Trei factori de risc majori duc la...
Calculii biliari sunt bucăți întărite și concentrate de bilă care se formează în vezica biliară sau în canalele biliare. Se formează atunci când sedimentele biliare se adună și se cristalizează, adesea un exces al unuia dintre principalele ingrediente din bilă. Aceștia pot provoca dureri și complicații grave dacă rămân blocați în tractul biliar, înfundând căile biliare.
Calculii biliari cresc încet, deoarece bila continuă să se spele peste ei, lăsând un alt strat de sedimente. Acest lucru poate opri fluxul de bilă, mai ales dacă ajunge într-un spațiu îngust, cum ar fi un canal biliar sau gâtul vezicii biliare. Cel puțin 10% dintre adulții au calculi biliari, până la 75% dintre aceștia fiind femei. Cu toate acestea, doar 20% dintre cei diagnosticați vor avea vreodată simptome sau vor avea nevoie de tratament pentru calculi biliari, potrivit Clinicii Cleveland.
Calculii biliari sunt pietre mici, rotunde, care pot provoca un blocaj în tractul biliar, ceea ce duce la simptome precum dureri abdominale superioare și greață. Aceste simptome pot apărea și dispărea sau pot rămâne și pot include transpirație, febră, ritm cardiac accelerat, umflături abdominale, sensibilitate, nuanță galbenă a pielii și a ochilor și urină de culoare închisă.
Durerea cauzată de calculii biliari este de obicei bruscă și severă, provocând adesea greață și trezindu-te din somn. Se mai poate numi și atac de calculi biliari sau atac de vezică biliară, care apare după ce mănânci, când vezica biliară se contractă, creând mai multă presiune în sistemul biliar. Colica biliară, pe de altă parte, se acumulează până la un punct și apoi se estompează încet, durând de la câteva minute până la câteva ore. Durerea poate fi intensă, ascuțită, înțepătoare sau apăsătoare și poate fi imposibil să stai nemișcat.
Sistemul biliar este situat în cadranul superior drept al abdomenului, sub cutia toracică dreaptă. Unii oameni simt durerea cauzată de calculi biliari în brațul sau umărul drept, sau în spate, între omoplați. Unii oameni pot simți, de asemenea, durere de calculi biliari în mijlocul abdomenului sau în piept, ceea ce poate fi derutant din cauza senzației care seamănă cu alte afecțiuni.
Simptomele calculilor biliari nu sunt diferite la femei, dar acestea pot avea dureri referite și pot fi mai predispuse la dureri cronice. Este important să consulți un doctor cu privire la orice durere severă sau recurentă, chiar dacă dispare.
Variantele pentru durerea cauzată de calculi biliari includ un calcul biliar care cauzează un blocaj temporar, care în cele din urmă se poate îndepărta și permite bilei să curgă din nou. Este esențial să recunoaști aceste episoade ca fiind semne de avertizare a calculilor biliari, deoarece ele pot continua să apară.
Foto: Freepik @LKA
Un blocaj al calculilor biliari în sistemul biliar poate provoca inflamații acute și infecții bacteriene, ceea ce poate duce la afecțiuni care pun viața în pericol. Complicațiile includ colecistita, pancreatita, colangita, inflamația ficatului, icterul și septicemia. Tensiunea arterială scăzută este un posibil efect secundar al complicațiilor calculilor biliari, deoarece o inflamație severă sau o infecție în sistemul biliar poate declanșa un ritm cardiac mai rapid și o scădere a tensiunii arteriale.
Aceste simptome nu sunt tipice calculilor biliari, dar pot fi un efect secundar al complicațiilor calculilor biliari.
Calculii biliari se formează atunci când există un exces al unuia dintre principalele ingrediente din bilă, care se transformă în sedimente pe fundul vezicii biliare sau al canalelor biliare. Sedimentul se întărește treptat în pietre, pietrele de colesterol fiind cel mai frecvent tip, iar pietrele de pigmenți (bilirubină) fiind celălalt tip.
Printre factorii care contribuie la acest proces se numără excesul de colesterol, pe care ficatul îl extrage din sânge pentru a produce bilă, excesul de bilirubină, care este un produs secundar al globulelor roșii vechi descompuse, și insuficiența de acizi biliari (săruri biliare), care poate fi cauzată de anumite boli sau procese hepatice afectate.
Lipsa de acizi biliari creează un exces de lipide (colesterol) în bilă. În plus, staza vezicii biliare, sau inactivitatea, poate determina formarea de sedimente biliare dacă canalele biliare sau vezica biliară nu deplasează eficient bila prin tractul biliar, ceea ce ar putea fi cauzat de probleme musculare sau de probleme de semnalizare chimică.
Calculii biliari, care provoacă un blocaj în tractul biliar, sunt o cauză frecventă a calculilor biliari. Medicii recomandă o intervenție chirurgicală pentru a elimina toți calculii biliari, deoarece este foarte probabil ca aceștia să provoace din nou un blocaj. Cu toate acestea, în cazul în care intervenția chirurgicală nu este fezabilă sau nu este fezabilă, pot fi luate în considerare tratamente alternative, cum ar fi medicamente și alte proceduri.
Extirparea vezicii biliare (colecistectomia) este singura soluție fiabilă pe termen lung pentru calculii biliari și este o procedură frecventă, efectuată în întreaga lume. Colecistostomia este o altă opțiune, care presupune drenarea vezicii biliare cu ajutorul unui cateter.
Medicamente nu sunt adesea prescrise pentru calculi biliari din cauza ineficienței lor. Aceste medicamente acționează asupra pietrelor mai mici de colesterol care nu au provocat complicații și care pot dura luni sau ani pentru a se dizolva. Ele pot fi utile în anumite situații ca măsură temporară sau preventivă. În cazul în care un pacient nu este un candidat bun pentru o intervenție chirurgicală pentru calculi biliari, medicul îi va prezenta recomandările sale.
Calculii biliari nu pot fi preveniți, dar anumiți pași pot reduce riscul. Reducerea colesterolului din alimentație poate reduce calculii de colesterol, dar calculii de pigment nu pot fi preveniți. Scăderea în greutate poate reduce pietrele la colesterol, dar pierderea rapidă în greutate poate crește riscul. Dacă anticipezi o pierdere rapidă în greutate în urma unei proceduri sau a unui tratament, medicul tău îți poate recomanda să iei medicamente pentru calculi biliari în mod preventiv.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Acestea sunt cele mai importante...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...