Cancerele pentru care există VACCIN. Rafila: Vom avea mai multe în viitorul apropiat

Cancerele pentru care exista vaccin - Foto: Freepick @jcomp
EXCLUSIV
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a vorbit despre combaterea cancerului și tipurile de cancer care po fi prevenite prin vaccin.

"Cancerul devine o prioritate de sănătate publică pentru că morbiditatea prin cancer este în creștere rapidă și cel mai important este să scădem evoluția acestei boli din punct de vedere al consecințelor care pot să afecteze foarte serios viața pacientului sau chiar să îi pună viața în pericol. Evident că și România trebuia să aibă o astfel de strategie, mai ales în context european, există o astfel de strategie și trebuie să avem la îndemână resursele care sunt de natură juridică, profesională și nu în ultimul rând și materială, care să poată să abordeze și în alte țări din Uniunea Europeană această patologie. În mod evident era nevoie de un astfel de document.

El a suferit și poate va mai suferi mici adaptări. Știm bine că a fost realizat, iar aici nu sunt de acord cu cei care obiectează legat de această strategie și în general de cei care critică acest lucru. Nu trebuie să criticăm ci trebuie să îmbunătățim strategia și mai ales să putem să adoptăm legislația secundară și mai ales să facem în așa fel încât această legislație să fie pusă în aplicare. Este foarte important. (...)

Noi ne pregătim să punem în aplicare strategia și să elaborăm legislația secundară, să nu avem situația în care să avem o strategie care să nu fie aplicabil", a declarat Alexandru Rafila, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News, în cadrul dezbaterii "Cancerul poate fi învins prin prevenție, depistare precoce și terapie inovatoare". 

Avem finanțare europeană pentru combaterea cancerului?

 

Întrebat dacă există finanțare europeană pentru acest sector, ministrul a răspuns: 

"Există și finanțare europeană, gândiți-vă numai la activitățile medicale preventive care ar trebui să fie desfășurate pe scară mult mai largă în România. Noi am avut un program de câțiva ani buni, un program de screening al cancerului de col uterin, care a avut o performanță destul de limitată, ca să fiu așa mai puțin incisiv.

De multe ori facem, de exemplu, screening-uri și putem să depistăm pacienți cu leziuni sau cu evoluții incipiente sau mai puțin incipiente pentru diverse cancere, dar nu avem unde să îi tratăm sau nu avem cu ce să îi tratăm. În mod evident încercăm să aducem nu numai resurse, dar și coordonare.

Cred că acesta este lucrul cel mai important, coordonarea acestui sector. Vedem modele de bună practică la institutele regionale de oncologie sau în alte instituții medicale publice sau private.

Sper ca la nivelul Ministerului Sănătății să reușim această coordonare, inclusiv modul de prioritizare la nivelul unei comisii de specialitate, care să funcționeze într-un mod coerent și să aibă subcomisii pentru fiecare dintre ariile terapeutice pentru zona de oncologie, mă refer aici la chimioterapie, radioterapie, chirurgia oncologică, pentru că eu cred că lipsa de coordonare este de multe ori responsabilă de întârzieri sau de neînțelegeri în ceea ce privește modul de gestionare a unui program așa de complex, așa cum este programul de oncologie din țara noastră", a completat el.

Formele de cancer care pot fi prevenite prin vaccinare

 

"Este vorba de cancerul de col uterin, prevenibil prin vaccinare în integralitate, putem spune, deoarece corelația între infecția cu virusurile papiloma și cancer este de 100%.

Cancerul de col uterin și alte tipuri de cancer din zona genitală sau cancerul orofaringian se leagă de infecția cu aceste virusuri papiloma. E clar că vaccinarea aici practic previne cancerul, previne infecția care duce la cancer. 

Mai este și hepatita B. Deja de mult timp hepatita B care se soldează în cazul a circa 5% dintre persoanele infectate cu cronicizarea bolii și cu riscul de carcinom hepato celular.

Deci avem două vaccinuri la îndemână, poate în viitorul apropiat vom avea mai multe și cred că prevenția prin vaccinare, prevenția evoluției către leziuni, cu un caracter de periculozitate prin screening, fie că ne referim la cancerul mamar sau cancerul colorectal este esențială pentru reducerea impactului acestor tipuri de cancer, pe de o parte.

Pe de altă parte, coordonarea și implicarea medicilor de familie cred că este de asemenea esențială în depistarea precoce a cancerului și trimiterea la evaluare și eventual tratament a acestor persoane", ne-a mai spus ministrul Sănătății. 

Vezi și: Vaccinul HPV a învins fake news-ul, în România. Rafila: Părinții au încredere, îl accesează. Percepția s-a schimbat foarte mult

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel