Cancerul, a doua cauză a mortalității în România. Baciu: Cancerul nu mai este o sentinţă de condamnare la moarte

cancerul - FOTO: Freepick
Cancerul este boala care afectează din ce în ce mai mulți oameni, reprezentând a doua cauză a mortalității în România.

Cancerul este a doua cauză a mortalității în România. Începând din acest an, pe data de 5 iunie, România va sărbători Ziua Națională a Supravieţuitorilor de Cancer, iar nufărul galben va fi simbolul acestei zile. 

Una din două persoane va fi diagnosticată cu cancer

Cancerul este o problemă serioasă în Uniunea Europeană. Potrivit studiilor, această boală va afecta una din două persoane.

”“Una din două persoane născute astăzi va fi diagnosticată cu cancer cândva pe parcursul vieţii. Totuşi, cum supravieţuim cancerului?Conform mai multor studii, în SUA, una din două femei şi unul din trei bărbaţi vor dezvolta cancer de-a lungul vieţii.

Un procent similar a fost raportat şi în Marea Britanie, unde un nou studiu publicat susţine că unul din doi oameni va fi diagnosticat cu o formă de cancer la un moment dat în viaţa lor. Cancerul e o problemă serioasă de sănătate şi în Uniunea Europeană, inclusiv în România.La noi, cancerul este a doua cauză a mortalităţii, după bolile aparatului circulator.

Totuşi, astăzi cancerul nu mai este o sentinţă de condamnare la moarte, ci o maladie care în foarte multe cazuri poate fi depăşită cu bine. Similar cu o boală cronică. Însă pentru a supravieţui unui astfel de eveniment deloc improbabil sunt necesare câteva lucruri”, a precizat dr. Andrei Baciu, și secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Vezi și: Șansele de supraviețuire ale pacienților cu cancer. Achimaș Cadariu: Trebuie să ai resursa umană bine pregătită dar și infrastructura

Cancerul poate fi prevenit

Unele tipuri de cancer pot fi prevenite.  Pentru altele, depistarea din timp poate crește ratele de supraviețuire.

”40% dintre cancere pot fi prevenite - aşa ne spun studiile existente. Cum facem însă să reuşim asta? În principal prin eliminarea factorilor de risc şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos. Sunt lucruri pe care le cunoaştem cu toţii.

Factorii de risc cu caracter general sunt - dincolo de istoricul personal sau familial de cancer - fumatul, obezitatea, consumul de alcool, unele infecţii virale (cum ar fi papilomavirusul uman - HPV), diverse produse chimice şi expunerea la radiaţii, inclusiv la radiaţii ultraviolete de la soare. Nu cred că problema este necunoaşterea acestor riscuri.

Întotdeauna a fost şi este vorba despre absenţa unor comportamente care să elimine riscurile. Pe de altă parte, nu toate tipurile de cancer pot fi prevenite. Însă diferenţa dintre viaţă şi moarte o face momentul diagnosticului, lucru valabil pentru toate bolile cunoscute.

Este o situaţie să descoperi un cancer într-un stadiu incipient, când, cu puţine excepţii, aproape că nu îţi afectează calitatea vieţii şi speranţa de viaţă, şi cu totul altă situaţie să descoperi un cancer într-un stadiu metastazat.

Pentru a ne încadra în prima categorie şi a ne da toate şansele pe care ştiinţa şi medicina le oferă astăzi, e necesar să ţinem cont de câteva recomandări în plus faţă de recomandările generale cu privire la factorii de risc şi stilul de viaţă.

Astfel, e necesară o atitudine pro-activă, adică prezentarea la screening pentru cancer”, mai notează Andrei Baciu.

Vezi și: Radiațiile ultraviolete, generatoare de cancer. Simionescu: Omul nu trebuie să se ardă. Arsura solară este grevată de riscuri în viitor

Screening diferențiat

Depistarea unor tipuri de cancer ar putea fi realizată datorită investigațiilor medicale diferențiate, în funcție de grupele de vârstă.

”Societatea Americană împotriva Cancerului face recomandări de screening pe grupe de vârstă. Pentru femeile între 25 şi 39 de ani, se recomandă screeningul cancerului de col uterin.

Pentru vârste cuprinse între 40 şi 49 ani, recomandările de screening sunt: pentru cancerul de sân, de la vârsta 45 de ani (cu opţiunea de a începe la 40 de ani); pentru cancerul de col uterin; pentru cancerul colorectal, începând cu vârsta de 45 de ani, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.

Pentru vârste de peste 50 de ani, sunt recomandări de screening pentru cancerul de sân şi cancerul colorectal, iar persoanele care fumează în prezent sau au fumat anterior ar trebui să discute despre screeningul cancerului pulmonar cu un medic, în timp ce bărbaţii ar trebui să discute despre screeningul cancerului de prostată cu un medic.

Pentru ambele tipuri de acţiuni, fie că ne referim la un stil de viaţă sănătos, fără factori de risc, fie că ne referim la screening, vorbim de comportamente”, mai arată medicul.

Diagnostic tardiv

”De multe ori, vizita la medic are loc mult prea târziu - fie pentru că nu ne este comod, fie pentru că accesul e dificil. Însă, de foarte multe ori, pentru că nu ne dorim veşti proaste, adică un diagnostic nou, eventual chiar un diagnostic grav.

Aşa că amânăm, atitudine care ne este defavorabilă, evident. Cum facem atunci să schimbăm aceste atitudini?

Este extrem de dificil de schimbat mentalităţi şi nu se poate face peste noapte, dar putem începe cu următoarea abordare: introducerea ideii de supravieţuitori ai cancerului. Nu este o idee abstractă, desprinsă dintr-un viitor îndepărtat, ci o realitate”, mai notează sursa citată.

Depistat devreme, cancerul poate fi învins

Specialiștii arată că cu cât ne prezentăm mai devreme la medic, cu atât creștem șansele de a supraviețui cancerului.

”Progresul ştiinţific medical asigură tratamente din ce în ce mai eficiente, astfel încât din ce în ce mai mulţi dintre cei diagnosticaţi cu cancer ajung să câştige lupta cu boala, devenind astfel supravieţuitori.

Ştiind că atât tu personal, cât şi cei dragi ţie (unul din doi, cum spuneam), putem trece peste un diagnostic de cancer şi putem avea o viaţă normală şi după cancer ne dă curaj şi speranţă. Curajul de a merge la medic, imediat ce apar simptome, fiindcă ştim că, oricât de proaste ar putea fi veştile, acestea nu sunt tragice.

În România marcăm, în prima duminică a lunii iunie, Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer, mulţumită unei iniţiative parlamentare din 2021 a Nicoletei Pauliuc, senator în Parlamentul României, iniţiativă care a devenit lege după ce a fost promulgată de către Preşedintele Klaus Iohannis la începutul acestui an.

Astfel, pe 5 iunie 2022, în prima duminică din luna iunie, vom sărbători pentru prima dată în România Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer. Încă de la prima discuţie legată de această lege pe care am avut-o cu Nicoleta, am crezut că această abordare are puterea de a schimba lucrurile.

Acum am convingerea că acest concept, al supravieţuitorilor de cancer, prin tot setul de acţiuni pe care le poate angrena, are puterea de a salva vieţi”, a mai precizat dr. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel