Acest tratament învinge cancerul și...
Cancerul de prostată este a treia formă de cancer în rândul bărbaților români, după cel pulmonar și cel colorectal, potrivit Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ”Carol Davila”, care citează cifrele GLOBOCAM din 2018. De altfel, potrivit aceleiași surse, mortalitatea prin cancerul de prostată a scăzut semnificativ în ultimii 30 de ani, datorită nu numai screeningului de la nivelul populației, dar și a îmbunătățirii metodelor de tratament.
Dr. Mara Jidveian Popescu, medic oncolog, a explicat care sunt simptomele și cum se poate diagnostica această afecțiune.
”Bărbații trebuie să știe că riscul cancerului de prostată este real. Aproximativ unul din opt bărbați poate dezvolta această boală pe parcursul vieții.
În al doilea rând trebuie să înțeleagă faptul că este o boală vindecabilă. Prin urmare dacă ne diagnosticăm precoce, în primele stadii ale bolii, ea se poate vindeca.
Pentru diagnostic nu trebuie să facă decât o analiză de sânge o dată pe an, începând cu vârsta de 50 de ani, respectiv un test PSA (n.r. antigen prostatic specific) și diagnosticul se face foarte ușor. Testarea PSA este acoperită de Casa de Asigurări, în mare nu implică niciun cost suplimentar”, a explicat medicul oncolog Mara Jidveian Popescu la Antena 3.
Potrivit medicului, cancerul de prostată în fazele incipiente nu prezintă simptome, iar diagnosticarea este dificilă, motiv pentru care este necesară acea testare periodică.
Lista simptomelor, odată apărute, include:
- dificultăți la urinat
- dureri și usturime la urinare
- urină cu sânge
- scădere în greutate
- dureri osoase, în cazul metastazelor- disfuncție erectilă
- respirație sacadată, senzație de oboseală, amețeli sau paloare, cauzate de anemie.
În ceea ce privește factorii de risc, aceștia sunt:
- vârsta înaintată
- rasa
- istoricul de familie
- hormonii
- obezitatea.
”Vârsta medie pentru diagnostic este de 69 de ani. Dar totuși boala poate apărea și la 45 de ani. Testarea începe la 50 de ani, așa este recomandată de ghidurile internaționale, dar dacă pacientul a avut cazuri în familie, mai ales rude de gradul 1 și 2, se recomandă să înceapă de la 45 de ani testarea anuală”, a mai spus medicul oncolog, iar ca sfat pentru bărbații cu predispoziție spre acest tip de cancer a subliniat evitarea obezității, care este de altfel factorul de risc pentru multe boli oncologice, inclusiv pentru cel de prostată.
Primul pas în vederea diagnosticării este efectuarea testului PSA. Diagnosticul se face în baza anamnezei, examenului clinic și investigațiilor paraclinice și imagistice.
Pacienții cu simptome sunt evaluați prin analiza nivelului de PSA din sânge și prin tușeul rectal, examinarea rectală digitală.
Detectarea unei anomalii la testele de screening sau la examinarea medicală va determina medicul să recomande teste suplimentare, cum ar fi:
- ecografie
- RMN
- biopsie.
Potrivit datelor GLOBOCAN, aproape 75% dintre bărbații români nu știu cum se stabilește diagnosticul cancerului de prostată, iar 73% nu știu ce este testul PSA, în timp ce aproape 76% susțin că medicul urolog este cel care diagnostichează un posibil cancer de prostată.
Opțiunile de tratament în cazul cancerului de prostată depinde de mai mulți factori, cum ar fi viteza de dezvoltare a bolii, gradul de răspândire și starea generală de sănătate, precum și de potențialele beneficii sau efecte secundare ale tratamentului.
Astfel, dacă boala are un grad scăzut este posibil să nu necesite tratament imediat, iar medicii să opteze pentru supravegherea activă, mai ales dacă intervenția radicală poate produce mai multe efecte negative decât beneficii.
Printre formele de tratament se numără:
- prostatectomia, îndepărtarea glandei prostatice, a unor țesuturi înconjurătoare sau a câtorva ganglioni limfatici
- terapia cu radiații
- terapiile ablative
- terapia hormonală
- chimioterapie
- terapia medicamentoasă țintită.
Complicațiile cancerului de prostată și tratamentele acestuia includ:
- metastazarea
- incontinența
- disfuncția erectilă.
În unele situații, postoperator, pot apărea:
- scurtarea penisului, cu 1-2 cm
- hernie inghinală.
Rata de supraviețuire cu 5 ani după acest tip de cancer, depistat precoce, este de 99%.
Vezi și: Aportul de vitamina K, asociat cu reducerea riscului de fracturi. Care este doza periculoasă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest tratament învinge cancerul și...
Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, coordonator al Departamentului de...
Trei factori de risc majori duc la...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Acestea sunt cele mai importante...
Zgomotul alimentar, o preocupare...