Cancerul pancreatic: terapie promițătoare descoperită de cercetători

Celule
Celulele canceroase din pancreas s-au autodistrus, după ce oamenii de știință israelieni au folosit o anume moleculă, într-un studiu pe șoareci.

Cercetătorii israelieni spun că au folosit o moleculă pentru a induce autodistrugerea celulelor canceroase pancreatice la șoareci. Tratamentul a redus numărul de celule canceroase cu până la 90 la sută pe lună după administrarea lor, potrivit studiului lor.

Cercetarea deține „un potențial mare pentru dezvoltarea unei noi terapii eficiente pentru tratarea acestui cancer agresiv la om”, au spus reprzentanții Universității Tel Aviv.

Lucrarea a fost publicată în numărul din octombrie al revistei Oncotarget, o revistă biomedicală care acoperă cercetarea oncologică.

Prof. Malka Cohen-Armon și echipa sa din Sackler Facultatea de Medicină a Universității Tel Aviv au condus cercetarea în colaborare cu echipa Dr. Talia Golan la Centrul de Cercetare a Cancerului de la Sheba Medical Center din Ramat Gan.

Forma de cancer cea mai agresivă 

Cancerul pancreatic este în prezent rezistent la toate tratamentele, iar pacienții au șanse slabe de a supraviețui timp de cinci ani după ce au fost diagnosticați.

Cercetătorii au inserat xenografe - în acest caz, celule canceroase pancreatice umane - în șoarecii al căror sistem imunitar a fost suprimat, astfel încât nu ar respinge celulele străine și au văzut că celulele se înmulțesc sub piele.

Au injectat apoi o moleculă numită PJ34 - dezvoltată inițial pentru a trata victimele unui accident vascular cerebral - în fluxul sanguin al șoarecilor, pentru a vedea dacă ar afecta tumora. Este prima dată când această moleculă a fost folosită pentru tratarea cancerului, a spus Cohen-Armon într-un interviu telefonic.

După ce șoarecii au fost injectați cu PJ34 zilnic timp de 14 zile, cercetătorii au descoperit o „reducere substanțială” de 80% până la 90% din celulele canceroase, când a făcut analizele la 30 de zile după încheierea tratamentului, se arată în studiu.

"Această moleculă provoacă o anomalie în timpul duplicării celulelor canceroase umane, provocând moartea rapidă a celulelor", a declarat Cohen-Armon de la Universitatea Tel Aviv. Astfel, multiplicarea celulelor în sine a dus la moartea celulelor în celulele canceroase tratate.

Mai mult, molecula PJ34 a afectat „exclusiv” celulele canceroase umane, dar le-a lăsat neafectate pe cele benigne. „Nu au fost observate efecte adverse și nu au existat modificări în creșterea în greutate a șoarecilor, nici în comportamentul lor”, a spus Cohen-Armon.

Molecula a „acționat eficient”

În studii paralele, echipa de cercetare a descoperit că molecula „acționează eficient” atunci când au testat-o pe alte tipuri de culturi mortale de celule canceroase în laborator, incluzând forme agresive de cancer la sân, plămâni, creier și ovar, toate rezistente la terapii actuale, a spus ea.

Cohen-Armon a adăugat că echipa speră să înceapă testarea efectului moleculei asupra animalelor mai mari și, eventual, asupra oamenilor, care ar putea dura aproximativ doi ani, în funcție de finanțare.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel