Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Pancreasul este un organ situat în partea stângă a abdomenului și are două funcții principale. Face enzime digestive (proteine care descompun alimentele) și hormoni care reglează zahărul din sânge, precum insulina.
Cancerul pancreatic apare atunci când celulele anormale cresc necontrolate în pancreas. Majoritatea cancerelor pancreatice apar în partea pancreasului care produce lichide digestive. Un număr mic de cancere pancreatice apar într-o parte a pancreasului care ajută la reglarea glicemiei. Acest tip de cancer este numit fie insulinom, fie tumoră neuroendocrină, potrivit health.harvard.edu.
Cele două tipuri au tratamente diferite. Acest articol se va concentra pe primul tip, care se numește adenocarcinom.
Problema cu cancerul pancreatic este că, de obicei, se răspândește înainte de apariția oricăror simptome.
Medicii nu sunt siguri de ce cauzează cancerul pancreatic, dar știu că este mai frecvent la fumători, bărbați, persoanele cu diabet, afro-americani. Persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală pentru ulcerații la stomac sau care au avut o inflamație cronică a pancreasului sunt, de asemenea, mai susceptibile să dezvolte acest cancer, care poate fi mai frecvent la persoanele care au mai avut în familie.
Un alt factor de risc pentru cancerul pancreatic invaziv este afecțiunea numită neoplasmă mucinoasă papilară intraductală (IPMN). Aceste tumori cresc și produc mucus gros în interiorul canalelor pancreatice și au potențialul de a deveni maligne și de a invada restul pancreasului. Persoanele cu IPMN trebuie să fie supuse unui screening regulat.
Simptomele pancreatice pot să nu apară imediat. Și atunci când apar, pot arăta ca alte probleme digestive. Cele mai frecvente semne ale cancerului pancreatic sunt: durere, pierdere în greutate, îngălbenirea pielii (icter), mâncărime, modificarea culorii urinei (mai închisă la culoare), scaune de culoare foarte deschisă, greaţă, vărsături, pierderea poftei de mâncare, durere de spate.
Pielea devine galbenă (icter) dacă cancerul pancreatic blochează canalul biliar. Bila este un suc digestiv, care este produs în ficat și are culoare verzui până la gălbui. O conductă biliară blocată face ca produsul de descompunere a bilei numit bilirubină să se acumuleze în sânge, se depune în piele, provocând icter.
Alte semne de avertizare a problemelor în pancreas includ diabetul brusc sau probleme în controlul glicemiei.
Deoarece simptomele nu apar până la răspândirea cancerului, această boală este greu de vindecat. Dar tratamentul vă poate ajuta să vă controlați simptomele și să vă îmbunătățiți durata de supraviețuire și calitatea vieții. Reușita depinde de multe lucruri: cât de mult s-a răspândit cancerul, vârsta și starea de sănătate generală și cât de bine răspunde corpul la tratament.
Profilaxie
Pentru majoritatea tipurilor de cancer pancreatic nu există o modalitate dovedită de prevenire a acestuia. Puteți reduce riscul de a face acest cancer prin faptul că nu fumați. Fumatul este cel mai important factor de risc asociat cu cancerul pancreatic.
De asemenea, puteți scădea riscul de a dezvolta cancer pancreatic printr-o dietă bogată în fructe și legume, rămânând activ fizic și făcând exerciții fizice zilnice, menținându-vă o greutate sănătoasă.
Cercetătorii în domeniul cancerului fac progrese pentru a descoperi modalități eficiente de a depista cancerul pancreatic. Cu toate acestea, în momentul actual, nu există o metodă dovedită de depistare a persoanelor cu risc mediu de cancer pancreatic, astfel încât să poată fi prins și tratat timpuriu.
Persoanele cu neoplasm mucinos papilar intraductal (IPMN) ar putea să facă teste de sânge periodice pentru o proteină de cancer numită CA 19-9 și scanare pentru a detecta tranziția timpurie la cancerul pancreatic invaziv.
Cancerul pancreatic poate apărea la persoane care au mai avut în familii și are aproape sigur o cauză ereditară. Cercetătorii studiază ce metode de screening pot fi eficiente pentru persoanele cu acest tip de istoric familial.
Dacă medicul dumneavoastră confirmă că aveți cancer pancreatic, el sau ea va face teste pentru a vedea cât de agresiv este cancerul și cât de mult s-a răspândit. Tratamentul dvs. depinde de stadiul cancerului. Tratamentul poate include:
eliminarea totală sau parțială a pancreasului (și a oricărui cancer care s-a răspândit în apropiere)
medicamente care omoară cancerul (chimioterapie)
radiații pentru a ucide celulele canceroase și pentru a controla simptomele
În unele cazuri, medicul dumneavoastră vă poate sugera să vă înscrieți la un studiu clinic. Studiile clinice testează tratamente promițătoare, dar nedovedite, la pacienți.
În rarele cazuri în care cancerul nu s-a răspândit în afara pancreasului, medicii încearcă să elimine cancerul chirurgical. De asemenea, pot recomanda chimioterapie și radiații ca parte a tratamentului.
Când cancerul s-a răspândit dincolo de pancreas la organele din apropiere sau în alte părți ale corpului, vindecarea completă este puțin probabilă. Cu toate acestea, mai multe tratamente sunt disponibile pentru a reduce simptomele și a prelungi supraviețuirea.
Chiar și atunci când cancerul pare eliminat complet prin intervenție chirurgicală, acesta poate reveni, fie în pancreas, fie în altă parte a corpului. Dacă se repetă, cancerul poate fi tratat cu aceleași opțiuni menționate mai sus.
Cancerul pancreatic este o boală gravă, iar rata mortalității sale este ridicată. Aproximativ 19% dintre pacienții cu cancer pancreatic trăiesc cel puțin 1 an după diagnostic. Doar 1% -2% supraviețuiește 5 ani după diagnostic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...