Cancer la creier, posibil tratament oferit de câini

Câine vesel   FOTO: pexels.com
Câinii se dovedesc încă o dată cei mai buni prieteni ai omului întrucât oferă informații pentru cercetarea și tratarea gliomului difuz, o formă comună de cancer la creier.

Glioamele difuze, o formă comună de cancer la creier, apar în sistemul nervos central și afectează celulele gliale din creier. Acestea sunt, în opinia medicilor, dificil de tratat, cu o rată de supraviețuire scăzută - doar 5% dintre oameni supraviețuind timp de 5 ani sau mai mult. Cercetătorii nu înțeleg încă modul în care celulele gliale progresează spre malignitate. Cum câinii s-au dovedit la fel de sensibili la dezvoltarea gliomelor ca și oamenii, studiile anterioare sugerează că patrupedele la vârsta maturității au dezvoltat acest tip de cancer la aceeași vârstă în anii umani ca și copiii, sugerând că poate exista o legătură între vârsta creierului și dezvoltarea gliomului, potrivit medicalnewstoday.

Cercetătorii au observat anumite asemănări între patologia gliomului uman și cel canin gândindu-se că ar putea înțelege evoluția acestui tip de cancer studiind câinii bolnavi. De la această idee a pornit profesorul Roel Verhaak de la Laboratoarele Jackson din Maine. Momentan, studiile despre glioamelor difuze au avut la bază doar observații făcute pe șoareci in vivo.

Echipa acestuia a urmărit să vadă dacă tumorile de gliom s-au dezvoltat în același mod la câini și oameni. Au evaluat semnăturile moleculare a 83 de probe de gliom postum de la câini și le-au comparat cu biopsiile umane de la adulți și copii. Și au descoperit că atât oamenii, cât și câinii au împărtășit mutații la gene care aparțin unor căi celulare cunoscute. Asta i-a făcut să creadă că oamenii – în special copiii - și câinii dezvoltă similar aceste tip de cancer. Au mai sesizat că modificările sistemului imunitar din țesutul din jurul tumorilor au fost similare între probele umane și canine.

Cercetătorii cred că utilizarea tratamentelor existente, inclusiv a imunoterapiei, pentru a vindeca gliomul la câini ar putea duce la progrese în tratarea afecțiunii la oameni și câini.

Studiul poate fi consultat AICI

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel