Cafeaua, cum să o prepari pentru a reduce riscul bolilor cardiovasculare

Cafeaua       FOTO Nathan Dumlao Unsplash
Cafeaua se poate prepara în numeroase feluri, însă un anume tip de cafea preparată va reduce riscurile de boli cardiovasculare, cel puțin asta susține rezultatul unui studiu.

Consumul de cafea este legat de multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi menținerea unei greutăți corporale optime, presiunea arterială medie zilnică mai scăzută și un risc redus de diabet și boli cardiovasculare. Dar nu toate metodele de preparare ne vor ajuta să obținem maximum de beneficii d ela o ceașcă de cafea.

Un studiu publicat de European Journal of Preventive Cardiology a constatat că prepararea cafelei la filtru (de exemplu, cu un filtru de hârtie) - nu doar fierberea cafelei la ibric - este mai bună pentru sănătate, în special pentru persoanele în vârstă. Cercetătorii au analizat răspunsurile la sondaj a mai mult de 500.000 de consumatori de cafea sănătoși de cafea (vârste între 20 și 79 de ani) care au fost urmăriți timp de aproximativ 20 de ani. Persoanele de sub 60 de ani care beau una până la patru căni de cafea, în special cafea filtrată, aveau rate mai mici de boli ale arterei și deces.

Risc mai mic de deces și la vârstnici

Rata mai mică de deces la consumatorii de cafea filtrată a persistat la persoanele cu vârsta peste 60 de ani, dar s-a pierdut la persoanele care beau cinci sau mai multe căni pe zi. 
Studiul este observațional și nu dovedește că cafeaua filtrată este mai sănătoasă decât cea preparată prin alte metode, dar are sens. 

Cafeaua nefiltrată conține diterpeni, compuși care pot crește colesterolul, iar cercetătorii spun că o ceașcă de cafea nefiltrată conține de 30 de ori mai mulți diterpeni decât o cană de cafea filtrată. Așa că folosiți filtrul de cafea, păstrați alte metode de preparare pentru ocazii speciale și luați în considerare limitarea consumului de cafea la mai puțin de cinci căni pe zi, în medie, pentru efecte benefice asupra sănătății, recomandă specialiștii de la Harvard Medical School.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel