Cancerul de col uterin, boala unei țări slab dezvoltate. Fejer: România e o țară interesantă, primul loc la mortalitate. Această tumoră malignă poate fi prevenită 100%

cancerul de col uterin - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Cancerul de col uterin ne plasează pe primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea. Care e principala cauză ca cancerului de col uterin.

Cancerul de col uterin a ucis, doar anul trecut, peste 2000 de femei. Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinarea HPV. Statele unde vaccinarea funcționează la scară largă aproape au eradicat malignitatea cancerelor de col uterin. În România, în schimb, situația este îngrijorătoare.

Virusul HPV are mai multe tulpini cu patogenitate diferită, iar unele dintre ele nu determină cancerul propriu-zis. Aceste tulpini vor declanșa apariția papiloamelor (verucilor), care sunt tumori necancerigene, benigne. Cu toate acestea, tumorile benigne se pot transforma în tumori maligne.

Dr. Eniko Reka Fejer, medic primar Oncologie, Doctor în Științe Medicale cu competență în ultrasonografie generală de la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL care este situația la nivel național. 

Sanador

”Aceste erori se produc din mai multe motive. Sunt factori de risc pe care îi putem influența, respectiv factori de risc pe care nu îi putem influența. În ceea ce privește România, este o țară interesantă, având în vedere că o tumoră malignă, de exemplu cancerul de col uterin al femeii în care România este pe primul loc ca mortalitate. Este o caracteristică a țărilor slab dezvoltate.

Este un tip de tumoră malignă care este cauzată de o infecție virală. 90% din tumorile de cancer din cancerul de col uterin sunt cauzate de o afecțiune virală cu HPV, care este un virus care afectează și infectează peste 95% din populația țării. Și, în timp, această infecție cronică se poate transforma în aproximativ 10 ani în tumoră malignă”, a explicat dr. Eniko Reka Fejer, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Vezi și: Boala care va domina întreaga lume până în 2040. Eniko Fejer: Începe să se multiplice rapid și necontrolat. Prima cauză de îmbolnăvire a globului

Cancerul de col uterin, prevenție

”Aici va trebui să amintesc inevitabil faptul că această tumoră malignă poate fi prevenită aproape 100%. Din 2006 avem vaccinul dezvoltat pentru Human Papilomavirus și mai ales pentru stereotipurile care sunt cele mai agresive, cele înregistrate a cauza aproape sigur cancer de col uterin în timp și pentru a reduce incidența acestui tip de cancer și mortalitatea din acest cancer. Ar trebui să ne vaccinăm.

Vaccinarea presupune vaccinarea adolescenților înainte de începerea vieții sexuale, fiindcă se transmită pe cale sexuală orală și ar însemna, în medie, ca la vârsta de 12- 13 ani atât fetele, cât și băieții să fie vaccinați cu acest vaccin. Vaccin care este sigur”, a mai spus dr. Eniko Reka Fejer. 

Vezi și: Leziunile precanceroase ale tractului genital inferior, cauze. Țârlea: Se pot vindeca, dar pot recidiva

Cancerul de col uterin, asociat cu subdezvoltarea

”Sunt mai mulți factori, evident implicați. Regulile igienico-sanitare, protecția în timpul actului sexual, rata de răspuns negativ la recomandarea de a te vaccina, prezentarea tardivă la medic. Femeile care au născut până la menopauză nu prea se mai duc la ginecolog și se recomandă un program de screening adecvat pentru a depista boala într-un stadiu mai incipient ca tratamentul să fie mai eficient și să salveze persoana respectivă.

Acest test poate fi completat mai nou cu serotiparea HPV, fiindcă știm care tipuri de infecție virală ar cauza mai frecvent tumorile maligne ale colului uterin. Infecțiile HPV pot afecta nu doar sexul feminin, ci și pe bărbați. Pot cauza tumori maligne ale sferei genitale la bărbați, tumori maligne anale și tumori maligne ale cavității orale.

Acest tip de tumoră malignă orală se dezvoltă cu preponderență la pacienții tineri și vestea bună este că are un prognostic mai bun, pentru a ajunge la aceeași eficiență ca și cu tratamentul maximal care este cunoscut și recomandat în tumorile care nu sunt legate de infecția HPV”, a mai precizat dr. Reka Eniko Fejer, la DC Medical.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel