Cancer, risc mai mare de boli cardiovasculare

Cancer
Pacienţii care suferă de cancer prezintă un risc mai mare de a muri din cauza unei boli cardiovasculare decât restul populaţiei, potrivit unui nou studiu.

Cancer, boli cardiovasculare. Conform studiului publicat în European Heart Journal, riscul de a deceda din cauza unei boli cardiovasculare a fost de aproape patru ori mai mare în primul an de diagnostic în rândul persoanelor cu cancer, comparativ cu restul populaţiei şi a rămas ridicat pe tot parcursul vieţii. Experţii nu ştiu exact de ce persoanele cu cancer prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta o boală cardiovasculară, însă tratamentul pentru cancer sau factorii legaţi de stilul de viaţă - excesul de greutate, lipsa de mişcare sau consumul unei cantităţi mari de alcool - ar putea reprezenta o cauză.

Noul studiu a comparat populaţia din Statele Unite cu peste 3,2 milioane de supravieţuitori ai cancerului. Potrivit acestuia, în rândul persoanelor care au suferit de 28 de forme diferite de cancer, 38% au murit din cauza cancerului, în timp ce 11% au murit din cauza unei boli cardiovasculare. Persoanele cu cancer au prezentat un risc mai mare de deces din cauza bolilor cardiovasculare pentru tot restul vieţii, iar riscul a fost cu atât mai ridicat cu cât persoana a fost diagnosticată mai devreme cu boala, potrivit Agerpres.

Cancer, boli cardiovasculare, stil de viață sănătos, risc 

În rândul persoanelor diagnosticate cu cancer înainte de vârsta de 55 de ani, care au supravieţuit cancerului, riscul de a muri de o boală cardiovasculară a fost de peste 10 ori mai mare decât în cazul restului populaţiei. Cele mai multe decese provocate de boli de inimă s-au produs în rândul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer de sân, prostată sau vezică.

În general, persoanele care au supravieţuit unui cancer la sân, laringe, piele, limfom Hodgkin, tiroidă, testicule, prostată, endometru, vezică, vulvă şi penis au prezentat un risc la fel de ridicat de a muri din cauza unei boli cardiovasculare ca şi a cancerului cu care au fost diagnosticate. "Aceste descoperiri arată că o mare parte a anumitor pacienţi cu cancer vor muri din cauza unei boli cardiovasculare - accident vascular cerebral, anevrism, hipertensiune arterială şi deteriorarea vaselor de sânge", a afirmat dr. Kathleen Sturgeon, profesor în ştiinţe de sănătate publică de la Penn State College of Medicine din SUA, coautor al studiului.

"Riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare este de câteva ori mai mare în primul an de la diagnostic; uneori, acest risc scade, dar pentru cei mai mulţi, riscul creşte pe măsură ce supravieţuitorii sunt monitorizaţi timp de 10 ani sau mai mult. (..) Creşterea conştientizării cu privire la acest risc îi poate stimula pe supravieţuitorii unui cancer să adopte un stil de viaţă sănătos care nu numai că reduce riscul de boli cardiovasculare, dar şi riscul de recurenţă a cancerului", a mai spus ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel