Cancerul de esofag, mai frecvent din cauza obezității

cele doua tipuri de cancer digestiv pe care le faci din cauza alimentelor Foto: Pixabay
Cancerul de esofag înregistrează o creștere alarmantă a numărului de cazuri în ultimul timp, iar de vină pentru acest lucru este și epidemia de obezitate, potrivit unui recent studiu francez. 

Primul factor de risc pentru cancerul esofagian este refluxul gastro-esofagian. Obezitatea favorizează această tulburare și astfel se intră într-un cerc vicios. Cert este că numărul cazurilor de cancer esofagian a crescut de 7 ori din 1998 până în prezent. Aceasta este constatarea unui studiu al Asociației Franceze de Chirurgie, dat publicității la începutul săptămânii. Cauza? Epidemia de obezitate și înmulțirea pacienților cu reflux gastro-esofagian, principalii factori de risc pentru cancerul de esofag, susțin autorii studiului, Denis Collet și Caroline Gronnier, chirurgi la spitale din Bordeax. 

„Numărul acestor cancere crește mult mai rapid decât altele”, explică prof. Denis Collet. De la primele simptome, cum ar fi refluxul gastro-esofagian și dificultatea sau jena la înghițire, medicul recomandă efectuarea unor investigații. În prezent, tratamentul chirurgical permite mai multe șanse de supraviețuire pacienților. Însă descoperit în stdiu foarte precoce, cancerul esofagian poate fi tratat minim-invaziz (endoscopic), cu mari speranțe de vindecare. 

Studiile arată că bărbații suferind de obezitate sunt cei mai expuși cancerului esofagian. Două studii, unul scandinav (2006) și altul american (2016), arată că riscul crește semnificativ după 60 de ani. 

Legătura dintre cancerul esofagian și boala de reflux

„Refluxul gastro-esofagian provoacă distrugeri la nivelul mucoasei esofagului. Aceste leziuni prezintă un risc foarte mare de a se transforma în cancer. De aceea, pacienții care urmează un tratament pentru reflux trebuie monitorizați îndeaproape endoscopic”, afirmă medicii. 

Un mare factor de risc este și obezitatea abdominală, care se asociază adesea cu esofagită (inflamație a esofagului). În plus, obezitatea este un factor de risc în sine, prin modificările inflamatorii și de scădere a imunității pe care le antrenează. 

De asemenea, o alimentație bogată în carne și în grăsimi animale crește riscul cancerului de esofag, în timp ce alimentația bogată în fibre, fructe și legume exercită un efect protector. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel