Cancerul pediatric: supraviețuitorii, risc de până la trei ori mai mare de boli cardiovasculare

Tratament pentru amiotrofie spinală
Cancerul pediatric lasă „urme” în sănătatea supraviețuitorilor. La maturitate, aceștia au un risc mai mare de a dezvolta boli cardiace.

Supraviețuitorii unui cancer pediatric (suferit în copilărie) au un risc mai mare de a dezvolta o serie de boli de inimă. Riscul mai mare este cauzat de terapia cancerului, potrivit unei noi cercetări publicate în revista Circulation a Asociației Americane a Inimii.

Majoritatea studiilor acestui grup de supraviețuitori s-au concentrat pe insuficiența cardiacă legată de antracicline, o clasă de medicamente chimioterapice utilizate pentru tratarea multor tipuri de cancer.

În acest nou studiu, cercetătorii au utilizat date din sistemul de îngrijire a sănătății din Ontario pentru a investiga întregul spectru de subtipuri de boli de inimă la aproape 7.300 de supraviețuitori de cancer pediatric (diagnosticați la o vârstă medie de 7 ani) - comparativ cu mai mult de 36.000 de persoane de aceeași vârstă, gen, dar fără cancer. Bolile cardiace studiate au inclus bolile coronariene, aritmii, anomalii ale valvelor, cardiomiopatie, insuficiență cardiacă și boală pericardică.

Risc de până la trei ori mai mare 

Cercetătorii au descoperit că, chiar și la vârste relativ tinere, cei care au supraviețuit cancerului pediatric au un risc de până la trei ori mai mare pentru orice eveniment cardiac și până la de zece ori mai mare pentru insuficiență cardiacă, în comparație cu cei sănătoși. În plus, supraviețuitorii expuși la doze mai mari de chimioterapie antraciclină, precum și cei diagnosticați cu diabet, hipertensiune arterială sau ambele, sunt semnificativ mai predispuși săfacă  boli de inimă ca adulți.

„Deși chimioterapia antraciclină poate induce boli de inimă, mulți pacienți necesită acest tratament pentru cancer să supraviețuiască”, a declarat Paul Nathan, doctor în medicină, autor principal al studiului, oncolog în divizia de hematologie / oncologie și om de știință asociat principal în Child Health Evaluative Sciences program at The Hospital for Sick Children (SickKids) in Canada

„Medicii ar trebui să abordeze factorii de risc ai bolilor de inimă - cum ar fi diabetul și hipertensiunea - care pot fi modificate”, a spus Nathan, care este, de asemenea, profesor în pediatrie și politici de sănătate, departamente de management și evaluare de la Universitatea din Toronto.

Supraviețuitorii de cancer în copilărie par să aibă o probabilitate mai mare de afecțiuni metabolice precum diabetul, hipertensiunea și nivelurile nesănătoase ale unuia sau mai multor tipuri de lipide (grăsimi) din sânge. Acești factori de risc modificabili par să interacționeze cu chimioterapia sau radiațiile care pot fi toxice pentru inimă, îmbătrânesc prematur inima și accelerează dezvoltarea bolilor de inimă.

„Legăturile strânse dintre stilul de viață, tulburările metabolice și bolile cardiace necesită urmărirea atentă și monitorizarea populației supraviețuitoare de cancer din copilărie”, a spus Nathan.

Cercetătorii au utilizat Grupul de informații în rețea (POGONIS), un registru provincial al cancerului pediatric, pentru a identifica supraviețuitorii de cancer de cinci ani care au fost diagnosticați înainte de vârsta de 18 ani și tratați într-un centru de cancer pentru copii între 1987 și 2010. 

Fiecare supraviețuitor de cancer pediatric a fost adaptat la cinci colegi fără cancer în scopul acestui studiu comparativ. Pe parcursul unei perioade medii de 10 ani de urmărire, aproape 3% dintre supraviețuitorii de cancer pediatric au experimentat unul sau mai multe evenimente cardiace, comparativ cu mai puțin de 1% dintre cei fără cancer.

Cercetătorii nu au putut evalua factori de viață, cum ar fi fumatul, activitatea fizică, dieta și consumul de alcool. O înțelegere mai cuprinzătoare a acestor factori și a altor factori modificabili și a impactului acestora asupra bolilor cardiovasculare în rândul supraviețuitorilor de cancer pediatric ar putea fi obținută prin lucrările viitoare care implică utilizarea datelor din surse multiple.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel