Cancer urologic: primul simptom. Semnul care apare imediat ce urinezi. Bogdan Pârlițeanu: Dacă vezi asta e semnal de alarmă

Cancer urologic - Foto: Freepik @jannoon028 @vadi_fuoco
EXCLUSIV
Cancer urologic - care e primul semn de alarmă. Semnul pe care-l vezi imediat ce urinezi.

Cancerele urologice reprezintă o categorie diversă de afecțiuni maligne care afectează organele sistemului urologic, cum ar fi rinichii, vezica urinară, ureterele, prostata, testiculele și uretra.

Aceste tipuri de cancer pot afecta atât bărbații, cât și femeile, și au variate modalități de diagnostic și tratament.

Cancerele urologice reprezintă o preocupare semnificativă pentru sănătatea publică, dar diagnosticul precoce și tratamentul adecvat pot face o diferență semnificativă în rezultatele pacienților. Este esențial să se conștientizeze semnele și simptomele acestor tipuri de cancer, iar consultația cu un medic specialist este vitală pentru un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat.

Primul semn al cancerului urologic

"De obicei, primul semn de alarmă este apariția de sânge în urină, așa numită hematurie. 

Ea, odată apărută, sperie pacientul și de obicei îl trimite către medicul urolog sau cel puțin la medicul de familie pentru ceva analist. Investigații de făcut", ne-a spus Dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu, medic specialist urologie la Spitalul Clinic SANADOR. 

Cum se observă hematuria?

Hematuria este termenul medical folosit pentru a descrie prezența sângelui în urină. Sângele poate să fie vizibil, dând urinei o nuanță roșie sau roz, sau poate fi detectat numai prin teste de laborator. Indiferent de modul în care este observată, hematuria este întotdeauna un semn care necesită atenție medicală.

"Urina închisă la culoare o putem avea cu toții dacă nu consumăm lichide pe parcursul zilei, neglijăm și ajungem seara obosiți și abia atunci observăm o modificare a culorii.

Dar nu, pacientul cu prezența de sânge în urină, cu hematurie, observă culoarea roșie vie și atunci începe să-și pună niște semne de întrebare.

Acum, nu orice pacient care are o hematurie poate să aibă un cancer de vezică urinară sau în cazul bărbaților de prostată. Drept urmare, cel mai important lucru este continuarea unor investigații de gen sumar de urină, urocultură, în a exclude alte cauze de hematurie, cum este infecția. 

Iar pasul  numărul doi este ecografia în general, fie de abdomen total unde poate să observe și alte cauze sau cea efectuată de medicul urolog, unde este strict, se axează pe partea vezicală de identificare a unei cauze", a declarat medicul Bogdan Gabriel Pârlițeanu, în exclusivitate pentru DC Medical. 

Hematuria poate fi un simptom îngrijorător, dar nu înseamnă întotdeauna o afecțiune gravă. Identificarea cauzei hematuriei este crucială pentru un tratament adecvat. Consultați întotdeauna un medic atunci când observați sânge în urină. Diagnosticul și tratamentul timpuriu pot face o diferență semnificativă în gestionarea afecțiunilor urologice sau renale și pot contribui la menținerea unei sănătăți optime.

Testul simplu care-ți arată dacă ai sânge în urină

Odată cu pandemia de COVID mulți ne-am obișnuit cu testele rapide. Ei bine, și pentru urină există teste rapide care pot detecta urme de sânge și ne pot trimite la medic pentru mai multe investigații. 

Cu toate acestea, urmele de sânge, sau hematuria, pot fi văzute la o simplă analiză de urină la laboratorul de analize.

"Ar descoperi aceste sângerări, inclusiv prin acele benzi ce se pot pune în urină și a verifica prezența unei infecții sau prezența de sânge în urină și ar trebui să se alarmeze. 

Deja toată tehnologia doresc să creeze pentru pacienți cât mai ușoare metode de identificare a unor patologii simple cum este infecția urinară, prezența de urină în sânge sau PSA-ul, pentru cancerul de prostată", a conchis medicul Bogdan Gabriel Pârlițeanu. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel