Cancer de prostată: semne, analize necesare și tratament. Dumitrache: PSA singur nu este o soluție. Dacă știu că am un cancer în organism, aș vrea să-l extrag, să scap de el

Cancer de prostata - Foto: Freepick
EXCLUSIV
Cancer de prostată - care sunt semnele, care sunt analizele pe care trebuie să le faci ca să îl depistezi și cum se tratează.

Cancerul de prostată este un cancer ceapare la nivelul prostatei, o glandă mică în formă de nucă la bărbați care produce lichidul seminal care hrănește și transportă lichidul seminal.

Cancerul de prostată este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer, iar multe cancere de prostată cresc lent și sunt limitate la glanda prostatică, unde nu pot provoca efecte grave.

Cancerul de prostată poate să nu prezinte simptome în stadiile sale incipiente.

Cancerul de prostată care este mai avansat poate provoca semne și simptome cum ar fi:

- Dificultăți la urinare

- Scăderea forței în fluxul de urină

- Sânge în urină

- Dureri osoase

- Pierderea în greutate fără să încercați

- Disfuncție erectilă

Cele 2 fructe care alcalinizează urina. Manu: Bune pentru pacienții care consumă carne multă. Rol deosebit de important pentru rinichi

"Orice pacient cu vârstă peste 45 de ani ar trebui să meargă la un medic urolog pentru a căuta probleme la prostată, pentru a exclude patologie prostatică și pentru a exclude patologie prostatică, medicul urolog are nevoie, de trei instrumente. Unul dintre ele este să vadă pacientul, să îi facă un examen clinic și ceea ce se numește examen digital rectal.

Foarte important, al 2-lea lucru este această analiză PSA. PSA este un constituent secretat de țesutul prostatic care în tumorile prostatice, în cancerul de prostată, crește.

Și al treilea lucru pe care trebuie să-l vadă urologul la un consult de prostată este o ecografie, de obicei trans-abdominală a prostatei în care să măsurăm volumul prostatei și să evaluăm marginile acesteia.

Având toate aceste trei elemente, atunci ne putem forma o opinie", a declarat Mihai Dumitrache, medic urolog la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

Potrivit SANADOR, pentru a se face diagnosticul diferențial între cancer de prostată și alte afecțiuni probabile, medicul specialist poate să recomande efectuarea unei serii de teste, care includ:

- Analiza urinei - în scopul diferențierii de infecțiile urinare

- Examinarea prostatei (de regulă prin tușeu rectal sau prin biopsie)

- Analiza sângelui în scopul detectării antigenului specific prostatei (PSA).

În plus, medicul urolog a spus că "PSA singur nu este o soluție" și a explicat că: "Bineînțeles, de când s-a inventat PSA, tumorile prostatice s-au diagnosticat din ce în ce mai devreme. Clar este un ajutor pentru noi ca urologi, dar din păcate nu este foarte specific.

El poate crește și în infecțiile prostatei și în infecțiile urinare, crește și din cauza adenomului de prostată care este o tumoră benignă și urologul trebuie să diferențieze dintre dintre aceste afecțiuni".

De ce răcim vara și de ce e greșit mitul că "doar cei deștepți răcesc vara". Diferența față de răceala de iarnă. Dorobăț: Atenția la apă și la apa de mare

În cazul cancerului de prostată intervenția e tot cu laser?

"Din păcate nu, pentru cancerul de prostată inițial, pe baza celor trei instrumente menționate mai devreme, medicul în urma discuției cu pacientul ar trebui să decidă și să recomande o funcție biopsie prostatică, adică recoltarea de fragmente de acolo pentru a găsi sau de a demonstra existența tumorii prostatei și de a vedea cât de agresivă poate fi tumoarea și de acolo decurge și decizia de tratament.

În cazul în care este cancer de prostată într-un stadiu care se pretează la tratament chirurgical, atunci chirurgia va fi de excizie în totalitate a prostatei, a veziculei seminale, a ganclionilor de la nivelul prostatei, de la nivel pelvin.

Bineînțeles, cele trei variante sunt varianta clasică, varianta laparoscopică și varianta laparoscopică asistată robotic, fiecare bineînțeles cu beneficii, cu avantajele și dezavantajele. 

Gold standardul este chirurgia laparoscopică asistată robotic. A fost una dintre principalele intervenții chirurgicale - prostatectomia radicală - care a beneficiat de apariția robotului chirurgical", a mai spus medicul Mihai Dumitrache.

Ce să faci să scapi sigur de cancerul de prostată

 

"Ca pacientul să fie sigur că scapă de acest cancer, atunci trebuie să intervină radical, nu acele manevre cu iradiere cu semințele acelea radioactive.

Din fericire, există și variante de tratament alternativ chirurgiei pentru tumorile prostatice. Există, așa cum amintiți, acele grăunțe radioactive care se inseră la nivelul prostatei și care distrug tesutul sau tumora din interior. Există și radioterapia externă, adică iradiere din afara organismului pentru tumori prostatice, dar rezultatele probabil cele mai bune sigure sunt cee care asigură excizia în totalitate.

Dacă știu că aș avea un cancer în organism, aș vrea să-l extrag să scap de el. Și atunci mulți pacienți vor merge, vor alege varianta chirurgicală. 

Prostata este un organ care este mic, este foarte adânc când la nivelul pelvisului, în zona inferioară abdomenului foarte profund. Chirurgia clasică era deosebit de dificilă în acel loc vizualizarea nu este optimă. Și atunci, chirurgia laparoscopică și cea laparoscopică asistată robotic ne-a permis să vedem foarte bine acolo, să scoatem foarte bine țesuturile, să le disecăm foarte bine, să păstrăm ceea ce trebuie păstrat în adiacența prostatei, sub nivelul acesteia la o distanță extra extrem de mică, undeva câteodată sub 1cm există mușchiul care ne ajută să ținem urina, adică sfincterul urinar.

Orice leziune la nivelul acestui sfincter va determina incontinență urinară", a conchis medicul urolog Mihai Dumitrache.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel