Căpșunile, miraculoase pentru sănătate: benefice pentru glicemie, colesterol, inima sau ten

Femeia a găsit un ac într-o căpșună Foto: pixabay.com
Căpșunile (Fragaria ananassa) sunt, probabil, cele mai așteptate fructe de sezon. Nu numai că au un gust bun, dar fac și bine. Sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, care sunt benefice pentru inima și zahărul din sânge.

Aceste fructe de pădure sunt surse excelente de vitamina C și minerale, cum ar fi potasiu și mangan.

Beneficii pentru sănătate

Antioxidanții și polifenolii din aceste fructe de pădure susțin sănătatea inimii și previn diferite forme de cancer. La fel și vitamina C, care contribuie și la sănătatea pielii și a părului. Fibrele acestor fructe de pădure ajută la digestie și la pierderea în greutate.

Protejează inima

Abundența de antioxidanți și polifenoli din căpșuni le face mâncarea ideală pentru a vă proteja inima de afecțiuni. Căpșunile conțin antociani (antioxidanții responsabili de nuanța lor roșie), care protejează mucoasa sistemului circulator, protejând astfel arterele de acumularea plăcii și reglând tensiunea arterială.

Reglează glicemia

Căpșunile conțin, de asemenea, acid elagic, iar acest lucru, împreună cu antioxidanții, ajută la încetinirea digestiei alimentelor cu amidon. Acest lucru controlează creșterea nivelului de zahăr din sânge, care produce o masă cu amidon.

Ajută la combaterea cancerului

Căpșunile sunt surse excepțional de bune de vitamina C și fibre, ambele protejându-se de cancerele esofagului și ale colonului. Proprietățile anticancerigene ale căpșunilor, potrivit Institutului American de Cercetare a Cancerului, pot fi atribuite prezenței acidului ellagic - un fitochimic care poate preveni cancerele de piele, plămâni, vezică și sân.

Sporește imunitatea

O singură porție de căpșuni are mai multă vitamina C decât o portocală. S-a constatat că vitamina C declanșează anticorpi care stimulează imunitatea, care în cele din urmă îmbunătățesc capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor.

Reglează tensiunea arterială

Căpșunile conțin antocianine, care sunt antioxidanți puternici care relaxează mucoasa vaselor de sânge și le deschid, reducând astfel tensiunea arterială.

Căpșunile sunt, de asemenea, bogate în potasiu, un nutrient care ajută la controlul tensiunii arteriale.

Îmbunătățesc sănătatea creierului

Căpșunile, cu conținutul lor ridicat de antioxidanți, protejează celulele creierului de deteriorarea cauzată de radicalii liberi. De asemenea, schimbă modul în care neuronii din creier comunică între ei. Acest lucru duce în cele din urmă la îmbunătățirea sănătății creierului.

Conform studiilor efectuate de cercetătorii de la Universitatea Tufts și Universitatea din Maryland Baltimore County, majoritatea bolilor cerebrale (inclusiv Alzheimer și Parkinson) sunt cauzate de o creștere a cantității unei anumite proteine ​​toxice. Dar s-a constatat că consumul de căpșuni promovează mecanismul natural de menaj al creierului (numit și autofagie), reducând astfel acumularea acestei proteine ​.

Luptă împotriva inflamației

Căpșunile conțin quercetină și, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Massachusetts, aportul de quercetină, împreună cu exerciții fizice regulate, poate reduce formarea plăcii aterosclerotice.

Luptă cu colesterolul

Se știe că căpșunile conțin pectină, care este un tip de fibre solubile care scad nivelul LDL (colesterolului rău) din organism.

Potrivit unui studiu din New Orleans, mai multe tipuri de fibre solubile, inclusiv pectina, au arătat că scad nivelul LDL.

Conform unei analize efectuate împreună de oamenii de știință italieni și spanioli, consumul de 500 de grame de căpșuni în mod regulat timp de o lună a înregistrat o scădere a nivelurilor de LDL.

Îmbunătățește vederea

Căpșunile sunt încărcate cu antioxidanți care s-au dovedit a preveni cataracta, degenerarea maculară și alte boli oculare.

Inflamația cronică este una dintre cauzele creșterii în greutate, deoarece blochează hormonii care te fac să slăbești. Căpșuna, fiind un aliment antiinflamator uimitor, restabilește funcționarea hormonilor de reducere a greutății.

În plus, antocianinele, principalii antioxidanți, cresc producția organismului de hormon numit adiponectină, hormon care promovează metabolismul și vă suprima pofta de mâncare. Ar putea induce, de asemenea, arderea grăsimilor.

Ajută la o sarcină sănătoasă

Căpșunile sunt o sursă bogată de folat. Conform cercetărilor, folatul este important în timpul sarcinii, deoarece poate preveni defectele tubului neural. Este, de asemenea, important pentru sănătatea mamei.

Ajută la sănătatea dinților

Căpșunile conțin acid malic, care acționează ca astringent și elimină decolorarea dinților.

Poate avea proprietăți anti-îmbătrânire

Din nou, puternicilor antioxidanți trebuie să li se acorde credit! Acestea ne protejează corpul de daune oxidative și împiedică semnele îmbătrânirii (riduri, piele lăsată, linii fine etc.).

Ele sunt, de asemenea, surse excelente de licopen, un antioxidant care joacă un rol important în eliminarea semnelor îmbătrânirii. Antocianinele prezente în căpșuni protejează pielea de stresul oxidativ, încetinind astfel îmbătrânirea.

Îmbunătățește sănătatea pielii

Căpșunile conțin de obicei acid alfa-hidroxi, care este o substanță importantă care ajută la eliminarea celulelor moarte ale pielii și curăță pielea în acest proces.

Potrivit unui studiu realizat de Școala de Medicină a Universității Hahnemann, Pennsylvania, s-a constatat că tratamentele cu acizi alfa-hidroxi inversează semnele îmbătrânirii.

Fructul de căpșuni conține, de asemenea, acid salicilic și acid elagic, care sunt cunoscuți pentru reducerea hiperpigmentării și a petelor întunecate. Acidul salicilic este, de asemenea, cunoscut pentru îndepărtarea celulelor moarte de pe piele și strângerea porilor pielii pentru a preveni apariția ulterioară a acneei.

Previne căderea părului

Vitamina C este un nutrient care încurajează absorbția fierului și favorizează creșterea părului. De asemenea, s-a constatat că o deficiență a acestui nutrient poate duce la capetele despicate. Vitamina poate trata și mătreața.

Poate avea beneficii pentru bărbați

Antioxidanții din căpșuni aduc beneficii inimii și arterelor, îmbunătățind circulația, ceea ce este crucial pentru o viață sexuală sănătoasă. Vitamina C din fructe de padure are ca rezultat și un număr mai mare de spermatozoizi la bărbați.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel