Caisele, fructele pline de beneficii. Bilic: Prietenoase și cu silueta, și cu digestia

caisele. FOTO Pexels @ Tetyana Kovyria
Caisele, vedetele lunii lui Cuptor, fructele pline de beneficii pentru sănătate.

Mihaela Bilic recomandă consumul fructelor de sezon, știut fiind faptul că acela este momentul lor de apogeu. Mai mult, într-o postare făcută pe contul său de Instagram, celebrul nutriționist susține că luna iulie ar trebui să fie ”luna caiselor”, așa cum vedetele, de necontestat, ale primăverii sunt căpșunile.

”Luna iulie ar trebui dedicată caiselor. Sunt fructe prietenoase și cu silueta, și cu digestia: au indice glicemic scăzut și un aport mare de fibre solubile. Conțin în medie 2% fibre (majoritatea pectine) care se transformă în gel la contactul cu apa și previn constipația. Caisele sunt fructe climacterice, adică se coc și după ce au fost culese.

Țineți-le într-o pungă de hârtie închisă până când devin dulci, moi și parfumate. Cât despre culoare, cu cât mai portocalii, cu atât mai bine, au mult betacaroten (provitamina A) care face bine la piele”, a scris Mihaela Bilic pe Instagram.

Care sunt beneficiile caiselor

Caisele au o aromă deosebită și prezintă numeroase beneficii pentru organism. Potrivit Heathline, caisele sunt bogate antioxidanți și conțin vitamina A, vitamina C, vitamina E și potasiu.

Iată care sunt beneficiile pentru sănătate și nutriție a parfumatelor caise.

Hrănitoare și cu un conținut caloric scăzut. Doar două caise proaspete furnizează:

calorii 34

carbohidrați 8 grame

proteine 1 g

grăsimi 0,27 g

fibre 1,5 g

vitamina A 8% din doza zilnică recomandată (DZR)

vitamina C 8% din DZR

vitamina E 4% din DZR

Potasiu 4% din DZR.

Mai mult decât atât, caisele sunt o sursă importantă de betacaroten, luteină, zeaxantină, toate cu efecte antioxidante.

Bogate în antioxidanți. Așa cum menționasem anterior, caisele sunt o sursă generoasă de antioxidanți (vitamina A, C și E), fiind în același timp bogate în antioxidanții polifenoli, flavonoizi, care s-au dovedit a proteja împotriva bolilor, inclusiv a diabetului și a bolilor de inimă.

Sănătatea ochilor. Vitamina C și vitamina E nu au rol doar asupra sănătății pielii. Acești antioxidanți intervin și în procesele vizuale, iar consumul de caise îmbunătățește sănătatea ochilor. 

Culoarea portocalie a caiselor sugerează că acestea sunt bogate în carotenoizi, elemente esențiale pentru prevenția afecțiunilor oftalmologice sau a orbirii.

Benefic pentru piele. Principalele cauze ale ridurilor și deteriorării pielii sunt factorii de mediu, cum ar fi soarele, poluarea și fumul de țigară. În plus, vitamina C ajută la formarea colagenului, care conferă pielii rezistență și elasticitate. Consumul unei diete bogate în vitamina C vă poate ajuta pielea să se vindece de daunele provocate de razele UV și să prevină apariția ridurilor.

Sănătatea sistemului digestiv. O cană de caise furnizează 3,3 grame de fibre, ceea ce reprezintă 8,6% din DZR pentru bărbați, respectiv, 13,2% pentru femei.

Bogat în potasiu. Caisele sunt bogate în potasiu, un mineral care servește și ca electrolit. În corpul dumneavoastră, acesta este responsabil pentru trimiterea semnalelor nervoase și reglarea contracțiilor musculare și a echilibrului de lichide.

Foarte hidratante. La fel ca majoritatea fructelor, caisele sunt în mod natural bogate în apă, care poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale, a temperaturii corpului, a sănătății articulațiilor și a ritmului cardiac.

Poate proteja ficatul. Unele date sugerează că caisele pot ajuta la protejarea ficatului împotriva stresului oxidativ.

Ușor de introdus în dietă. Atât caisele proaspete, cât și cele uscate, reprezintă o gustare rapidă și delicioasă sau o adăugare ușoară la masa preferată.

Le puteți adăuga în dieta dvs. într-o varietate de moduri, inclusiv:

- amestecate cu fructe de pădure sau în granola

- consumate proaspete ca o gustare

- tăiate în felii și adăugate în iaurt sau salată

- folosite în gemuri, conserve și salate de fructe

- adăugate la deserturi precum plăcinte, prăjituri și produse de patiserie.

Pepene roșu sau pepene galben, marea greșeală pe care o faci. Bilic: Învinge! E mai puțin PERICULOS

Pepenele este vedeta verii și este adorat de o mulțime de români, fiind răcoritor, dulce și potrivit unora, perfect pentru dietă, pentru că este format din 92% apă. 

"Pepene roșu sau galben? Depinde…de cantitate

Indiferent de culoare pepenele rămâne fructul vedetă al verii, zemos și răcoritor, greu îi poți rezista! Dacă ar fi să comparăm culorile, avem avantaje de fiecare parte:

- pepenele roșu conține licopen, un pigment cu efect de protecție a pielii împotriva razelor ultraviolete

- pepenele galben conține betacaroten, un precursor de vitamina A cu efect de protecție a pielii împotriva îmbătrânirii", a scris Mihaela Bilic pe pagina de Instagram.  Citește mai departe AICI.

Vezi și: Fructele și legumele de sezon dau hidratarea reală. Nutriționist: Cireșele, doza de energie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel