Cancerul pancreatic: descoperirea care ar putea crește șansele de supraviețuire

Cancerul pancreatic
Cancerul pancreatic, una din cele mai letale forme ale bolii, ar putea avea o rată de supraviețuire mai mare. Un nou inhibitor descoperit, administrat împreună cu chimioterapia, a condus la o mai mare distrugere a celulelor canceroase. Cercetătorii sunt încrezători că șansele de supraviețuire în adenocarcinomul pancreatic vor crește semnificativ.

Adenocarcinomul pancreatic (PDAC) este o o boală letală care, cel mai adesea, este rezistentă la chimioterapie. Cercetătorii au căutat modalități de creștere a sensibilității tumorilor la medicamentele anti-cancer.

Un studiu condus de Clinica Mayo, publicat astăzi, deschide un nou front promițător în acea bătălie.

Folosind linii celulare ale pacienților și modele purtătoare de tumori, cercetătorii au descoperit că inhibarea GSK-3, o enzimă implicată în multe procese de favorizare a cancerului, sensibilizează liniile celulare PDAC la gemcitabină, cea mai frecvent utilizată chimioterapie. Ei au descoperit că tratamentul cu inhibitor GSK-3 a împiedicat capacitatea celulelor canceroase de a repara deteriorarea ADN monocatenară indusă de gemcitabină.

Chimioterapia, mai eficientă 

Rezultatele, publicate în Clinical Cancer Research, jurnalul Asociației Americane pentru Cancer Research, sugerează că inhibitorii GSK-3 pot depăși rezistența la gemcitabină, precum și la alte chimioterapii, spune Daniel D. Billadeau, un cercetător la Clincia Mayo, a cărui activitate se concentrează pe cancerul pancreatic.

"Studiul nostru a identificat un rol, necunoscut până acum, al GSK-3 în reglarea capacității celulelor de a răspunde și a-și repara ADN-ul în urma chimioterapiei", spune dr. Billadeau, profesor de imunologie, biochimie și biologie moleculară la Clinica Mayo. „Descoperirile sugerează că, prin inhibarea GSK-3, putem împiedica răspunsul la daunele ADN-ului celulelor, ceea ce duce la moartea sinergică a celulelor tumorale, chiar și în celulele care sunt în mod natural rezistente la chimioterapie.”

Adenocarcinomul pancreatic constituie 93% din cancerele pancreatice și se anticipează a fi a doua cauză principală a deceselor provocate de cancer în Statele Unite, până în 2030. Rata de supraviețuire relativă de 5 ani a pacienților cu PDAC este mai mică de 10%.

Noul inhibitor a crescut moartea celulelor tumorale

În acest studiu, liniile celulare de cancer pancreatic și probele de tumoră derivate de la pacient au fost tratate cu un nou inhibitor GSK-3, numit 9-ING-41, singur sau în combinație cu chimioterapia. Cercetătorii au descoperit că inhibitorul GSK-3 a crescut semnificativ moartea celulelor canceroase tumorale pancreatice și supraviețuirea prelungită a modelelor purtătoare de tumori, atunci când au fost combinate cu chimioterapie.

"Multe tumori de cancer pancreatic sunt rezistente la cele două cele mai frecvent utilizate chimioterapii", spune Li Ding, partener senior de cercetare și autorul principal al studiului. „Astfel, identificarea modalităților de sensibilizare a tumorilor rezistente sau pentru creșterea eficacității chimioterapiei este vitală”.

Inhibitorul GSK-3, utilizat în acest studiu, se află într-un studiu clinic de faza 1a / 1b la Clinica Mayo, iar rezultatele acestui studiu sunt foarte relevante pentru acea lucrare, spune dr. Ding.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel