Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Datele statistice din SUA arată că în fiecare an, aproape 13.000 de femei sub 40 de ani vor fi diagnosticate cu cancer mamar, reprezentând aproximativ 7% din toate cazurile de cancer mamar și 40% din toate cazurile de cancer la femei în această grupă de vârstă. Orice femeie ar trebui să știe câteva lucruri despre cancerul mamar, potrivit rxlist.com.
Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la femeile americane și este a doua cauză cea mai comună de decese cauzate de cancer la femei. (Cancerul pulmonar încă ucide aproape de patru ori mai multe femei decât cancerul mamar.) Cancerul de sân apare rar și la bărbați. Există aproximativ 230.000 de cazuri noi de cancer mamar diagnosticate la femei în SUA în fiecare an și aproximativ 2.300 de cazuri noi diagnosticate la bărbați.
Cea mai mare parte a sânului este alcătuită din țesuturi grase (adipoase), în cadrul cărora sunt ligamentele, țesutul conjunctiv, vasele limfatice și vasele de sânge. Într-un sân de sex feminin există 12-20 secțiuni în interiorul acestuia numite lobi, fiecare alcătuit din lobuli mici care produc lapte. Lobii și lobulii sunt conectați prin canale, care transportă laptele spre mamelon.
Cel mai frecvent tip de cancer mamar este cancerul canalelor, numit carcinom ductal care reprezintă peste 80% din toate cazurile de cancer de sân. Cancerul lobilor (carcinomul lobular) reprezintă doar peste 10% din cazuri. Restul cancerelor mamare au caracteristici atât carcinoame ductale, cât și carcinoame lobulare sau au origini necunoscute.
Deși femeile sub 40 de ani reprezintă doar aproximativ 7% din toate cazurile de cancer de sân diagnosticate, acesta este o cauză principală de deces în rândul femeilor tinere cu vârsta cuprinsă între 15 și 34 de ani.
Femeile mai tinere pot avea un risc mai mare de a dezvolta cancer mamar dacă au anumite mutații genetice moștenite, un istoric personal al cancerului mamar înainte de vârsta de 40 de ani, două sau mai multe rude de gradul întâi (mamă, soră, fiică) cu cancer mamar diagnosticate la o vârstă fragedă, expunere la radiații cu doză mare în zona pieptului, debutul precoce al perioadelor menstruale (înainte de vârsta de 12 ani), prima sarcină la vârste de peste 30 de ani, consumul de alcool frecvent, obezitatea, stil de viata sedentar, consum bogat în carne roșie și dietă săracă, rasa (femeile caucaziene au un risc mai mare), antecedente personale ale endometrului, ovarului sau cancerului de colon, utilizarea recentă a contraceptivelor orale.
Urmăriți modificările sânilor și, dacă observați oricare dintre următoarele, consultați medicul: o umflătură în sau lângă sân sau sub braț, modificări ale dimensiunii sau formei sânului, iritații, piele încrețită sau îngroșată, cu aspect de coajă de portocală, un mamelon care și-a schimbat poziția sau este împins în interior, roșeață a pielii, durere, erupție cutanată, umflătură. De asemenea, pot să apară scurgeri din mamelon, care poate fi un lichid apos, lăptos sau galben, ori sânge.
Țesutul normal normal al sânului mamar poate avea mici umflături, motiv pentru care este important să știți cum sunt în mod normal sânii. Cele mai multe umflături nu sunt cancer. Multe femei aleg să efectueze auto-examene la sân, astfel încât să știe dacă apare modificări. Cu toate acestea, auto-exameninarea de sân nu este un substitut pentru mamografie.
Aceste modificări nu înseamnă neapărat că aveți cancer la sân, dar acestea ar putea și ar trebui evaluate.
Este important să știți istoricul familiei și să spuneți medicului. Femeile cu o rudă de gradul întâi (mamă, soră, fiică) cu cancer mamar au aproape două ori mai mare riscul de a fi diagnosticate cu cancer mamar față de femeile care nu are istoric familial. Spuneți medicului dumneavoastră ce membru al familiei a avut cancer de sân sau alte afecțiuni ale sânului și cât de vârstă au fost diagnosticările.
Dacă sunteți diagnosticat cu cancer mamar, aflați despre diagnosticul dumneavoastră specific. Încercați să înțelegeți ce înseamnă termenii folosiți, cum ar fi stadiul și gradul și cum influențează opțiunile de tratament.
Dacă sunteți o femeie tânără, există anumiți factori de risc pentru cancerul de sân, pe care îl puteți evita. Nu fumați, faceți sport regulat, consumaț o dietă sănătoasă, cu accent pe alimentele vegetale, limitați consumul de carne roșie și de carne prelucrată, încercați să vă mențineți o greutate sănătoasă, limitați sau evitați consumul de alcool. Dacă este posibil, evitați munca în schimburi, mai ales noaptea.
Schimbarea stilului tău de viață și a obiceiurilor poate să reducă riscul, mai ales dacă aveți deja unii factori de risc inevitabili, cum ar fi istoricul genetic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...