Cancer de prostată, chirurgia inutilă pentru mulți pacienți

Chirurgia este inutilă în cazul multor pacienți cu cancer de prostată, este concluzia unui studiu, care a urmărit bărbații scandinavi cu această patologie aproape 3 decenii.

Studiul a cuprins 695 de bărbați cu cancer de prostată care au fost repartizați aleatoriu în două grupuri, unul care a primit tratament chirurgical și celălalt care a primit doar tratamentul simptomelor ("așteptare vigilentă").

Bărbații din acest studiu au fost diagnosticați între 1989 și 1999. Numai 12 la sută dintre ei și-au depistat cancerul timpuriu prin testarea sângelui pentru antigenul specific prostatic (PSA). Studiul a fost efectuat în perioada anterioară utilizării pe scară largă a testului PSA în Scandinavia.

Rezultatele cercetărilor provin din urmărirea timp de 29 de ani a pacienților incluși în Studiul Scandinav al Cancerului de prostată numărul patru (SPCG-4), care a investigat beneficiile intervențiilor chirurgicale pentru cancerul de prostată.

După 29 de ani de urmărire, 80% dintre bărbați au murit. În 32% dintre cazuuri, moartea s-a datorat cancerului de prostată. 71 de bărbați din grupul de intervenții chirurgicale au decedat din cauza cancerului de prostată față de 110 din grupul care a primit numai tratament pentru simptome. Studiul a arătat că 12% dintre cei care au avut prostatectomii au fost salvați de la moartea cancerului de prostată; că 19% au avut cancer incurabil; dar că majoritatea bărbaților au murit din alte cauze. Rezultatele au arătat, de asemenea, că bărbații care au fost operați au trăit, în medie, cu 2,9 ani mai mult decât bărbații care au primit doar tratamentul simptomelor.

Este evident din studiu că bărbații care sunt altfel sănătoși și al căror cancer de prostată avansat este limitat doar la prostată pot beneficia foarte mult de intervenția chirurgicală, informează Medicalxpress.com. Cu toate acestea, s-a constatat că, în ciuda diagnosticului lor de cancer de prostată, mulți bărbați nu au suferit niciodată o recidivă gravă în timpul vieții și nici nu au murit din cauza bolii. Pentru ca tratamentul să fie benefic în mod optim pentru bărbații cu cancer de prostată, este foarte important să se găsească echilibrul corect între beneficiile de prostatectomie, pe de o parte, și efectele lor secundare, pe de altă parte.

Prin nivelurile de PSA, mulți bărbați diagnosticați cu cancer de prostată nu vor dezvolta niciodată simptome avansate sau care pun viața în pericol. În comparație cu anii 1990, mai mulți bărbați cu cancer de prostată ar trebui, prin urmare, să fie urmăriți activ și tratați numai dacă sunt prezente semne de cancer avansat.

Cancerul de prostată ar putea fi atacat cu ajutorul unei noi strategii, bazată pe un nou motor molecular și o moleculă care ar putea fi folosite pentru a-l ataca. De noua descoperire ar putea beneficia bărbații cu cancer de prostată rezistent la terapia hormonală și cu metastaze. Institutul de Cancer care a derulat cercetarea este condus de medic român, extrem de apreciat de americani, fiind considerat un clinican de top.

În ceea ce privește depistarea acestui tip de cancer, un sistem software inteligent artificial (AI) poate ajuta medicii să îmbunătățească detectarea cancerului de prostată prin reducerea numărului de cazuri neidentificate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel