Testul care descoperă cancerul la plămâni. Dr. Ioan Cordoș: Foarte multe femei îl descoperă AȘA. 93% considerate curabile

Foto: Freepik @patpongstock
EXCLUSIV
Primul semn al cancerului pulmonar. Cum este diagnosticat și ce îl trimite pe pacient la doctor. Medicul Ioan Cordoș: "Se poate considera după 5 ani în care nu apare nicio recidivă, nu apar metataze, că este un caz vindecat. Sunt oameni care mi-au rămas prieteni și au 23-25 de ani de la operație"

Cancerul pulmonar este o afecțiune în care celulele anormale se multiplică necontrolat în plămâni, fiind una dintre cele mai comune forme de cancer și este asociat adesea cu fumatul, chiar dacă poate apărea și la nefumători.

Simptomele cancerului pulmonar pot include tuse persistentă, spută cu sânge, dificultăți de respirație, durere în piept, scădere în greutate și oboseală excesivă.

"Situația fericită de diagnostic este atunci când pacientul nu are simptome. Dacă e să luăm partea plină a paharului, să vedem partea pozitivă a perioadei COVID, au fost depistate foarte multe cancere în stadii incipiente, pentru că pacientul post-viroză și-a făcut o radiografie să vadă care este situația și s-a găsit acolo. 

Foarte multe persoane, femei tinere, și-au descoperit prezența unui cancer. Deci cancere în stadiul I care sunt curabile, 93% considerate curabile, adică procentul de curabilitate este foarte mare.

Vorbim de curabilitate atunci când boala nu recidivează următorii 5 ani", a declarat prof. dr. Ioan Cordoș, medic chirurgie toracică la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC MEDICAL.

În COVID tomografiile erau chiar recomandate ca screening. E o diferență între radiografie și tomorafie? Cine ar trebui să meargă la screening?

"Tomograful este mai fidel.

Dacă ar fi să facem un screening și în America se face treaba asta, cu CT low-dose, adică cu doza redusă, sunt persoanele peste 40 de ani, mari fumători sau doar fumători, care locuiesc în zone poluate și la care s-ar putea depista. 

Au nenumărate studii acum în care se discută despre tumori până în 2cm. Nu vorbim despre catastrofele naționale, 8cm și mai mult sau ieșite prin piele, adică vorbim despre cazurile curabile.

Dacă ele sunt depistate în stadii precoce, cura este completă și benefică, ca orice cură.

Se poate considera după 5 ani în care nu apare nicio recidivă, nu apar metataze, că este un caz vindecat.

Avem cazuri anecdotice în urmărire, oameni care mi-au rămas prieteni, care au 23-25 de ani de la operație. 

Nu mai zic că unul dintre ei, cel care are 25 de ani de la intervenția chirurgicală, care la 3 ani după intervenția chirurgicală care nu a fost un stadiu foarte precoce, a fost cu invazia de coloană vertebrală, și-a iradiat o metastază cerebrală.

Omul duce o viață normală", a mai spus medicul Ioan Cordoș.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel