Cancerul de col uterin, când se recomandă brahiterapia. Bogdan: Oferim pacientelor o speranță de viață, pe termen lung, foarte mare

cancerul de col uterin. FOTO: Freepik
Cancerul de col uterin este unul dintre cele mai frecvente cancere în rândul femeilor, la nivel mondial, și reprezintă aproximativ 8% din totalul deceselor din cauza cancerului.

Brahiterapia este un tratament țintit în cancerul de col uterin local avansat și poate fi folosită ca unică metodă de tratament sau în completarea radioterapiei externe. Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer depistat în rândul femeilor, la nivel mondial, și reprezintă aproximativ 8% din totalul cazurilor și deceselor totale din cauza cancerului.

Cancerul de col uterin local avansat se referă la o situație în care ”pacientele sunt stadializate conform clasificărilor internaționale undeva, la minimum, peste stadiul 3 de boală”, afirmă specialistul în radioterapie, dr. Sorin Bogdan.

Potrivit acestuia, este vorba de ”tumorile extinse loco-regional care sunt de mari dimensiuni și care pot invada țesuturile din jurul colului uterin, care pot invada și pereții vaginului.

Mai sunt prezente și adenopatii lomboaortice patologice, lombopelvine și, în cazuri și mai avansate, aceste tumori pot invada organele învecinate cum ar fi rectul și vezica urinară”, a explicat dr. Sorin Bogdan, medic specialist radioterapie, la Digi 24.

Vezi și: Ce faci dacă e cutremur noaptea. Ce este "triunghiul supraviețuirii" și de ce trebuie să ai un rucsac de URGENȚĂ. Biriș: Se rămâne fără curent și fără semnal la telefon

Cancerul de col uterin, cauze și factori de risc

Cancerul de col uterin începe să se dezvolte atunci când apar mutații la nivelul ADN-ului celulelor din colul uterin. Deși nu se cunoaște cu exactitate mecanismul de producere al cancerului de col uterin, se consideră că infectarea cu HPV are un rol important în acest tip de cancer. Trebuie menționat faptul că multe persoane purtătoare a acestui virus nu dezvoltă cancerul de col uterin.

Printre factorii care pot crește riscul de cancer de col uterin se află:

- partenerii sexuali multipli

- activitatea sexuală cu debut precoce

- antecedentele cu alte infecții cu transmitere sexuală

- status imunitar deficitar

- fumatul

 - expunerea intrauterină la anumite medicamente pe bază de estrogen cu scopul de a preveni avorturile spontane, potrivit Sanador.

Cancerul de col uterin, simptome

În fazele incipiente, cancerul de col uterin nu are o simptomatologie clară, însă în stadiile avansate, acesta poate fi însoțit de:

- sângerare vaginală după actul sexual, între menstruații sau după instalarea menopauzei

-secreții vaginale abundente, uneori cu urme de sânge, urât mirositoare

- durere pelvină sau durere în timpul actului sexual, mai arată sursa menționată.

Cancerul de col uterin local avansat, tratament

Potrivit specialistului în radioterapie, tratamentul cancerului de col uterin local avansat este unul multimodal, care se stabilește în cadrul unei comisii formate din medic oncolog, radioterapeut, chirurg și radiolog.

”Cuprinde radioterapia externă, împreună cu chimioterapia de radiosensibilizare, apoi brahiterapia cervico-uterină și interstițială, chirurgia rămâne discutabilă la finalul tratamentului și se poate realiza abia atunci când avem o clară dovadă că răspunsul tumoral nu a fost unul optim post tratament”, a explicat medicul, subliniind că brahiterapia are un rol foarte important în tratamentul acestui tip de cancer.

”Brahiterapia are un rol foarte important, este indicată la finalul tratamentului de radioterapie externă, când dorim să suplimentăm doza de iradiere la nivel local.

Brahiterapia cervico-interstițială este superioară tehnicii mai vechi de brahiterapie intracavitare deoarece cu ajutorul aplicatorului și cu ajutorul acelor putem să obținem o doză de iradiere simplă, rapidă, precisă și cu reacții minim invazive și la nivelul parametrelor, la nivelul zonei din jurul colului uterin tumoral, lucru pe care, cu metoda mai veche, brahiterapia intracavitară, nu se poate obține atât de simplu și bine-înțeles cu reacții adverse mai mari.

Mai putem folosi brahiterapia, ca primă intenție, la pacientele cu sângerare, în tumorile care sunt foarte mari”, a mai spus radiologul.

Vezi și: Care este cel mai stresant moment al zilei. A fost stabilită ora exactă, dar diferă în cazul femeilor și al bărbaților. Cum să treci peste acest moment

Viața pacientelor după brahiterapie

În ceea ce privește monitorizarea pacientelor după tratamentul cu brahiterapie, medicul afirmă că ”urmărim pacientele prin examene clinice repetate și examene imagistice repetate, din trei în trei luni, în primii doi ani.

Cel mai important este RMN-ul post-terapeutic efectuat la 12 săptămâni după terminarea tratamentului. Dacă avem dubii în privința răspunsului tumoral putem cere pacientelor să efectueze și un examen PET-CT, unde cu ajutorul unuiradio-trasor putem verifica și putem vedea dacă mai există activitate metabolică intensă la nivel tumoral.

 În contextul în care acest examen este pozitiv, atunci se poate în discuție și o eventuală intervenție chirurgicală, dar bine-înțeles tot cu scop curativ.

Vezi și: Mastectomia profilactică. De ce fenomenul Angelina Jolie este dificil în România. Galeș: Am avut fete tinere care au spus că, deși au mutație BRCA și 35 de ani, nu s-au încadrat

Brahiterapia, rezultate post-tratament

Potrivit medicului, pe termen lung, după brahiterapie, se pot obține rezultate foarte bune.

”În contextul în care tratamentul este realizat conform ghidurilor internaționale, atunci putem să le oferim pacientelor o speranță de viață, pe termen lung, foarte mare.

Putem vorbi și de vindecare chiar și pentru pacientele cu neoplasm de col uterin local avansat”, a mai spus medicul.

Vezi și: Cum să gestionezi un atac de panică. 12 metode pentru a trece peste acest moment. Când este nevoie de ajutor specializat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel