Cancerul de prostată, dieta alimentară ar putea fi un factor de risc

O recenzie recentă caută legături între alegerile dietetice și cancerul de prostată. Autorii concluzionează că poate exista o asociere între dietele pe bază de plante și un risc scăzut de cancer de prostată, precum și o legătură între aportul de lactate și riscul crescut.

Potrivit Institutului Național al Cancerului, în anul curent vor exista 174.650 de cazuri noi de cancer de prostată în Statele Unite.

În SUA, aproximativ 11,6% dintre bărbați vor primi un diagnostic de cancer de prostată la un moment dat în timpul vieții lor.

Ca și în cazul altor tipuri de cancer, oamenii de știință încă descoperă întreaga gamă de factori de risc pentru cancerul de prostată, notează Medical News Today.

Unii oameni de știință au apelat la nutriție, dar - din diferite motive - măsurarea efectului dietei asupra bolii este dificilă. Ca un exemplu, aportul alimentar poate fluctua de la o zi la alta, de la lună la lună și de la an la an.

De asemenea, anumite obiceiuri alimentare tind să se coreleze cu factorii de viață care influențează sănătatea. De exemplu, cineva care face sport regulat este, de asemenea, în general mai probabil să mănânce sănătos.

Din aceste motive și multe altele, studiile care au investigat legăturile dintre cancerul de prostată și dieta au obținut rezultate contradictorii.

Recent, cercetătorii de la Clinica Mayo din Rochester, MN, au efectuat o revizuire extinsă a literaturii, în efortul de a reduce incertitudinea. Aceștia au publicat descoperirile în The Journal of the American Osteopathic Association.

Potrivit autorilor celui mai recent studiu, există unele dovezi circumstanțiale conform cărora dieta ar putea influența riscul de cancer de prostată.

Ei observă că țările occidentale au un nivel de cancer de prostată mult mai ridicat decât cel din Asia, unde oamenii consumă niveluri de lactate mult mai mici.

De asemenea, ei explică că „scăderea ratelor de mortalitate în SUA pentru mai multe tipuri de cancer comune, inclusiv [cancerul de prostată], coincide cu scăderea aportului de carne și lactate și creșterea consumului alimentar pe bază de plante".

Desigur, aceste corelații nu dovedesc că alegerile alimentare pot influența riscul de cancer de prostată. După cum explică autorii, scăderea ratelor de mortalitate a cancerului poate fi, cel puțin parțial, datorită îmbunătățirii screeningului și tratamentului cancerului. Cu toate acestea, ei cred că aceste corelații merită o examinare suplimentară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel