Cancer, prostată. Terapia hormonală, asociată cu riscul de demență

Cancerul de prostata
Cancerul de prostată, care necesită terapie hormonală, a fost asociat cu demența, arată ultimele studii. Unii medici cred că pacienții ar trebui avertizați în legătură cu acest risc.

Bărbații cu cancer de prostată trebuie să ia medicamente care blochează testosteronul (care alimentează tumorile). Aceste medicmente le pot produce o serie de efecte secundare care includ impotență, pierderea de masă osoasă, probleme cardiace și obezitate.

Dar noi cercetări descoperă încă un alt posibil dezavantaj al tratamentului: un risc mai mare de demență, scrie medicinenet.com.

Reacțiile adverse frecvente ale așa-numitei terapii cu deprivare androgenică includ bufeurile, starea de instabilitate, tulburările de somn, durerile de cap, hiperglicemia, reacțiile alergice și impotența. "Terapia cu deprivare androgenică poate provoca schimbări fizice - cum ar fi osteoporoza, boala cardiovasculară sau obezitatea - dar poate provoca și modificări ale cunoașterii", a declarat cercetătorul Dr. Karl Tully, cercetător la Brigham and Women's Hospital in Boston.

Dar Tully a avertizat că acest studiu nu poate dovedi că o astfel de terapie hormonală a provocat demență, doar că cele două sunt asociate.

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că bărbații cu acest tip de terapie au avut un risc cu 10% mai mare de a necesita servicii medicale psihiatrice.

Terapie hormonală prelungită, asociată cu risc de demență

Riscul de demență a crescut odată cu creșterea duratei terapiei, au remarcat cercetătorii. Bărbații aflați la terapie cu deprivare androgenică timp de șase luni au avut un risc cu 25% mai mare pentru diferite tipuri de demență și un risc cu 37% mai mare de Alzheimer, potrivit concluziilor studiului.

„Fiind la terapie hormonală mai mult de șase luni, a crescut riscul de demență și de a necesita serviciile medicale de sănătate mintală, chiar mai mult”, a spus Tully.

Pentru studiu, Tully și echipa lui au colectat date de la mai mult de 100.400 de oameni. Bărbații au fost diagnosticați cu cancer de prostată între ianuarie 1992 și decembrie 2009.

„Având în vedere aceste constătari, medicii ar trebui să le spună pacienților lor despre acest risc și ar trebui să efectueze, probabil, screening-ul regulat”, a mai Tully a spus.

Alți urologi, însă, cred că este posibil ca riscul de demență să fie dat de speranța de viață mai mare, precum și alte afecțiuni asociate.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel