Cancerul ovarian: cauze, simptome, tratament. Care sunt primele semne

cancerul ovarian foto:freepik
Care sunt primele semne ale cancerului ovarian ș cum poate fi depistat.

Cancerul ovarian este definit ca o tumoare malignă, care se dezvoltă într-unul sau ambele ovare. Există mai multe tipuri de cancer ovarian, dar cele mai frecvente includ tipul epitelial, tipul de celule germinale și tipul stromal. Aceste tipuri diferite de cancer ovarian se dezvoltă din celule diferite ale ovarelor și pot avea caracteristici diferite în ceea ce privește prognosticul și tratamentul.

Vezi și: De ce apare mizeria în buric. Sfaturi pentru igiena acestei zone

Cauzele

Cauzele exacte ale cancerului ovarian nu sunt pe deplin înțelese, dar anumiți factori de risc pot crește probabilitatea de a dezvolta această boală. Acești factori includ vârsta înaintată, istoricul familial de cancer ovarian sau de sân, modificări genetice, dar și alți factori precum vârsta la prima menstruație și menopauza târzie.

Simptomele

Unul dintre aspectele dificile ale cancerului ovarian este că simptomele sale pot fi vagi, ceea ce face ca diagnosticul să fie, uneori, întârziat. Unele dintre simptomele comune includ balonare abdominală, dificultăți în alimentație, urinare frecventă, dureri abdominale sau pelviene, constipație sau diaree, oboseală și modificări ale menstruației.

Diagnosticul

Diagnosticul cancerului ovarian implică teste de sânge, ecografii pelviene, tomografii computerizate (CT), tomografii cu emisie de pozitroni (PET) și alte teste imagistice. O biopsie poate fi necesară pentru a confirma diagnosticul de cancer ovarian.

Tratamentul

Tratamentul cancerului ovarian poate varia în funcție de stadiul bolii și de alți factori individuali. Opțiunile de tratament pot include chirurgia pentru a îndepărta tumora și chimioterapia sau radioterapia pentru a distruge celulele canceroase rămase. Chimioterapia poate fi administrată fie înainte de chirurgie pentru a micșora tumorile, fie după chirurgie pentru a distruge orice celule canceroase rămase.

Prognosticul pentru cancerul ovarian depinde de mai mulți factori, inclusiv stadiul bolii la momentul diagnosticului și răspunsul la tratament. Din păcate, nu există o metodă dovedită de prevenire a cancerului ovarian, dar anumite măsuri pot reduce riscul.

Vezi și: Efectele consumului excesiv de sare asupra sănătății. Cum să reduci sarea din alimentația ta

Cancerul ovarian este o afecțiune serioasă, care necesită o abordare complexă și multidisciplinară pentru diagnostic și tratament. Este important să fim conștienți de simptomele și factorii de risc asociate cu această boală și să căutăm ajutor medical prompt în cazul apariției unor semne de îngrijorare. Cu un diagnostic și un tratament precoce, speranța de viață și calitatea acesteia pot fi îmbunătățite pentru cei afectați de cancerul ovarian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oua rosii Paste - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel