Calculi renali: singurul centru din sud-estul Europei

Analize medicale
Un Centru de Analiză Morfologică şi Spectrală a Calculilor Renali s-a înfiinţat la Spitalul "Dr. C.I. Parhon" din Iaşi. Este singurul de acest profil din sud-estul Europei.

„Cu ajutorul tehnologiei de ultimă oră dar şi a acestei donaţii (n. r. o bibliotecă de peste 5.000 de grafice donată de profesorului Michel Daudon, expert internaţional recunoscut în analiza litiazei renale) am înfiinţarea acest Centru. În urma înfiinţării lui, avantajul este al pacienţilor, în scopul suferinţei lor. Asta pentru că poate fi ţinută sub control recidiva, iar analizele nu necesită spitalizare. Nu mai supunem bolnavii la chinul unei alte internări în spital. După ce finalizăm toate investigaţiile avem o discuţie cu pacientul, îi explicăm ce am găsit, de ce să se ferească, ce tratament să urmeze şi când să revină la control. Sunt anumite grupe de pacienţi care trebuie monitorizaţi cu foarte mare atenţie", a declarat profesorul universitar Cătălin Pricop, coordonatorul Centrului de analiză morfologică şi spectrală a calculilor renali, citat de Agerpres.

La inaugurarea Centrului a fost prezent şi biologul francez Michel Daudon al cărui nume va fi dat Centrului.

„Este un pas foarte important pentru prevenirea şi înţelegerea etiologiei litiazei şi prevenirea recidivei litiazice. Înfiinţarea acestui centru este rezultatul unei colaborări de mai mulţi ani. Înfiinţarea acestui centru va scădea în mod semnificativ suferinţele provocate de recidivele litiazice. După cunoştinţele mele, la Iaşi este primul centru cu acest specific care se înfiinţează în sud-estul Europei. Consider că înfiinţarea acestui centru în peisajul medical al Europei de Est va schimba foarte mult analiza pacienţilor litiazici şi va diminua foarte mult suferinţa acestor pacienţi", a afirmat Michel Daudon, potrivit sursei citate.

Litiaza renală este afectează aproximativ 10% din persoanele care ajung la dializă cronică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel