Cancerul de prostată, încetinit cu ajutorul dietei

Dieta
Un studiu a asociat dieta cu riscul de evoluție a cancerului de prostată. Studiul a constatat importanța dietei la bărbații cu cancer la prostată localizat.

Cercetătorii de la Universitatea din Texas MD Anderson Cancer Center au descoperit că bărbații cu cancer de prostată localizat, care au raportat un model dietetic mai apropiat de dieta mediteraneană, au avut rezultate mai bune pe parcursul bolii lor. „Bărbații cu cancer de prostată sunt motivați să găsească o modalitate de a avea impact asupra progresului bolii lor și de a-și îmbunătăți calitatea vieții”, a declarat Justin Gregg, doctor în științe medicale, profesor asistent de urologie și autor principal al studiului, publicat astăzi în Cancer. „O dietă mediteraneană este neinvazivă, bună pentru sănătatea generală și, după cum arată acest studiu, are potențialul de a afecta progresia cancerului lor”.

Efectul dietei mediteraneene

După ajustarea factorilor despre care se știe că ar  crește riscul de agravare a cancerului în timp, cum ar fi vârsta, antigenul specific prostatei (PSA) și volumul tumorii, bărbații cu o dietă care conținea mai multe fructe, legume, cereale și pește au avut un risc redus de a evolua cancerul de prostată până la un punct în care mulți ar lua în considerare tratamentul activ. Cercetătorii au examinat, de asemenea, efectul consumului de statine și au constatat o reducere similară a riscului la aceste grupuri de pacienți.
Studiul a constatat, de asemenea, că efectul unei diete mediteraneene a fost mai pronunțat la participanții afro-americani și la alții care s-au auto-identificat ca non-albi. Aceste constatări sunt semnificative, deoarece rata diagnosticului de cancer de prostată este cu peste 50% mai mare la bărbații afro-americani, care au, de asemenea, un risc mai mare de deces prin cancer de prostată și progresia bolii. „Dieta mediteraneană a fost în mod constant legată de un risc mai scăzut de cancer, boli cardiovasculare și mortalitate. Acest studiu la bărbații cu cancer de prostată în stadiu incipient ne aduce un pas mai aproape de furnizarea de recomandări dietetice bazate pe dovezi pentru optimizarea rezultatelor la pacienții cu cancer, care împreună cu familiile lor, au multe întrebări în acest domeniu”, a declarat dr. Carrie Daniel-MacDougall, profesor asociat de epidemiologie și autor principal al studiului.

Cancerul de prostată, dintre cele mai frecvente la bărbați

După cancerul de piele, cancerul de prostată este cel mai frecvent cancer la bărbații din Statele Unite. Deoarece majoritatea cazurilor sunt boli cu risc scăzut, localizate la prostată și au rezultate favorabile, mulți bărbați nu au nevoie de tratament imediat și optează pentru supravegherea activă de către medicul lor. Tratamentele pentru cancerul de prostată pot provoca modificări ale calității vieții și scăderea funcției urinare și sexuale, prin urmare există interes în găsirea factorilor modificabili pentru bărbații gestionați prin supraveghere activă.
Studiul a urmărit 410 bărbați pe un protocol de supraveghere activă, cu cancer de prostată localizat în grupa 1 sau 2 din clasa Gleason. Toți participanții la studiu au suferit o biopsie de confirmare la începutul studiului și au fost evaluați la fiecare șase luni prin examen clinic și studii de laborator privind antigenul seric PSA și testosteron.
Participanții la studiu au fost 82,9% caucazieni, 8,1% negri și 9% alte rase. Vârsta medie a fost de 64 de ani, 15% dintre bărbați erau diabetici și 44% foloseau statine.
Bărbații au completat un chestionar referitor la alimentația lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel