Cancer incurabil, vindecat în premieră cu o terapie revoluționară. Adrian: Am privit moartea în față

cancer incurabil - FOTO: Freepik@fotogurme
Un tip de cancer incurabil a fost vindecat în premieră. Adrian, un bărbat diagnosticat cu cancer răspândit în tot organismul, a primit o nouă șansă la viață. S-au utilizat noi terapii care deschid, astfel calea spre a vindeca această boală incurabilă.

Un cancer incurabil a fost vindecat cu ajutorul tehnologiei ARNm și a imunoterapiei. Anul trecut, un pacient numit Adrian Taylor a primit un diagnostic devastator de cancer incurabil la plămâni. Cu toate acestea, el a avut o șansă nouă la viață datorită unui studiu clinic pentru un vaccin împotriva cancerului, care utilizează tehnologia ARNm și imunoterapia.

Acest vaccin personalizat a fost dezvoltat pentru a trata carcinomul capului și gâtului cauzat de HPV-16. Pacienților li se administrează și un medicament numit pembrolizumab pentru a stimula sistemul lor imunitar să atace celulele canceroase.

Vaccinurile împotriva cancerului și medicamentele inhibitoare de puncte de control, cum ar fi pembrolizumab, sunt forme de imunoterapie care exploatează sistemul imunitar pentru a lupta împotriva cancerului.

Adrian a fost eligibil pentru acest tratament experimental și a văzut o reducere semnificativă a tumorii sale de la plămân, ceea ce a fost o veste incredibilă. El continuă să primească vaccinul și medicamentul în mod regulat.

Vaccinurile împotriva cancerului sunt personalizate pentru fiecare pacient, folosind secvențierea genetică pentru a identifica proteinele specifice ale tumorii, numite neoantigene. Acest lucru permite sistemului imunitar să recunoască și să distrugă celulele canceroase.

Potențialul acestor vaccinuri este enorm, iar Marea Britanie desfășoară studii pentru a testa eficacitatea lor în mai multe tipuri de cancer. Guvernul a semnat parteneriate pentru a sprijini aceste cercetări, cu obiectivul de a oferi vaccinuri personalizate pentru 10.000 de pacienți până în 2030.

Vaccinurile împotriva cancerului sunt administrate după operație și chimioterapie și au efecte secundare minime în comparație cu tratamentele convenționale.

Această tehnologie are potențialul de a revoluționa tratamentul cancerului și de a deschide uși pentru prevenția cancerului în viitor.

Vezi și: Dovleacul: 6 beneficii ale dovleacului, vedeta toamnei

Șanse zero de supraviețuire

Anul trecut, în această perioadă, Adrian Taylor a primit un diagnostic devastator: avea un cancer incurabil la plămâni, iar fără tratament, șansele de supraviețuire erau de 0%, posibilă decesul în câteva luni.

Dar acum, datorită unui studiu clinic privind un vaccin împotriva cancerului - o premieră în Marea Britanie - el spune că ”acea disperare s-a transformat în speranță”.

”Nu mor de cancer, trăiesc cu el și mă simt minunat”, a spus Adrian Taylor, potrivit Daily Mail.

Adrian, în vârstă de 54 de ani, consultant în domeniul lanțului de aprovizionare, a fost diagnosticat cu cancer la cap și gât în decembrie 2021. După luni obositoare de chimioterapie și radioterapie, o tomografie computerizată efectuată în iunie 2022 a arătat că cancerul dispăruse la cap și gât, dar a descoperit o tumoare de 9 mm în plămânul drept. Cancerul se răspândise și era acum considerat incurabil.

”Învățasem să fac față primului meu diagnostic de cancer, dar aceasta a fost o veste cutremurătoare”, spune Adrian, care locuiește împreună cu soția sa, Karen, în vârstă de 61 de ani, în Wallasey, Merseyside.

Cuplul are trei fiice și un fiu.

”Atunci consultantul mi-a spus: ”Spuneți-mi, domnule Taylor, că fără tratament există o șansă de 0% să muriți din această cauză”. Am intrat în modul de supraviețuire - m-am gândit la copiii mei, la soția mea, la familia mea; trebuia să fiu prin preajmă pentru a le asigura traiul. A fost foarte sobru.”

Adrian a fost trimis înapoi la oncologul său inițial pentru a discuta opțiunile sale. De data aceasta, chimioterapia și radioterapia nu mai puteau fi de ajutor, deoarece cancerul era prea avansat, iar alte scanări au arătat că tumorile erau împrăștiate în plămân, așa că operația nu era potrivită.

”Una dintre tumori crescuse de la 9 mm la 25 mm în câteva luni, ceea ce sugera că era un cancer foarte agresiv. Eram la salonul ultimei șanse, privind moartea în față”, spune el.

Singura sa speranță era să se înscrie la un studiu clinic pentru un nou tratament.

Vezi și: Flexibilitatea metabolică: ce este si cum o măsori. Cum să arzi grăsimea și să scapi de diabet și obezitate

Studiile pentru noile tipuri de vaccin, testate cu succes

Apoi, în luna septembrie a anului trecut, i s-a aruncat un colac de salvare - să se alăture unui studiu pentru un vaccin împotriva cancerului, o nouă abordare care ar putea revoluționa modul în care este tratată această boală.

Studiul, desfășurat la Clatterbridge Cancer Centre din Liverpool, se adresează pacienților cu carcinom la nivelul capului și gâtului cauzat de HPV-16 - o treime dintre cancerele la nivelul capului și gâtului sunt legate de acest virus. În cadrul studiului, pacienților li se administrează, de asemenea, pembrolizumab - un nou medicament cunoscut sub numele de inhibitor al punctului de control, care ajută sistemul imunitar să atace celulele canceroase.

Se speră că vaccinul va stimula noi celule imunitare care vor distruge și ele celulele canceroase, sporind efectiv răspunsul imunitar la tumoră.

Vaccinurile împotriva cancerului și medicamentele inhibitoare de puncte de control sunt tipuri de imunoterapie, tratamente care acționează prin exploatarea sistemului imunitar - ”fiecare dintre ele vizează aspecte diferite ale biologiei cancerului”, spune James Spicer, profesor de medicină experimentală a cancerului la King's College London.

Adrian a fost trimis la echipa de studiu de către medicul său curant.

”M-am întâlnit cu ei câteva săptămâni mai târziu și mi-au spus că sunt eligibil - am primit prima doză în noiembrie și mă întorc la fiecare trei săptămâni pentru alte doze și fac scanări la fiecare opt săptămâni. O tomografie computerizată efectuată înainte de începerea studiului a arătat cel puțin șase tumori în plămânul drept, care aveau o lățime de până la 25 mm și care creșteau rapid.

În luna mai, am stat de vorbă cu un oncolog care s-a uitat la ultima scanare, a clătinat din cap cu neîncredere și a spus: ”Este remarcabil”. Mi-a arătat imaginile - în plămânul meu apăruse o pată cenușie masivă înainte de studiu, ceea ce indica un cancer, dar acum părea limpede. Mi s-a părut ireal. Scanarea de săptămâna trecută a arătat că mai rămăsese doar o ultimă bucățică de cancer - cea mai mare tumoare, de 25 mm, se micșorase la doar 4,6 mm.

Mă simt renăscut și fac lucruri pe care nu credeam că le voi putea face vreodată: Mi-am condus fiica la altar în noiembrie și mi-am văzut doi dintre copii absolvind în ultimul an. Mă simt din nou fantasticăși pozitiv cu privire la viitor”, a mai spus bărbatul.

Adrian va primi vaccinul în mod regulat atâta timp cât primește și pembrolizum, în prezent, acest lucru este limitat la doi ani.

Vezi și: Ce se întâmplă în ultimele minute înainte să mori. Semnele ciudate ale morții și ce se întâmplă în corp. Cât timp durează să mori

Cum funcționează vaccinul

Odată injectate, teoria este că aceste vaccinuri pregătesc sistemul imunitar să recunoască anumite proteine din celulele canceroase, astfel încât organismul să le poată distruge.

Profesorul Christian Ottensmeier, oncolog consultant și director de cercetare clinică la Clatterbridge Cancer Centre, care l-a tratat pe Adrian, spune că vaccinul detectează celulele canceroase.

”În cazul unui vaccin, este un pic ca și cum ai vrea să antrenezi un câine de urmărit să găsească un anumit miros - i-ai ține sub nas o cârpă cu acel miros și i-ai spune să se ducă și să îl găsească.

Un vaccin este o modalitate de a antrena noile noastre celule T imune - câinii noștri adulatori. În cazul lui Adrian, este remarcabil faptul că antrenamentul a fost atât de reușit, iar cancerul său s-a redus enorm.

Progresul său este dincolo de ceea ce mă așteptam - suntem cu toții încântați și îl încurajăm. Succesele de acest gen îmi influențează gândirea despre ceea ce este posibil și despre cum un vaccin poate schimba lucrurile.

Este devreme pentru acest tip de tratament împotriva cancerului și nu toată lumea va avea o reacție atât de remarcabilă la el, dar suntem foarte încântați de posibilități”, a spus prof. Christian Ottsensmeier.

Tehnologia de bază este aceeași abordare de pionierat a ARNm folosită în timpul pandemiei de COVID. ARNm este planul genetic care instruiește celulele să producă proteine în organism.

În cazul cancerului, dacă oamenii de știință știu deja care este proteina care îl provoacă, pot folosi un vaccin cu ARNm care să determine celulele să producă acea proteină - sau pot crea un vaccin personalizat pe baza tumorii specifice a pacientului.

În primul rând, se analizează o mostră din tumora unui pacient pentru a identifica orice mutații genetice în proteinele responsabile de creșterea acesteia.

Apoi, se produce o moleculă personalizată de ARNm care instruiește celulele să producă proteina tumorală respectivă, cunoscută sub numele de neoantigen.

Aceasta este injectată în pacient, ceea ce determină noi celule să producă aceste proteine tumorale, care apoi antrenează noi celule imunitare care să producă un răspuns. Teoria este că sistemul imunitar este astfel pregătit să recunoască și să distrugă cancerul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel