Cancer, un tip de zahăr care îmbunătățește tratamentul

Zahărul
Manoza, un tip de zahăr simplu, cu o structură asemănătoare cu a glucozei, încetinește creșterea tumorală și poate îmbunătăți tratamentul cancerului, potrivit unui studiu. Cercetătorii englezi au descoperit că manoza poate interfera cu glucoza pentru a reduce cât mai mult celulele canceroase.

Tumorile utilizează mai multă glucoză decât țesuturile normale, sănătoase. Cu toate acestea, este foarte greu de controlat cantitatea de glucoză din corp prin dietă. In acest studiu, oamenii de știință au observat că acest tip de zahăr poate încetini creșterea tumorală și poate spori efectele chimioterapiei la șoarecii cu multiple tipuri de cancer.

Ei au examinat mai întâi modul în care șoarecii cu cancer pancreatic, pulmonar sau de piele au răspuns atunci când manoza le-a fost adăugată în apa lor de băut și li s-a administrat ca tratament oral. Ei au observat că adăugarea suplimentului de zahăr a încetinit semnificativ creșterea tumorilor și nu a provocat efecte secundare evidente.

Pentru a testa modul în care manoza ar putea influența și tratamentul cancerului, șoarecii au fost tratați cu cisplatină și doxorubicină - două dintre cele mai utilizate medicamente chimioterapice. Oamenii de știință au descoperit că manoza a îmbunătățit efectele chimioterapiei, încetinind creșterea tumorii, diminuând dimensiunea tumorilor și chiar sporind durata de viață a unor șoareci.

"Tumorile au nevoie de o cantitate mare de glucoză pentru a crește. În studiul nostru, am găsit că o doză de manoză ar putea bloca suficient glucoza pentru a încetini creșterea tumorii la șoareci, dar nu atât de mult încât țesuturile normale să nu fie afectate. Se speră că găsirea acestui echilibru perfect ar putea face ca în viitor manoza să fie acordată pacienților cu cancer pentru a îmbunătăți chimioterapia, fără a afecta sănătatea lor generală", a declarat profesorul Kevin Ryan, autorul principal al Instututlui Cancer Research UK.

Mai multe tipuri de cancer investigate

În studiul englezilor au fost investigate și alte tipuri de cancer, inclusiv leucemia, osteosarcomul, cancerul ovarian și cancerul de intestin, după cum informează Medicalxpress.com. Cercetătorii au crescut celulele canceroase în laborator și apoi le-au tratat cu manoză pentru a vedea dacă a fost în vreun fel afectată creșterea lor.
Unele celule au răspuns bine la tratament, în timp ce altele nu au răspuns. De asemenea, s-a constatat că prezența unei enzime care descompune manoza în celule a fost un bun indicator al eficienței tratamentului. Acest studiu de laborator reprezintă un pas către înțelegerea modului în care manoza ar putea fi utilizată pentru a ajuta la tratarea cancerului, susțin cercetătorii.

,,Deși aceste rezultate sunt foarte promițătoare pentru viitorul unor tratamente pentru cancer, aceasta este o cercetare foarte timpurie și nu a fost încă testată la om. Există un risc real de efecte secundare negative, care nu au fost încă testate", a atras atenția dr. Martin Ledwick, de la Universitatea Cancer Research din Marea Britanie.

Manoza este uneori utilizată pentru perioade scurte de timp pentru a trata infecțiile tractului urinar, însă efectele sale pe termen lung nu au fost investigate. Este important ca mai multe cercetări să fie efectuate înainte ca manoza să poată fi utilizată la pacienții cu cancer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel