Când să mergi la medicul de familie și când să mergi la cel din Ambulatoriu. CNAS, precizări

cnas - FOTO: Freepik@lenetstanfree
EXCLUSIV
Când mergi la medicul de familie sau la cel din Ambulatoriu sau cel din spitale. Ce trebuie să știi despre investigațiile medicale pe care le poți face.

În contextul creșterii conștientizării asupra importanței prevenirii bolilor și a îngrijirii sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a făcut publică ediția a doua a Ghidului Asiguratului.

Potrivit documentului se oferă servicii medicale preventive și profilactice pentru toate categoriile de vârstă. Acest demers este parte a eforturilor susținute ale CNAS de a promova sănătatea și de a spori gradul de conștientizare în rândul populației.

Ghidul Asiguratului, conceput în urma consultării cu specialiști din domeniul sănătății, stabilește că asigurații beneficiază de servicii medicale preventive și profilactice acordate de medicul de familie, inclusiv planificare familială și monitorizare a evoluției sarcinii și lăuziei. În plus, sunt stabilite proceduri pentru depistarea precoce a unor boli precum diabetul zaharat și boala cronică de rinichi, în funcție de factorii de risc și vârsta pacienților.

Prevenția, esențială

În cadrul unui răspuns oferit în exclusivitate pentru DC MEDICAL, dr. Mihaela Ion, directorul general al CNAS, subliniază importanța efortului comun al instituțiilor din domeniile sănătății, educației și comunicării publice pentru a spori conștientizarea și accesul la servicii de prevenție în sănătate.

"Referitor la conştientizarea importanţei prevenţiei, CNAS a avut în ultimii ani numeroase poziţii şi acţiuni publice în această direcţie şi va continua să acţioneze constant în acest scop, utilizând toate mijloacele şi canalele de informare de care dispune. Între aceste acţiuni se înscrie şi recenta publicare a ediţiei a doua a Ghidului asiguratului.

Opinăm însă că pentru creşterea gradului de conştientizare a importanţei prevenţiei este necesară conjugarea eforturilor mai multor instituţii din domeniile sănătăţii, educaţiei şi comunicării publice", arată dr. Mihaela Ion, directorul general al CNAS, într-un răspuns oferit pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Ketamina, pe primul loc în București la substanțele recreative folosite ilegal. Dr Radu Țincu, după declarația lui Elon Musk: Mi se pare extrem de grav! Va produce un efect major

Ce spune ghidul

Asigurații pot beneficia de servicii medicale preventive și profilactice acordate pentru toate categoriile de vârstă persoanelor înscrise pe lista medicului de familie, potrivit Ghidului postat pe site-ul CNAS.

Medicul de familie acordă servicii de planificare familială și servicii de monitorizare a evoluției sarcinii și lăuziei. Medicul de familie poate prescrie investigații pentru depistarea diabetului zaharat la adulții care nu prezintă simptome sugestive pentru diabet zaharat cu vârsta de peste 18 ani, supraponderali şi/sau care prezintă unul sau mai mulți factori de risc pentru diabetul zaharat și poate iniția tratament cu Metforminum.

De asemenea, pentru adulţii cu vârsta de 18 ani şi peste, care nu prezintă simptome sugestive pentru boala cronică de rinichi, dar care au unul sau mai mulţi factori de risc pentru boală cronică de rinichi precum boli cardiovasculare, hipertensiune arterială sau diabet zaharat, medicul de familie recomandă efectuarea unor analize pentru depistarea bolii cronice de rinichi.

Persoanele neasigurate beneficiază gratuit de pachetul minimal extins, care cuprinde aceleași consultații ca și pachetul de bază acordat persoanelor asigurate. Costul analizelor de laborator este suportat integral de neasigurat.

Vezi și: Aproape 25 de milioane de zile de concediu medical. Cât au costat foile de boală ale românilor. CNAS, răspuns pentru DC MEDICAL

Ce presupune prevenția în Ambulatoriu

Pacient - medic - FOTO: Freepik @beststudio

Asistența medicală ambulatorie de specialitate se acordă în cabinete medicale, unități sanitare, ambulatorii de specialitate și integrate din cadrul spitalelor, centre medicale de diagnostic și tratament, cabinete de îngrijiri paliative, aflate în contract cu casa de asigurări de sănătate.

Persoanele neasigurate pot beneficia de următoarele servicii medicale gratuite: urgențe medicale, servicii pentru supravegherea și depistarea bolilor cu potențial endemo-epidemic, precum și consultații pentru supravegherea evoluției sarcinii și lăuziei. Acestea se pot prezenta direct la medicul specialist pentru a beneficia de aceste servicii, fără a fi nevoie de bilet de trimitere.

