Cancerul pancreatic: Constipația poate indica o tumoare metastatică

cancerul pancreatic - FOTO: Freepik@Flowo
Constipația poate fi semnul unui cancer care se răspândește agresiv.

Constipația, o problemă frecvent întâlnită, poate fi mai mult decât o simplă neplăcere. De la obiceiuri alimentare inadecvate la semnale ale unor afecțiuni grave, cum ar fi cancerul pancreatic, acest simptom aparent banal poate indica probleme de sănătate subiacente care necesită atenție medicală promptă.

Cancerul pancreatic, care începe în glanda lungă și plată din spatele stomacului, poate să se răspândească în alte părți ale corpului. Atunci când acest tip de cancer se extinde, este cunoscut sub numele de cancer pancreatic avansat, conform Cancer Research UK.

Semne și simptome ale răspândirii cancerului pancreatic

Semnele caracteristice ale răspândirii tumorale sunt similare cu cele ale cancerului pancreatic neavansat, dar pot include și alte simptome în funcție de locul în care s-a extins boala. Un simptom notabil al unei tumori metastatice în oase este constipația.

Cancer Research UK explică faptul că hipercalcemia, nivelurile crescute de calciu, pot cauza deshidratare, confuzie, dureri abdominale și constipație. Deși constipația este un simptom comun în stadiile avansate, NHS menționează că aceasta poate apărea și în stadiile incipiente ale cancerului pancreatic.

Vezi și: Ce efect are berea asupra glicemiei. Dr. Ancuța Leonte: Conține carbohidrați

Alte simptome ale cancerului pancreatic

Cancer pancreatic - FOTO: Freepik@brgfx

Serviciul de sănătate britanic sugerează că modificările în mișcările intestinale, cum ar fi diareea sau constipația, pot indica probleme grave de sănătate. Este important de notat că alte afecțiuni, cum ar fi sindromul de colon iritabil, pot cauza simptome similare, astfel încât constipația nu este un semn exclusiv al cancerului pancreatic.

Conform NHS, alte simptome ale cancerului pancreatic includ:

- Icter (albul ochilor sau pielea devine galbenă), posibil însoțit de mâncărime, urină închisă la culoare și scaune deschise la culoare.

- Lipsa poftei de mâncare sau pierdere în greutate fără motiv aparent.

- Oboseală sau lipsă de energie.

- Febră, senzație de căldură sau frisoane.

- Greață sau vărsături.

- Diaree sau constipație, sau alte modificări în scaun.

- Dureri în partea superioară a abdomenului.

- Simptome de indigestie, cum ar fi senzația de balonare.

Vezi și: Cancerul colorectal, complicații. Dr. Mircea Dediu: Tratamentul chirurgical să fie cât mai redus, iar recuperarea să fie cât mai rapidă

Importanța consultării unui medic

Serviciul de sănătate subliniază că cancerul pancreatic poate fi asimptomatic sau prezenta simptome greu de observat. Este esențial să discutați cu un profesionist medical dacă observați semne care se schimbă, se agravează sau par anormale.

Reducerea riscului de cancer

Obiceiurile de viață joacă un rol crucial în riscul de dezvoltare a cancerului. Dacă sunteți fumător, Mayo Clinic avertizează că fumatul poate duce la diverse tipuri de cancer, astfel că renunțarea la fumat este recomandată pentru a reduce riscul.

O dietă sănătoasă, bogată în fructe și legume, și reducerea consumului de alimente procesate poate contribui la scăderea riscului de cancer. De asemenea, realizarea regulată de exerciții fizice și reducerea consumului de alcool sunt intervenții de stil de viață benefice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel