Cancer de prostată. Operația, singura soluție?

Operațiile nu sunt cele mai periculoase
Cancerul de prostată, în stadiu preoce, nu ar necesita intervenție chirurgicală, susține un studiu.

Cancerul de prostată în stadiu incipient înseamnă că prezența cancerului este redusă, limitată la glanda prostatică și că poate fi detectată numai cu o biopsie, nefiind cazul de operație, susține un studiu publicat în 2017 de Jurnalul de Medicină din New England.

Timp de 20 de ani, cercetătorii au repartizat aleatoriu 731 bărbați, cu vârsta medie de 67 de ani, cu cancer de prostată localizat pentru a primi fie intervenții chirurgicale, fie doar verificări.

11% au murit de cancer de prostată

Concluziile au fost: 62% dintre bărbații care au suferit intervenții chirurgicale de cancer de prostată au murit din alte cauze, iar doar 7% au murit din cauza cancerului de prostată; 67% dintre bărbații care au fost doar observați au decedat din alte cauze, iar 11% din cancerul de prostată.

Diferențele absolute în mortalitate nu au fost semnificative, consideră cercetătorii.

„Cele mai izbitoare concluzii au fost cât de des au apărut disfuncții erectile și incontinență urinară după operație. De exemplu, 80% dintre cei care au fost operați au raportat disfuncții erectile pe tot parcursul studiului, comparativ cu 40% dintre bărbații care nu au suferit intervenții chirurgicale. Și mai mult de 40% dintre bărbații care au avut intervenții chirurgicale au trebuit să folosească un tampon zilnic pentru a gestiona incontinența urinară, comparativ cu mai puțin de 10% din grupul de observație", se arată pe health.harvard.edu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel