Cancer mamar triplu negativ: doi biomarkeri prezic tratamentul potrivit

Cancer
Cercetătorii susțin că doi biomarkeri pot prezice care paciente diagnosticate cu cancer mamar triplu negativ răspund mai bine la chimioterapie.

Cancer mamar triplu negativ. Cercetători de la SWOG Cancer Research Network, o rețea de studii clinice împotriva cancerului finanțată de Institutul Național al Cancerului, parte a Institutelor Naționale de Sănătate din SUA, confirmă în rezultatele cercetărilor publicate în Journal of Clinic Oncology: doi biomarkeri – semnătura răspunsului a 44 gene la răni (DDIR) și limfocitele infiltrative tumorale stromale (sTILs) - pot servi drept markeri prognostici la persoanele diagnosticate cu cancer de sân triplu negativ. "Aceste noi teste ar putea fi utilizate pentru a ghida tratamentul cancerului în același mod în care stadiul de cancer sau dimensiunea tumorii sunt utilizate în prezent pentru a personaliza îngrijirea", se precizează pe news-medical.net.

Unul dintre cercetătorii participanți la studiu, medicul Priyanka Sharma, care a căutat soluții peste 10 ani în acest domeniu, consideră că acei doi biomarkeri îi apropie "un pic de baza tratamentului cancerului de sân triplu negativ pe biologia pacienților individual": "Dacă știam ce femei ar răspunde bine la chimioterapia AC, am putea alege în mod preferențial acest tratament - și să le scutim de un alt tratament. Cu alți pacienți, am dori să investigăm diferite strategii, cum ar fi imunoterapii sau medicamente vizate".

Cancer mamar triplu negativ. Rezultatele

Cancerul mamar triplu negativ tinde să crească mai repede și să se răspândească mai frecvent decât alte tipuri de cancer de sân, iar multe dintre medicamentele actuale nu sunt eficiente în încetinirea sau oprirea creșterii lor. În prima fază, cercetările preliminare au arătat că doi biomarkeri, semnătura DDIR și sTILs, ar putea fi folosiți pentru a prezice rezultate bune după chimioterapie. Ca să confirme această ipoteză, Sharma și echipa sa utilizat probe tumorale de la pacienții înscriși într-o bază de date americană. Un studiu de cancer de sân SWOG a evaluat eficacitatea chimioterapiei AC la pacienții cu cancer de sân cu risc ridicat și moderat.

"Atât starea DDIR, cât și densitatea sTIL pot fi măsurători ale capacității organismului de a repara deteriorarea ADN-ului și de a susține răspunsul imun împotriva cancerului. Chimioterapia AC funcționează cel mai bine în tumorile cu deficiență de reparare a ADN-ului. Deci, un statut DDIR pozitiv și o densitate ridicată a sTIL-urilor, ar putea fi utilizate pentru a prezice rezultate mai bune cu chimioterapie. Tocmai asta a confirmat echipa SWOG. (...) În plus, cercetarea a arătat că cel mai important proces biologic în tumorile pozitive cu DDIR a fost activarea sistemului imunitar, ceea ce sugerează că aceste tumori pot fi o țintă bună pentru inhibitorii sistemului imunitar - o posibilă linie de investigare pentru studiile clinice viitoare", mai arată sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel