Când este indicată colonoscopia. Ce trebuie să știm despre această procedură. Dr. Ovidiu Calapod: Asta poate indica efectuarea unei colonoscopii

colonoscopia - FOTO: Freepik@Flowo
EXCLUSIV
Sunt patru cazuri când este indicată colonoscopia. Iată care sunt acestea, potrivit medicului gastroenterolog.

Colonoscopia este o procedură medicală folosită pentru a examina interiorul intestinului gros (colonul) și a rectului. Colonoscopia este o procedură medicală în care un medic folosește un instrument flexibil numit colonoscop pentru a examina interiorul intestinului gros (colonul) și a rectului. Colonoscopul este un tub subțire, flexibil, echipat cu o cameră video și alte instrumente necesare pentru examinarea și, uneori, tratarea afecțiunilor intestinale.

Ce este colonoscopia

Dr. Ovidiu Calapod, medic specialist gastroenterologie, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, ce este colonoscopia și când este indicată.

"Colonoscopia este o investigație medicală utilizată pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor colonului, precum cancerul colorectal, leziunile precanceroase (polipii), bolile inflamatorii intestinale etc. Această procedură implică introducerea unui tub subțire și flexibil în colonul pacientului pentru a examina și evalua starea acestuia", a explicat dr. Ovidiu Calapod, medic specialist gastroenterologie, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Trucul folosit de egiptence pentru un ten impecabil. Prof. Dr. Ioan Lascăr: Estompau semnificativ ridurile

Colonoscopia - FOTO: Freepik@Flowo

Când este indicată colonoscopia

Sunt mai multe situații în care este recomandată colonoscopia.

"Colonoscopia este recomandată în diverse situații pentru diagnosticarea, monitorizarea și tratamentul unor afecțiuni intestinale. Indicațiile principale pentru efectuarea unei colonoscopii includ:

Screeningul cancerului colorectal: Pentru persoanele în vârstă de peste 45 de ani, colonoscopia este recomandată pentru screeningul cancerului colorectal în mod regulat, la intervale recomandate de medic.

Evaluarea simptomelor de alarmă gastrointestinale: În cazul persoanelor care prezintă simptome precum sângerare rectală, modificări ale tranzitului intestinal (constipație sau diaree persistentă), dureri abdominale recurente, scădere în greutate neintenționată sau alte simptome gastrointestinale este recomandată efectuarea unei colonoscopii pentru diagnosticarea afecțiunilor subiacente.

Vezi și: Cum se tratează anemia. Cât de grav este deficitul de Fier. Prof. dr. Ștefan Bubenek: Este o mare încurcătură

Prezența anemiei sau a testelor de sângerări oculte în materiile fecale pozitive poate indica efectuarea unei colonoscopii pentru evaluarea colonului.

Monitorizarea afecțiunilor intestinale cronice: Persoanele cu afecțiuni cronice intestinale, cum ar fi boala inflamatorie intestinală sau polipoza adenomatoasă familială pot necesita colonoscopii regulate pentru monitorizarea stării intestinului și evaluarea eficacității tratamentului.

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a stabili dacă o colonoscopie este potrivită pentru dumneavoastră, în funcție de istoricul medical și de simptomele pe care le prezentați", a mai explicat dr. Ovidiu Calapod, medic specialist gastroenterologie, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel