Căpșunile, bogate în vitamine și antioxidanți. Cinci motive să le consumi zilnic

Căpșunile, bogate în vitamine și antioxidanți. Foto: Freepick @bearfotos
Căpșunile sunt ușor de cultivat și îngrijit, fără să ai nevoie de vreun echipament special. Te poți bucura de aceste fructe gustoase direct din propria grădină.

Căpșunile fac parte din familia Rosacealeor, aceeași familie cu cireșele, vișinii, dar și cu merii, perii, prunii, piersicii, caișii, corcodușii, murele și zmeura. Toate plantele familiei Fragaria sunt numite comun căpșuni, fiind fructe comestibile. Cele peste 600 de soiuri de Fragaria cultivate în prezent au la origine 6 specii sălbatice de bază. Ceea ce folosim în mod curent – este căpșunul de grădină – Fragaria xananassa.

Consumul zilnic de căpșuni reduce tensiunea arterială, colesterolul, probabilitatea unui atac de cord și riscul de a dezvolta cancer. 

Culoarea roșie, aroma minunată și gustul deosebit al căpșunilor cuceresc nu doar copii, ci și și adulții. Există o mie și unul de motive pentru care nu ar trebui să refuzi această delicatesă.

Feniculul întărește sistemul nervos și normalizează tractul digestiv. De ce să-l incluzi în dietă

Căpșunile au proprietăți diuretice, antiinflamatorii și protectoare împotriva radicalilor liberi, care provoacă diferite tipuri de cancer.

Căpșunile conțin o cantitate mare de vitamina C. Dar, pe lângă vitamina C, acest fruct este foarte bogat în acid folic, magneziu, potasiu, vitaminele B5 și B6, magneziu, roflavină, flavonoide și mulți antioxidanți.

Antioxidanții sunt benefici pentru sănătatea inimii, în timp ce compușii fenolici opresc creșterea nivelului de colesterol și scad riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. Vitamina C și fibrele sunt, de asemenea, benefice pentru scăderea nivelului de colesterol din sânge. În plus, căpșunile pot fi consumate de persoanele diabetice deoarece au un index glicemic redus.

Căpșunile previn bolile cardiovasculare

Căpșunile conțin un tip de antioxidant numit antocianină, care protejează inima și previne bolile cardiovasculare.

Laptele cu usturoi, un remediu natural pentru artrită și diabet

O mână de căpșuni, consumată în fiecare zi, scade tensiunea arterială, colesterolul rău și trigliceridele, crește elasticitatea arterelor și reduce riscul de infarct miocardic.

Căpșunile hidratează pielea

Căpșunile conțin aproape 92% apă, ceea ce le face unul dintre cele mai recomandate fructe dacă aveți probleme de deshidratare în timpul sezonului de vară. Conțin minerale importante care reglează cantitatea de electroliți din organism și combat pierderea de lichide.

Căpșunile îmbunătățesc starea de spirit și combat îmbătrânirea prematură

Vitamina B1, care se găsește în căpșuni, de altfel cunoscută ca alimentul preferat al sistemului nervos, îmbunătățește starea de spirit și crește excitarea.

Căpșunile luptă împotriva îmbătrânirii premature și echilibrează dezechilibrele hormonale ale pielii.

11 alimente inflamatoare care fac ravagii în corpul tău. Cu ce le puteți înlocui

De asemenea, le poți folosi în diverse măști și vei avea o piele frumoasă și sănătoasă.

Căpșunile luptă împotriva constipației

Căpșunile conțin o cantitate semnificativă de fibre solubile, care, împreună cu apa, facilitează digestia și elimină bacteriile și toxinele din tractul digestiv.

Căpșunele nu trebuie spălate înainte de a fi introduse la frigider deoarece expunerea la
umezeala și frig determină apariția mucegaiului. Ele se păstrează mai bine și dacă nu le
rupi codița și frunzulițele până în momentul consumului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel