La vârsta a doua, prevenția...
Căldura din aceste zile nu doar că provoacă un discomfort termic, însă poate cauza și probleme de sănătate. Pe lângă problemele cardiologice, căldura poate provoca și infecții ale urechii.
Medicul ORL Andreea Radu, de la Spitalul Militar Timișoara explică care este legătura între căldură și infecțiile urechii. În aceste zile toride suntem expuși îmbolnăvirilor. Mai mult, putem experimenta și simptome de răceală.
”Canicula nu este singura căreia trebuie sa ii ții piept pe timpul verii. În această perioadă a anului suntem mai expuși la anumite afecțiuni, cauzate de răspândirea cu ușurință a virușilor, alergenilor și bacteriilor, fiind favorizate de temperaturile ridicate, dar si de umiditate.
De asemenea și expunerea la aparatele de aer condiționat poate fi un factor care să duca la infecții respiratorii și afecțiuni ORL. În această perioadă te poți îmbolnăvi mai ușor de roșu în gât, de laringită, faringită, sinuzite și nu în ultimul rând de otite.
Otita externă, una din cele mai frecvente solicitări a consultului ORL în perioada verii, este cauzată de inflamația conductului auditiv extern și/sau a pavilionului auricular, ce determină o durere intensă, inițial discontinuă cu caracter de junghi, ulterior devenind continuă cu exacerbări nocturne și la atingerea pavilionului urechii; durerea se poate extinde și la zonele din jurul urechii.
Alte simptome ale unei otite externe sunt înfundarea urechii, scăderea de auz, tumefierea zonelor vecine, secreții purulente din conductul auditiv extern”, notează dr. ORL Andreea Radu.
Vezi și: Veninul de șarpe, tratament pentru bolile de sânge. Folosit ca lipici pentru sângerări
Dacă ținem cont de câteva sfaturi putem evita infecțiile specifice sezonului cald. Dr. Andreea Radu vine cu câteva recomandări în acest sens, pentru a ne putea bucura de căldura verii fără să ne îmbolnăvim.
- nu consumați alimente şi băuturi foarte reci. Deşi aveți impresia că vă răcoriți, nu e aşa. De fapt, în acele momente, corpul depune mai mult efort pentru a le „accepta”, eliberând o temperatură şi mai mare.
În plus, riscați să vă confruntați cu una din afecţiunile menţionate mai sus;
- schimbați regulat filtrul la aparatul de aer condiţionat. Astfel veți evita inclusiv apariţia şi dezvoltarea alergiilor;setați temperatura aparatului de aer condiţionat la o temperatură cu cel mult cinci grade mai mică decât cea de afară;
- evitați să stați în camere ale căror uşi şi ferestre sunt deschise în acelaşi timp;
- ca să vă răcoriți, stați la umbră, iar dimineaţa aerisiți bine locuinţa, după care închideți fereastra. Astfel, se va menţine o temperatură mai joasă în interior;
- evitați folosirea bețelor de urechi pentru îndepărtarea apei, acestea pot duce la infecții prin: introducerea bacteriilor în ureche, împingerea apei mai adânc în ureche, rănirea canalului urechii, rănirea timpanului
Vezi și: Bicarbonatul de sodiu, tratament cosmetic. Cum să îl folosești
Urmează o perioadă cu temperaturi ridicate și un indice de disconfort termic (indicele temperatura-umezeala - ITU) ridicat, care pot să determine efecte negative asupra sănătății populației din județul , mai ales pentru copii, vârstnici şi persoanelor cu dizabilități sau boli cronice (pot să apară lipotimii, probleme cardiace sau respiratorii).
”Pe străzile cu asfalt încins și printre blocurile ce radiază căldură, chiar şi cel mai sănătos organism poate să cedeze. Fără o hidratare corespunzătoare, care să menţină temperatura corpului în jur de 37 grade Celsius, pot apărea crampele de căldură, insolaţie, epuizare sau şoc hipertermic.
Crampele de căldura apar la nivelul abdomenului, braţelor, membrelor inferioare, mai ales atunci când transpirăm abundent în timpul unor activităţi fizice solicitante. În aceste condiţii, orice activitate fizică va fi sistată, iar pacientul va intra în repaus într-un loc răcoros.
Activităţile fizice intense pot fi reluate după mai multe ore, când canicula s-a mai potolit. Este recomandat consumul de lichide precum apă, sucuri de fructe naturale sau de băuturi ce conțin minerale și vitamine (Ca, Mg, Zn, vitamina C).
Dacă aceste crampe durează mai mult de o oră, este necesar consultul medical. Epuizarea cauzată de temperaturile ridicate apare după câteva zile de călduri excesive şi se manifestă prin somnolenţă, senzaţia de slăbiciune şi oboseală, somn agitat sau insomnie.
Aceste stări pot fi combătute prin odihnă și repaus în locuri răcoroase, consumul lichidelor, iar dacă simptomele continuă va fi solicitat ajutorul medicului.
Insolaţia este dată de expunerea directă şi prelungită a corpului la soare. Se manifestă prin: dureri de cap violente, somnolenţă, greaţă şi eventual pierderea cunoştinţei, febră şi uneori arsuri ale pielii.
Riscul de insolaţie este mult mai ridicat la copii. De aceea, trebuie evitată expunerea prelungită la soare, mai ales între orele 11-18.
Persoana care a făcut insolaţie va fi dusă la umbră, încercându-se răcirea corpului cu gheaţă sau apă rece, ventilaţie, administrarea unei cantităţi consistente de lichid. Şocul hipertermic este o urgenţă medicală.
Apare ca urmare a incapacităţii organismului de a-şi menţine temperatura normală, aceasta crescând repede, ajungând/depăşind 40 grade Celsius. Simptomele şocului sunt: pielea este foarte caldă, roşie şi uscată, dureri de cap violente, dezorientare şi pierderea cunoştinţei (leşin), eventual convulsii.
În acest caz va fi solicitat serviciul de urgenţe medicale (112 - Salvarea). Până la sosirea acesteia bolnavul va fi dus la umbră, udat cu apă rece, dacă este posibil, persoanei i se face un duş rece. Fără acordarea rapidă a îngrijirilor medicale, şocul hipertermic poate fi fatal”, notează DSP Hunedoara.
- Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spații dotate cu aer condiționat (magazine, spații publice);
- Evitați aglomerațiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11:00-18:00;
- Purtați haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare;
- Beți 1,5 – 2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe și ceaiuri călduțe (soc, mușețel, urzici);
- Mâncați fructe și legume (pepene, prune, roșii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncați echilibrat și variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică;
- Evitați băuturile ce conțin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucuri carbogazoase) în cantitate mare;
- Evitați alimentele cu un conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală;
- Nu consumați alcool (inclusiv bere) – vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei;
- Mențineți legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilități), interesându-vă de starea de sănătate a acestora și oferiți-le asistență ori de câte ori au nevoie;
- Nu lăsați copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme;
- Cereți sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferință, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră;
-Creați un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;
- Persoanele care suferă de diferite afecțiuni își vor continua tratamentul, conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente;
- Pentru ameliorarea condițiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea și ritmul activităților fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static și se vor alterna perioadele de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător, mai notează DSP Hunedoara.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...