Cancer, diagnostic: introducerea biopsiei lichide ca metodă de rutină

Academician dr Irinel Popescu
Cancer, diagnostic. Institutul Clinic Fundeni vrea să introducă biopsia lichidă ca metodă de rutină în diagnosticarea cancerului.

Cancer, diagnostic. „Biopsia lichidă determină nivelul de răspuns la un anumit tratament în ceea ce priveşte diferite tipuri de cancer; în baza acestor informaţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătăţii pot susţine tratamente specifice, în special pe cele inovative. Baza personalizării tratamentului începe de la diagnosticul molecular, iar Institutul Clinic Fundeni intenţionează să introducă biopsia lichidă ca metodă de rutină", a declarat Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie şi Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni, în deschiderea conferinţei organizate la Centrul de Excelenţă în Medicina Translaţională, citat de Agerpres.

Afirmația a fost făcută în cadrul celei de a V-a ediţii a Conferinţei "Tratamente inovative în oncologie".

Biopsia lichidă presupune o analiză a tipului de tumoră şi a răspunsului acesteia la tratament, în urma recoltării unei probe de sânge de 10 ml.

Cancer, diagnostic: bancă de tumori

Profesorul Irinel Popescu a mai precizat că Institutul Clinic Fundeni a fost întotdeauna orientat spre cercetare, înfiinţând încă din anii 2003 - 2004 o bancă de tumori care stă la baza activităţii de cercetare în domeniul oncologiei:

„Această bancă atrage costuri şi, pentru a creşte numărul de piese depozitate care să ne permită o analiză informatică şi accesul la marea literatură medicală din zilele noastre, este nevoie de o finanţare suplimentară. În acest context, facem demersuri pentru a primi susţinere din partea Academiei Române şi, în măsura în care este posibil, din partea Administraţiei Prezidenţiale. Pornind de la banca pe care o avem şi de la metodologia de stocare a acestor tumori, care nu e simplă, vom putea avea acces la cercetarea oncologică de nivel înalt".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel