Cafeaua și ceaiul, legate de reducerea riscului de cancer. Compușii bioactivi reduc inflamația

cancer - FOTO: Freepik@EyeEm
Aceste două băuturi fac scut în organism și previn cancerul. Conțin o serie de compuși bioactivi care reduc inflamația.

Vezi și: Carnea roșie slabă, cheia pentru un sistem digestiv sănătos. Îmbunătățește microbiomul intestinal și menține și funcționarea inimii

Medicii oncologi care studiază dieta caută de mult să înțeleagă legăturile dintre consumul de cafea și ceai și riscurile pentru diferite tipuri de cancer. Deși cercetările recente sunt promițătoare, experții avertizează că dovezile nu sunt suficiente pentru a face recomandări dietetice oficiale.

Cafeaua, impact asupra bolilor oncologice

Studiile au arătat asocieri slabe sau inconsistente între consumul de cafea și cancerul de sân și ovarian. Totuși, un tipar mai constant se conturează, sugerând că consumul regulat de cafea poate reduce riscul de cancer la ficat, endometrial și colorectal. Caroline Um, PhD, de la Societatea Americană de Cancer, a subliniat importanța continuării cercetărilor, în special pe măsură ce tot mai mulți tineri încep să bea cafea de la vârste mai mici.

"Vedem cum ratele de cancer se schimbă, atât în cazul cancerului colorectal, cât și al cancerului mamar, și începem să vedem mai multe cazuri la adulți tineri. De ce se întâmplă asta? Nu știm", spune dr. Caroline Um, potrivit Medscape.

Dr. Um a studiat consumul de cafea și impactul său asupra cancerului colorectal, observând riscuri reduse asociate cu consumul de cafea. Totuși, ea a menționat că factorii care afectează riscul de cancer pot fi diferiți pentru adulții tineri comparativ cu cei mai în vârstă.

Noi perspective

Într-un studiu recent publicat în decembrie 2024, Yuan-Chin Amy Lee, PhD, și echipa sa au cercetat efectele consumului de cafea și ceai asupra diferitelor tipuri de cancer de cap și gât. Prin analizarea datelor din 14 studii, care au inclus 9.500 de cazuri de cancer, Lee a descoperit că consumatorii de cafea (cei care beau patru sau mai multe căni pe zi) aveau un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta cancer de cap și gât.

Raportul de șanse a fost de 0,83, iar riscul pentru cancerele orofaringiene, hipofaringiene și cavitatea bucală a fost, de asemenea, redus cu consumul zilnic de cafea.

Un rezultat surprinzător a fost că băutorii de ceai regulat aveau un risc mai mare pentru cancerul laringian. Lee a precizat că acest lucru ar putea fi din cauza teofilinei, un compus bioactiv din ceaiul negru, care poate scădea presiunea sfincterului esofagian, ducând la reflux gastroesofagian și crescând riscul de cancer laringian. Cu toate acestea, ea a subliniat că sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma această ipoteză.

Vezi și: Cele 4 virusuri care ne amenință. Cum gestionăm creșterea infecțiilor respiratorii și gastrointestinale

Cafeaua și ceaiul - FOTO: Freepik@Natalia Khimich

Polifenolii, jucători cheie în protecția împotriva cancerului

Studiul lui Lee sugerează că cafeina nu este neapărat principalul factor care influențează riscul de cancer la băutorii de cafea și ceai. În schimb, polifenolii, care sunt compuși bioactivi găsiți în ambele băuturi, ar putea juca un rol mai important. Polifenolii au demonstrat proprietăți antioxidante și anticancerigene în linii celulare de cancer.

"Considerăm că polifenolii pot fi protectori", a spus dr. Lee, adăugând că vor fi necesare cercetări suplimentare pentru a confirma aceste descoperiri.

În studiul lui Um despre cancerul colorectal, cafeaua decofeinizată a fost asociată cu o reducere a riscului de 18%, o corelație mai puternică decât pentru cafeaua cu cofeină. Aceasta sugerează din nou că alți compuși decât cafeina, cum ar fi polifenolii, joacă un rol semnificativ în prevenirea cancerului.

Vezi și: Băutura care topește grăsimea de pe burtă. Trebuie consumată cu moderație

Interacțiuni complexe

Relația dintre cafea, ceai și cancer nu este simplă. Cercetătorii au subliniat complexitatea modului în care cafeaua și ceaiul interacționează cu organismul, inclusiv cu microbiota intestinală și diverșii metaboliti implicați.

"Nu știm încă destule despre tipurile de bacterii din colonul nostru și cum se pot diferenția acestea pe măsură ce avansăm în diferitele părți ale colonului", a menționat dr. Um.

Mai mult, diferitele moduri în care cafeaua și ceaiul sunt metabolizate de corpuri individuale, fiecare cu propriul profil genetic, complică și mai mult imaginea.

"Fiecare are un metabolism foarte diferit, chiar și cu cafeaua", a explicat dr. Lee.

Um a adăugat că chiar și factori precum țara de origine a boabelor de cafea ar putea face o diferență, dar aceste detalii sunt greu de capturat în studii. În plus, modelele de consum din studiul CPS-II, care a început în anii 1980, sunt foarte diferite față de cele din studiul CPS-III, care a început în 2006. Pe măsură ce consumul de cafea a crescut și au apărut noi aditivi, devine mai dificil să se țină cont de toate variabilele.

Vezi și: Sănătatea cardiovasculară, dependentă de igiena orală. Folosirea aței dentare poate reduce riscul de AVC

Cercetări viitoare

În ciuda dovezilor promițătoare care leagă consumul de cafea și ceai de riscuri mai mici de cancer, cercetătorii sunt de acord că recomandările dietetice acționabile sunt încă departe.

"Cred că, la fel cum am văzut anterior cu tutunul și alcoolul, va fi nevoie de un grup de experți în domeniu care să revizuiască toate dovezile pentru a lua o decizie", a spus Lee.

Atât Lee, cât și Um sunt de părere că cercetările suplimentare—în special studiile moleculare, studiile epidemiologice și studiile randomizate—vor fi esențiale pentru a înțelege pe deplin impactul cafelei și ceaiului asupra riscurilor de cancer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

7 secrete medicale care îți pot salva viața

Crossuri externe

pixel