Persoanele neasigurate vor suporta integral costurile analizelor de laborator și al investigațiilor imagistice recomandate și contravaloarea tratamentului prescris de medicul specialist.

Asigurații au dreptul la următoarele servicii acordate de medicul specialist: servicii pentru situații de urgență, servicii medicale curative pentru afecțiuni acute, consultații pentru boli cronice, depistarea bolilor cu potențial endemoepidemic, consultații pentru acordarea serviciilor de planificare familială (consiliere, evaluare și monitorizare a statusului genito-mamar, tratamentul complicațiilor), servicii de îngrijiri paliative, servicii diagnostice și terapeutice, servicii de supraveghere a sarcinii și lăuziei, servicii medicale în scop diagnostic (acestea din urmă sunt servicii de spitalizare de zi și se acordă în ambulatoriu de specialitate clinic).

Vezi și: "Epilarea definitivă înseamnă distrugerea foliculului de păr". Andreea Tudorache: Laserul a fost inventat să salveze vieți. Numărul radiațiilor este extrem de mic

Consultația medicală de specialitate se acordă în baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie sau de alt medic de specialitate aflat în contract/convenție cu casa de asigurări.

Asiguratul diagnosticat cu anumite afecțiuni (de exemplu: infarct miocardic, angină pectoral instabilă, diabet, glaucom, insuficiență cardiacă cronică, status post AVC, scleroză multiplă, pareze, tulburări psihice, status posttransplant, epilepsie, astm bronșic, hepatită de etiologie virală, afecțiuni oncologice, tuberculoză, poliartrită reumatoidă, risc obstetrical crescut la gravide, dermatită atopică etc.), se poate prezenta direct la medicul specialist, cu programare, fără a mai fi nevoie de bilet de trimitere, pentru un control periodic sau în cazul agravării/acutizării afecțiunii diagnosticate.

Cel puțin o dată pe an sau ori de câte ori este nevoie, medicul specialist va informa medicul de familie prin scrisoare medicală dacă au intervenit sau nu schimbări în evoluția bolii și în schema terapeutică.

Pentru a beneficia de a doua și a treia consultație, la solicitarea medicului specialist, în vederea stabilirii diagnosticului și/sau tratamentului, nu mai este necesar biletul de trimitere.

Pacienții cu afecțiuni cronice beneficiază, în baza unui bilet de trimitere, de maxim 4 consultații pe trimestru, cu încadrarea în cel mult 2 consultații pe lună, pentru servicii care prevăd evaluarea pacientului și a investigațiilor de laborator, prescrierea tratamentului și urmărirea evoluției bolii.

După externarea din spital, se acordă maximum 2 consultații pentru: urmărirea evoluției sub tratamentul stabilit în cursul internării, efectuarea unor manevre terapeutice, examenul plăgii, scoaterea firelor, scoaterea ghipsului, după o intervenție chirurgicală sau ortopedică, recomandări pentru investigații paraclinice considerate necesare, după caz.

Vezi și: Terapia care vindecă bolile oncologice. Dr. Crina Vereș: Mi-au dat câteva zile de trăit

Consultațiile pentru afecțiunile cronice, precum și pentru bolile cu potențial endemo-epidemic ce necesită izolare, pot fi acordate și la distanță, prin orice mijloace de comunicare, fiind exceptate de la obligația prezentării biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la alt medic specialist.

Documentele rezultate în urma consultațiilor la distanță vor fi transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică (inclusiv rețeta electronică).

În cadrul ambulatoriului de specialitate, se pot acorda și servicii în regim de spitalizare de zi, a căror durată este mai mică de 12 ore și cuprind un cumul de servicii medicale clinice și investigații, de exemplu: supravegherea sarcinii normale, supravegherea sarcinii cu risc crescut, screening prenatal, depistarea precoce a leziunilor precanceroase ale sânului, depistarea și diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin.

Medicul specialist poate decide, ca urmare a consultațiilor: conduita terapeutică și prescrierea tratamentului medical și igieno-dietetic, eliberarea recomandării pentru îngrijiri medicale/paliative la domiciliu, eliberarea recomandării pentru dispozitive medicale, evaluare clinică și paraclinică, prescrierea tratamentului și urmărirea evoluției bolnavilor cu afecțiuni cronice, în limita competențelor, trimestrial sau, după caz, lunar, eliberarea biletului de trimitere către alte specialități, inclusiv pentru îngrijiri paliative în ambulatoriu/ bilet de internare, eliberarea de certificat de concediu medical etc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel