Cancer de col uterin: organul la care se extinde. Dr. Beatrice Anghel: Tumoarea invadează și acolo

Cancer col uterin - Foto: Freepik @naiklon1
EXCLUSIV
Medicul Beatrice Anghel ne-a vorbit despre cancerul de col uterin și despre organul la care se poate extinde.

Cancerul de col uterin se dezvoltă în colul uterin al unei femei. Aproape toate cazurile de cancer de col uterin (99%) sunt legate de infecția cu papilomavirusul uman cu risc ridicat (HPV), un virus extrem de frecvent transmis prin contact sexual.

Deși majoritatea infecțiilor cu HPV se rezolvă spontan și nu provoacă simptome, infecția persistentă poate provoca cancer de col uterin la femei.

Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer la femei. În 2022, aproximativ 660.000 de femei din întreaga lume au fost diagnosticate cu cancer de col uterin și aproximativ 350 000 de femei au murit din cauza acestei boli, potrivit OMS.

Atunci când este diagnosticat, cancerul de col uterin este una dintre cele mai ușor de tratat forme de cancer, atâta timp cât este depistat la timp și tratat eficient.

Cancerele diagnosticate în stadii avansate pot fi, de asemenea, controlate prin tratament adecvat și îngrijire paliativă.

"Cancerul de col uterin este o problemă de sănătate publică și vorbim adesea de cancerul de col uterin, pentru că țara noastră întrunește niște criterii fruntașe referitor la numărul de cazuri, la incidența cazurilor de cancer de col uterin, la tratamentele pe care le oferim pacienților, atât cu scop curativ, dar și cu scop de a prelungi viața. 

Numim cancer de col uterin sau de cervics local avansat atunci când, cu ajutorul celorlalți colegi, și anume ginecologii, care reușesc să ne ajute cu tot tabloul clinic, cu diagnosticul precis, invazia tumorii nu numai acolo unde îi spune numele - colul uterin - ci și adiacent, adică în imediata apropiere. 

Și anume straturile, să spunem de lângă col, niște părți numite parametre, exact așa se numesc. Iar mai avansat am putea spune că pacientele sunt investigate de colegii noștri ginecologi cu o invazie către vezica urinară în anterior. 

Apoi ne putem imagina că acel cancer localizat se poate duce și în spate, și anume rectul, care este prezent acolo. Deci poate avea și o invazie către rect. 

Deci toate aceste caracteristici nu numai ce țin de dimensiunile tumorii, dar și de feluri de invazie local, pot cumva creiona un tablou de cancer local avansat. 

Aici rolul ginecologiei este ușor limitat ca și armă terapeutică, pentru că fiind avansat e nevoie de mai multe arme terapeutice", a declarat Dr. Beatrice Anghel, medic primar radioterapie, în exclusivitate pentru DC Medical.

Vaccinarea la vârsta de 9-14 ani este o modalitate extrem de eficientă de a preveni infecția cu HPV, cancerul de col uterin și alte tipuri de cancer legate de HPV.

Începând cu 2023, există 6 vaccinuri împotriva HPV disponibile la nivel global. Toate protejează împotriva tipurilor de HPV cu risc ridicat 16 și 18, care cauzează majoritatea cancerelor de col uterin și s-au dovedit a fi sigure și eficiente în prevenirea infecției cu HPV și a cancerului de col uterin.

Ca prioritate, vaccinurile împotriva HPV ar trebui administrate tuturor fetelor cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani, înainte ca acestea să devină active sexual. Vaccinul poate fi administrat în 1 sau 2 doze. Persoanele cu un sistem imunitar redus ar trebui să primească în mod ideal 2 sau 3 doze. Unele țări au ales să vaccineze și băieții pentru a reduce și mai mult prevalența HPV în comunitate și pentru a preveni cancerele la bărbați cauzate de HPV.

Simptomele cancerului de col uterin

Semnele cancerului de col uterin precoce pot fi subtile și pot imita semnele altor tipuri de cancer sau afecțiuni benigne. Dar este important să consultați un medic dacă aveți simptome care persistă.

Semnele la care trebuie să fiți atenți includ:

- Sângerări între perioadele menstruale sau după menopauză

- Modificări ale sângerărilor menstruale, în special perioade care sunt mai lungi sau mai abundente decât în mod normal

- Durere frecventă sau inexplicabilă în pelvis sau în partea inferioară a spatelui

- Durere în timpul actului sexual

- Sângerări vaginale după actul sexual, spălături vaginale sau examene pelvine

- Scurgeri vaginale mai abundente decât în mod normal, care se schimbă de la culoarea normală albă lăptoasă sau ușor galbenă, sau care au un miros puternic

Simptomele cancerului de col uterin mai avansat pot include:

- Sânge în urină

- Fracturi osoase

- Dificultăți la urinare sau la mișcarea intestinelor (constipație)

- Oboseală

- Umflarea și durerea picioarelor

- Dureri severe de spate

- Pierdere în greutate inexplicabilă, potrivit Hopkins Medicine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel