Cancerul la tineri: cum îi îmbătrânește cu 25 de ani

Cancerul de sân. Foto: Pixabay
Un nou studiu examinează efectele cancerului și tratamentul acestuia asupra procesului de îmbătrânire. 

Cercetătorii au descoperit că o genă asociată îmbătrânirii este mai exprimată la pacienții tineri cu cancer, după tratamentul cu chimioterapie și la tinerii supraviețuitori ai cancerului care sunt fragili. Constatările sunt publicate online în CANCER, un jurnal revizuit de colegi al Societatii Americane de Cancer (ACS).
Cercetările anterioare au arătat că o proteină numită p16INK4a, care încetinește diviziunea celulară, este produsă la niveluri mari de către celule, pe măsură ce o persoană îmbătrânește. Folosind expresia genei care codifică p16INK4a ca un marker de vârstă, Andrew Smitherman, doctor în științe medicale de la Universitatea din Carolina de Nord, la Chapel Hill's Lineberger Comprehensive Cancer Center, și colegii săi au examinat celulele imune care circulă în sângele tinerilor adulți, supraviețuitori ai cancerelor din copilărie, precum și a copiilor și adolescenților nou diagnosticați cu cancer.
Echipa a analizat mai întâi celule de la 60 de supraviețuitori și le-a comparat cu celule de la 29 de indivizi cu vârsta potrivită, fără antecedente de cancer. Exprimarea genei care codifică p16INK4a a fost mai mare la supraviețuitori decât la martori, reprezentând o accelerare a vârstei de 25 de ani. Nouă supraviețuitori erau fragili și aveau un nivel de expresie mai ridicat în comparație cu supraviețuitorii care nu erau fragili, reprezentând o accelerare a vârstei de 35 de ani.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că la cei nouă copii și adolescenți din studiu care au avut un nou diagnostic de cancer, expresia a fost mai mare după tratamentul cu chimioterapie decât înainte de tratament.

 

Studiul poate fi găsit aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel