Cafeaua. Patru riscuri pentru sănătate și cum să le eviți

Cafeaua poate fi foarte bună pentru sănătate, însă, anumite moduri de preparere, o pot transforma într-un pericol pentru organism. La fel și consumul excesiv.

Riscuri pentru sănătate

1. Aparatele de cafea pot avea scurgeri de metale în cafea.

Un studiu din noiembrie 2015 a constatat că unele aparate de cafea pot duce la creșterea nivelului de metale precum nichel, cupru, zinc, crom și plumb, în cafea. Aceștia au descoperit că unele mașini de cafea, în special cele de tip espresso, au scurgeri ridicate de plumb.

Cercetătorii recomandă curățarea atentă a mașinii, mai ales atunci când decalcifiezi aparatul.

2. Aparatele de cafea, filtrele, cănile și multe altele pot fi surse de BPA.

Aparatele și vasele care se folosesc pentru prepararea și consumul de cafea pot fi surse riscante de bisfenol A (BPA). BPA este considerat un produs chimic care perturbă endocrina, ceea ce înseamnă că interferează cu funcția hormonală din organism. BPA-urile sunt implicate în obezitate, diabet și boli cardiovasculare, arată un studiu din 2015.

Piesele din plastic, inclusiv cele din interiorul mașinii de cafea, în filtrul de cafea folosit pentru scurgere sau în interiorul termosului, pot include BPA. Așadar, căutați versiunile fără BPA ale acestor articole și, mai bine, optați pentru alternative de oțel inoxidabil sau ceramice. Băuturile de cafea la conservă pot fi, de asemenea, surse de BPA.

3. Cafeaua poate fi periculoasă pentru persoanele cu hipertensiune arterială.

Potrivit cercetătorilor, cafeaua nu este benefică pentru adulții tineri cu hipertensiune arterială. Băutorii înrăiți de cafea au avut de 4,3 ori mai multe riscuri de a prezenta un eveniment cardiovascular negativ, precum un atac de cord, și au fost, de asemenea, mai predispuși să dezvolte prediabet decât cei care nu beau cafea.

4. Cofeina poate deteriora calitatea somnului.

Dacă bei cafea la ore târzii, e posibil să întâmpini probleme legate de somn precum insomnia. EUROPEAN SOCIETY OF CARDIOLOGY recomandă să  evitați consumul de cafea la ore târzii, pentru a evita aceste efecte dăunătoare asupra somnului.

Beneficii pentru sănătate

Cafeaua poate avea anumite beneficii semnificative pentru sănătate. Este bogată în antioxidanți, ceea ce o face o băutură care promovează sănătatea. De fapt, un studiu publicat în revista Circulation a descoperit că un aport moderat de cafea (una până la cinci căni pe zi) a fost asociat cu un risc mai mic de mortalitate. În special, cafeaua părea să protejeze împotriva deceselor de boli cardiovasculare, boli neurologice și sinucidere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel