Capul de duș, pepinieră de bacterii periculoase

Când intri sub duș te gândești, fără îndoială, că vei spăla murdăria și bacteriile care s-au adunat pe tine în ultimele ore, dar un nou studiu arată că dușul – mai precis capul dușului – e pepinieră pentru bacterii periculoase, care ar putea provoca infecții pulmonare.

Cei mai mulți oameni știu cum să-și păstreze băile curate, în special toaleta și chiuveta. Dar cercetătorii au descoperit că, în egală măsură în Statele Unite și în Europa, bacteriile periculoase din baie se găsesc din abundență în instalațiile de la duș, mai precis în capul de la duș, unde sunt prolifice microbacterii care dau infecții pulmonare, cazuri frecvente pe cele două continente.

Trăim într-o lume în care colcăie bacteriile

Trăim într-o lume acoperită de bacterii, iar bacteriile din dușurile noastre urmează câteva tendințe geografice interesante și pot fi modificate de sursa de apă și de compoziția chimică a apei", a spus autorul principal al studiului, Matthew Gebert.

Suntem expuși la microbi în mod constant în viața de zi cu zi, unii sunt benefici, unii inofensivi și câțiva potențial dăunători", a explicat Gebert.

El este cercetător asociat la Universitatea din Colorado, Institutul de Cooperare pentru Cercetare în Științele Mediului.
Bacteriile se dezvoltă în dușuri și sisteme de distribuție a apei. Deși majoritatea acestor bacterii sunt inofensive, unele pot provoca infecții pulmonare, susține cercetătorul.

Asta nu înseamnă că te vei îmbolnăvi

Cu toate acestea, doar pentru că micobacteriile trăiesc în duș nu înseamnă că te vei îmbolnăvi sau vei avea mai multe șanse de a suferi o infecție respiratorie, a adăugat Gebert.

De fapt, cercetătorii nu pot spune că o persoană cu o infecție respiratorie a luat-o prin duș, dar înțelegerea surselor de expunere micobacteriană este importantă.

Nu vrem ca oamenii să se grăbească acasă și să-și arunce capul de duș sau să le curățeze obsesiv în fiecare zi, și nici să-și schimbe obiceiurile de duș - înghițirea apei este în regulă", a spus el.

Pentru studiu, Gebert și colegii săi au analizat dușuri din casele din Statele Unite și Europa și au găsit o abundență de bacterii. Tipul de bacterii a variat în funcție de locație și de chimia apei și de unde provenea.

O constatare interesantă a fost că în casele a căror apă a fost tratată cu dezinfectanți cu clor sunt concentrații ridicate de anumite bacterii, au remarcat cercetătorii, care și-au publicat studiul în jurnalul mBio.

Cei cu sistemul imunitar slab ar putea fi afectați

Nu cred că există implicații negative ale studiului", a spus Gebert. „Dar, pentru că bacteriile vii care pot provoca o boală sunt în dușurile noastre, este important să înțelegem modul în care oamenii pot fi expuși la ele".

Dr. Marc Siegel, profesor de medicină la Centrul Medical NYU Langone din New York, a observat că bacteriile cresc în locuri umede, cum ar fi dușurile.

Acesta este un memento pentru a vă curăța capul de duș, ceea ce nimeni nu face", a spus el, deși „majoritatea dintre noi sunt susceptibili să tolereze micobacterii și să nu se îmbolnăvească din cauza lor".

Bacteriile din duș nu vor provoca o epidemie de infecții pulmonare, dar oamenii care au imunitatea scăzută sau compromisă ori o afecțiune cronică, pot fi vulnerabili, a sugerat Siegel.

Bacterii pe peste tot

Bacteriile trăiesc de asemenea pe periuța de dinți și în chiuvetă – și, în general, pe orice suprafață umedă, a spus el.

Siegel recomandă curățarea cabinei de duș la fiecare o săptămână sau două, cu un dezinfectant care conține amoniac pentru a vă asigura că ucideți toți germenii care se cuibăresc acolo.

Adăugați dușul la lista de lucruri din baie care au nevoie de curățenie", a subliniat el.

Studiul, integral, poate f consultat AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel