Cancerul de ficat, cinci simptome ușor de trecut cu vederea. Dr. Alecse Valerian Dițoiu: Poate reprezenta un semn important

cancerul de ficat - FOTO: Freepik@muntaha aslam
Acestea sunt cele cinci semne principale ale cancerului de ficat. Totodată, pot fi atribuite și altor afecțiuni.

Cancerul de ficat este o afecțiune în care celulele anormale se multiplică în mod necontrolat în țesutul hepatic. Există două tipuri principale de cancer hepatic și anume:

Cancerul hepatic primar: Acesta începe în celulele hepatice. Cele mai frecvente tipuri de cancer hepatic primar sunt carcinomul hepatocelular și colangiocarcinomul.

Cancerul hepatic secundar sau metastatic: Acesta se dezvoltă în alte organe și se răspândește (metastazează) la ficat. Cele mai frecvente surse de metastaze hepatice sunt cancerul colorectal, cancerul de sân și cancerul pulmonar.

Cancerul de ficat, simptome

Simptomele cancerului hepatic pot include oboseală, pierderea în greutate, pierderea poftei de mâncare, durere în partea superioară a abdomenului, umflarea abdomenului, icter (colorarea pielii și a ochilor în galben), greață și vărsături.

Dr. Alecse Valerian Dițoiu, medic gastroenterolog, a explicat pe pagina sa de TikTok, care sunt cele mai importante cinci semne ale cancerului de ficat. 

Vezi și: Cauza care crește grăsimea abdominală. Dr. Florin Bălănică: Crește și rezistența la insulină

"Am sintetizat cele mai importante cinci simptome care se întâlnesc.

Primul simptom este durerea în dreapta. Durerea de ficat apare foarte rar, dar când apare semnifică o boală serioasă, iar una din bolile care au ca simptom durerea în partea dreaptă, sub coaste, este cancerul hepatic. Există și cancer hepatic fără durere în dreapta. O durere în dreapta sub coaste persistentă sau care se accentuează trebuie investigată pentru că poate reprezenta un simptom important al cancerului de ficat.

Un alt simptom important este scăderea în greutate semnificativă. Înseamnă peste 10% din greutatea corporală. Scăderea în greutate este importantă în cancerul de ficat pentru că ficatul participă la metabolismul energetic al corpului. Este un fel de carburator al organismului. Dacă ficatul nu funcționează cum trebuie, acest metabolism este afectat și apare scădere în greutate semnificativă.

Scăderea în greutate poate să aibă numeroase alte cauze, dar poate să reprezinte și simptomul cancerului de ficat.

Oboseala poate să reprezinte un semn de boală de ficat, dar nu orice boală. Ca să obosești de la ficat ori ai o boală de ficat acută, hepatită virală, toxică, alcoolică, situație în care oboseala este de scurtă durată, ori ai o boală gravă, precum ciroză hepatică sau cancer de ficat. Nu faptul că ai transaminaze 55 îți dă oboseală.

Oboseala poate să apară și în cancerul de ficat, dar sunt numeroase alte cauze",  a explicat dr. Alecse Valerian Dițoiu, medic gastroenterolog, pe pagina sa de Facebook. 

Vezi și: Diferența simplă dintre anxietate si depresie. Cum recunoști cele două afecțiuni

Dr. Alecse Valerian Dițoiu - Captură@TikTok

Lipsa poftei de mâncare și icterul, alte semne ale cancerului de ficat

În unele cazuri, cancerul hepatic poate duce la schimbări ale pielii, cum ar fi îngălbenirea pielii și a ochilor (icterul), mâncărimi ale pielii sau erupții cutanate.

"Lipsa poftei de mâncare în cazul cancerului de ficat este o măsură pe care o ia ficatul ca să se protejeze de toxine. Majoritatea toxinelor pe care ficatul trebuie să le elimine, provin din alimentație. Dacă ficatul simte că nu poate să metabolizeze aceste toxine, ia o măsură foarte clară: secretă niște substanțe care te fac să nu mănânci. Această lipsă de poftă de mâncare se alătură tulburărilor de metabolism din cancerul de ficat și duce la scădere în greutate. Lipsa poftei de mâncare poate fi simptomul unui cancer de ficat.

Vezi și: Litiaza de acid uric, o boală metabolică de temut. Mihai Dobra: Un dezechilibru al acidului uric în strânsă legătură cu guta

Icterul apare în cancerul de ficat când se distrug prea multe celule hepatice sau când sunt invadate căile biliare. Nu trebuie să vă speriați dacă aveți aceste simptome. Nu aveți singur cancer hepatic. Pot fi date și de alte boli",  a mai explicat dr. Alecse Valerian Dițoiu, pe pagina sa de TikTok. 

Diagnosticul de cancer hepatic se poate face prin diverse metode, cum ar fi analizele de sânge, imagistica medicală (cum ar fi ecografia, CT-ul sau RMN-ul), biopsia hepatică și alte teste specializate.

Tratamentul cancerului hepatic depinde de stadiul bolii, sănătatea generală a pacientului și alte factori. Opțiunile de tratament pot include chirurgia pentru îndepărtarea tumorii, transplantul de ficat, terapia țintită, chimioterapia, radioterapia și ablația tumorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel