Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Cancer de prostată: ar ajuta o dietă sănătoasă combaterea lui?
11 aug 2019 / 07:57
Cercetătorii au analizat dacă o dietă sănătoasă ar ajuta la combaterea cancerului de prostată. Ei cred că există beneficii pe termen lung.
Legume au indici glicemici scăzuți  FOTO: pexels.com

Dieta, cancer prostată. Cercetătorii studiază dacă dieta poate juca un rol important în combaterea cancerului de prostată. Multe studii au arătat că în țările în care bărbații mănâncă o dietă „occidentală", cu un conținut ridicat de carne, incidența cancerului de prostată, în special a unei forme agresive, este mai mare decât în țările în care alimentele pe bază de plante sunt partea principală a dietei. Însă, "din păcate, aceste studii nu au fost concepute pentru a dovedi cauza și efectul", se arată pe site-ul Harvard Health Publishing.

Cercetătorii americani au lansat un studiu național finanțat federal ca să testeze dacă o dietă cu mai multe legume și fructe și mai scăzută în alimente animale ar ajuta la controlul creșterii tumorii la bărbații cu cancer de prostată în stadiu incipient.

Dieta, cancer prostată: MEAL

Cercetarea – denumită Studiul pentru alimentație și viață pentru bărbați (MEAL) - a inclus bărbați cu vârsta cuprinsă între 50 și 80 de ani, care aveau tumori mici, de grad scăzut și care au optat pentru ca starea lor să fie supravegheată urmată îndeaproape decât sub tratament imediat.

Autorii studiului au împărțit aleatoriu participanții. Unora le-au dat sfaturi cum să țină regimul alimentar creat în MEAL, iar altora le-au dat sfaturi alimentare standard. Primii au fost instruiți să mănânce nouă porții de fructe și legume zilnic - semnificativ mai mult decât cele trei-patru porții consumate în fiecare zi de omul tipic american -, precum și două porții de cereale integrale și o porție de fasole sau alte leguminoase. Ceilalți au primit informații despre o dietă sănătoasă standard.

"Rezultatele inițiale ale studiului au arătat că bărbații cu cancer de prostată pot susține un regim alimentar mai sănătos. Cu toate acestea, nu a existat niciun efect semnificativ în dieta MEAL asupra progresiei clinice de doi ani în rândul bărbaților cu cancer de prostată. Beneficiile pe termen lung sunt încă posibile", susțin cercetătorii.


Ştiri Recomandate

Incontinența se poate ameliora prin antrenament
EXCLUSIV
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri