îmbunătățiri au făcut aceste cărți sub performanță, ci cred că are de-a face cu faptul că acestea sunt mai greu de împărțit și sunt mai individuale".

Studiile anterioare au arătat că preșcolarii și tinerii de vârsta școlară au tendința de a câștiga mai puțin din citirea cărților electronice decât din cărțile tipărite, spun cercetătorii în notele de fundal. Copiii par să aibă o înțelegere mai mică a lecturii și sunt mai puțin capabili de a-și aminti evenimentele și detaliile specifice din poveste.

Dar au existat foarte puține studii în ceea ce privește copiii mici și părinții care împărtășesc cărți electronice, ceea ce este "un decalaj important în literatură", a spus Munzer. "Copiii au această capacitate atențională în creștere și ar putea fi mai susceptibili la unele îmbunătățiri sau distragere" conținute în cărți electronice, a explicat Munzer.

Pentru acest studiu, cercetătorii au observat 37 de perechi de părinți-copii care citesc împreună într-un laborator, folosind trei formate diferite de carte: tipărite, cărți electronice simple și cărți electronice îmbunătățite pe tablete. Cele trei cărți au fost toate din seria "Little Critter" a lui Mercer Mayer și au fost similare în ceea ce privește lungimea și dificultatea citirii.

Animațiile de pe tablete distrag atenția de la poveste

Cărțile electronice de bază au permis  întoarcerea paginilor și atingerea ilustrațiilor pentru a obține apariția cuvintelor, dar nu au existat efecte de auto-narațiune sau sunet.

Cărțile electronice îmbunătățite au avut activate toate sunetele. Atingerea imaginii unui câine putea face câinele să latre sa să se miște, sau să întoarc pagina, sau întoarcerea paginii putea fi transformată într-o plajă care reproduce sunetul unui val care se sparge.

Cercetătorii au descoperit că părinții care împărtășesc o carte tipărită pe hârtie cu copilul lor au avut tendința de a vorbi mai mult, în felurile subtile de interacțiuni care pot ajuta mult la favorizarea dezvoltării sănătoase a copilului, au descoperit cercetătorii.

De exemplu, mama sau tata ar putea indica o imagine a unui animal și îi va întreba copilul ce sunet face. Ei au fost, de asemenea, mai înclinați să asocieze povestea cu experiențele personale ale copilului lor: „Îți aduci aminte când am fost la plajă?"

„Acestea sunt genul de lucruri care fac citirea în comun o experiență atât de bogată pentru copiii mici, ceea ce nu se întâmplă la fel de des în cazul cărților electronice, nici chiar în cazul celor simple”, a declarat Tomopoulos, care a scris un editorial care însoțește noul studiu.

"Părinții trebuie să se concentreze pe ceea ce citesc în carte și ar trebui să pună accentul pe interesele copilului lor", a spus Tomopoulos. "Dacă citiți despre un personaj care merge la grădina zoologică, puteți spune: „Îți amintești că am mers la grădina zoologică de săptămâna trecută? Ce animale am văzut? " Această interacțiune este într-adevăr ceea ce favorizează dezvoltarea timpurie a copilului și dezvoltarea limbajului. "

Tabletele și cărțile electronice au devenit atât de populare și la îndemână, încât este puțin probabil ca părinții să le poată elimina complet, dar atât Munzer, cât și Tomopoulos au încurajat moderarea în utilizarea lor. "Aș recomanda părinților să folosească cu adevărat mai multe cărți tipărite decât cărțile electronice, iar dacă folosesc cărțile electronice, găsiți un mediu potrivit, cum ar fi să nu vă concentrați pe elementele de distragere a atenție și încercați să verbalizați mai mult atunci când citiți cartea”, A spus Tomopoulos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel