Cancerul, semne la care să fii atentă. Pot fi simptome comune altor boli

cancerul - FOTO: Freepik
Cancerul poate fi depistat în faza precoce dacă sunteți atente la simptomele pe care vi le transmite corpul.

Cancerul este depistat, de cele mai multe ori, în stadii mai avansate, din cauză că ignorăm anumite simptome pe care organsimul ni le transmite. Semnele care pot prevesti că suferi de cancer pot fi trecute ușor cu vederea. Specialiștii au întocmit o listă cu cele mai banale semne pe care organismul îl transmite femeilor că pot suferi de diferite tipuri de cancer. Dacă ar fi să găsești un nod în sân, l-ai examina, nu-i așa? Ei bine, simptome ciudate sau necunoscute, cum ar fi umflarea gâtului, răni ale pielii care nu se vindecă sau durerile inexplicabile merită același tip de vigilență.

În funcție de simptomele dumneavoastră, istoricul medical și rezultatele examenelor fizice, medicul vă poate comanda teste sau proceduri de diagnostic specifice pentru a căuta cancerul și pentru a determina dacă și cât de departe s-a răspândit, arată Health.

Un coș perlat

Cel mai frecvent diagnosticat cancer în SUA este de fapt cancerul de piele, în special un tip numit carcinom bazocelular, care este legat de expunerea la lumina ultravioletă.

Marc Glashofer, MD, un dermatolog de cabinet privat, specializat în cancerul de piele în nordul Statului New Jersey, spune că carcinoamele cu celule bazale au uneori un aspect translucid sau ceros. Alteori, aceste tipuri de cancer arata că răni, puncte solzoase, sau precum niște umflături.

"De multe ori oamenii vin și spun: ”Hei, am acest coș pe obraz sau pe nas și nu dispare”. De obicei, aceste tipuri de cancer sunt în creștere lentă și foarte tratabile, spune dr. Glashofer, adăugând că orice coș care persistă timp de șase până la opt săptămâni ar trebui să fie verificat.

Coș - FOTO: Freepik@wayhomestudio

Vezi și: Cum să scoți apa din urechi. Patru trucuri simple

Senzație de nod în gât

O senzație enervantă de nod în gât merge adesea mână în mână cu reflux acid. Dar, uneori, această senzație incomodă vă spune că o tumoare este prezentă.

"E ca și cum, OK, am înghițit un os de pui? Există un fir de păr acolo?", spune Bruce Davidson, MD, profesor și președinte al chirurgiei otolaringologie-cap și gât la Georgetown University Medical Center din Washington, D.C.

Dr. Davidson spune că tumorile de bază ale limbii și amigdalelor sunt în creștere din cauza infecțiilor cu papilomavirus uman, care sunt adesea dobândite prin sex oral.

HPV poate sta latent în organism ani de zile înainte de a produce simptome, adaugă el, astfel încât este posibil ca oamenii să nu știe că sunt chiar expuși riscului de cancer oral la cap și gât.

Senzație de nod în gât - FOTO: Freepik@doucefleur

 

Vezi și: Lăcrimarea excesivă, cauze. Cum se poate trata și ce înseamnă

Mâncărimi inexplicabile

Oricât de ciudat ar suna, mâncărimea inexplicabilă poate fi un semn de limfom, potrivit lui Craig Moskowitz, MD, medic-șef pentru oncologie la Centrul de Cancer Cuprinzător Sylvester al Sistemului de Sănătate al Universității din Miami.

Mâncărimea este un astfel de simptom nespecific, oamenii merg adesea de la internist la dermatolog care caută ajutor, spune el.

Dacă ați văzut dermatologul sau ați solicitat o a doua opinie și "nimeni nu își poate da seama cu adevărat de ce aveți mâncărime generalizată, trebuie neapărat să urmați un posibil diagnostic de malignitate subiacentă", spune el.

Mâncărime - FOTO: Freepik@goffkein

Vezi și: Berea, aliment și băutură cu efecte asupra sănătății. Cum o poți prepara acasă

Durere de urechi

Ce înseamnă când o ureche doare în mod constant, dar nu există nici un semn de infecție? S-ar putea să nu fie deloc o problemă a urechii. Ar putea fi "otalgie menționată", adică durere care călătorește la ureche de la nervii din cap sau gât. O mulțime de afecțiuni pot declanșa acest tip de disconfort al urechii. Unul dintre ele este cancerul oral.

"Un cancer precoce pe partea din spate a limbii sau amigdalelor ar putea avea simptome destul de subtile", explică dr. Davidson. Cineva poate avea dureri de urechi fără alte simptome timp de săptămâni sau luni înainte ca cancerul oral să fie descoperit, spune el.

Ar putea fi, de asemenea, un semn al unui cancer bucal în stadiu ulterior, care "se îngroapă și începe să interfereze cu acei nervi", explică el.

Durere de urechi - FOTO: Freepik@cookie_studio

Vezi și: Cum îți afectează chiloții tanga sănătatea. Dacă afli asta, sigur nu-i vei mai purta

Sângerare vaginală

Sângerările vaginale din afara perioadei menstruale pot fi cauzate de un dezechilibru hormonal. De asemenea, poate semnala prezența fibromului uterin sau a polipilor. Uneori, însă, sângerarea neobișnuită este un semn al cancerului endometrial (cunoscut și sub numele de cancer uterin).

Dr. Rubin spune că orice sângerare anormală ar trebui evaluată prompt, mai ales după menopauză (deoarece sângerarea la femeile mai în vârstă nu este normală) sau înainte de menopauză la femeile cu factori de risc pentru cancerul endometrial, cum ar fi obezitatea.

Majoritatea cancerelor endometriale sunt diagnosticate în stadiul 1, când sunt "foarte vindecabile", spune el.

Vezi și: Scuipatul, riscuri pentru sănătate. Ce boli poate transmite

O pleoapă căzută

O pleoapă superioară căzută poate fi un semn de îmbătrânire sau boală (cum ar fi accident vascular cerebral). De asemenea, poate alerta medicii cu privire la prezența unei așa-numite tumori în partea de sus a plămânului. Fumătorii și persoanele expuse la fumatul pasiv sau azbest prezintă un risc mai mare de a dezvolta acest tip de cancer pulmonar, de obicei un carcinom cu celule non-mici.

Pleoapă căzută - FOTO: Freepik@Alessandro Gradini

Tusea, semn al unui cancer

Tusea nu este un simptom precoce. Unul dintre primele semne poate fi durerea severă de umăr. Unii oameni dezvolta sindromul Horner, o triadă de simptome, inclusiv o pleoapă căzută. Din cauza amplasării sale în vârful plămânului, o tumoare de acest gen poate irita rădăcina nervoasă a ochiului și a feței, explică Abirami Sivapiragasam.

Scaun cu sânge

Sângele din scaun (dacă nu este cauzat de un hemoroizi) este un semn clasic al cancerului colorectal, al treilea cel mai frecvent diagnosticat cancer din SUA. Dar, potrivit American Cancer Society (ACS), anemia, care te poate face să te simți obosit  și amețit, poate fi uneori primul semn al acestui cancer.

Motivul? Cancerele colorectale pot sângera în tractul digestiv, arată ACS.

Vezi și: Medicamentul care distruge cancerul. La un pacient a dispărut complet, la alții e în remisie: Explodează tumorile. În cinci săptămâni mi-a eradicat complet boala

Voce răgușită

Unii oameni își pierd temporar vocea atunci când se răcesc rău. Răgușeala care persistă este o chestiune diferită și ar trebui evaluată prompt.

Cancerul laringian atacă țesuturile din partea gâtului care găzduiește corzile vocale. Acest tip de cancer ar putea provoca, de asemenea, dureri de gât, dureri de urechi, sau senzație de nod în gât. Potrivit Institutului Național al Cancerului (NCI), cancerul laringelui se poate răspândi și la tiroidă, trahee sau esofag.

Vezi și: Certificat de handicap pentru pacienții cu cancer. Bogdan Tănase: O boală cronică ce trebuie tratată toată viața. E o sursă de venit în plus

Dureri de oase

Durerea osoasă poate fi rezultatul unei leziuni, infecții sau osteoporoze. Sau, poate fi un semn de cancer.

Durerea osoasă inexplicabilă, în special la nivelul coloanei vertebrale, pelvisului și coastelor, poate fi un simptom al mielomului multiplu. Acest tip de cancer afectează celulele plasmatice găsite în măduva osoasă. Este mai frecventă la adulții în vârstă și la afro-americani.

Dureri osoase sau articulare la persoanele care au simptome cum ar fi febră, oboseala, sau pierderea în greutate poate fi un semn de leucemie, un tip de cancer de sânge și măduvă osoasă.

Dureri de oase - FOTO: Freepik

Urinarea frecventă

Simți că trebuie să faci pipi tot timpul? Sau dintr-o dată? Simptomele urinare sunt frecvente la femeile cu infecții ale tractului urinar, vezică urinară hiperactivă sau diabet de tip 2. Mult mai rar, urinarea urgentă sau frecventă sugerează că o masă ovariană presează vezica urinară.

În ceea ce privește sângele din urină, acesta poate semnala o infecție urâtă a tractului urinar care a călătorit în vezică. Sau poate fi un semn al unei pietre la rinichi. Mai puțin frecvent, urina sângeroasă este un simptom al cancerului de vezică urinară sau renală. Cancerul renal este unul dintre cele mai frecvente 10 tipuri de cancer din SUA care afectează atât femeile, cât și bărbații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel