Cercetătorii au realizat o...
Boabele de cafea cresc pe copaci înfloriți, în mai mult de 50 de țări din întreaga lume, inclusiv în SUA (Hawaii). Sunt prăjite și măcinate, apoi fierte, infuzate, opărite (cu aburi) sau înmuiate pentru a face cafea, în funcție de locul în care locuiți și de cum vă place. Se be acaldă sau rece. Mai mult de două treimi din populația lumii bea ceai, care este făcută din frunza unui arbust numit Camellia sinensis. De obicei, infuzăm frunzele în apă fierbinte pentru câteva minute, apoi servim ceaiul fierbinte sau rece. Dar, la ce sunt bune cele două băuturi?
Aceste substanțe chimice vă pot afecta celulele și pot duce la apariția bolilor. Corpul îi produce atunci când transformă anumite alimente în energie și când lumina soarelui cade pe pielea ta. De asemenea, sunt produși și de alimentele și băuturile pe care le consumăm. Ceaiul și cafeaua vă ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi cu substanțe chimice proprii numite antioxidanți.
Atât ceaiul cât și cafeaua sunt legate, arată un studiu, de un risc mai mic de a face diabet de tip 2, care afectează modul în care organismul utilizează zahărul din sânge (glucoză) pentru a produce combustibil. Cafeaua conține o cantitate mare dintr-un anume antioxidant care vă ajută să vă mențineți nivel scăzut al zahărului în sânge mai mic, dar și să-l stabilizați - principala provocare entru un pacient cu diabet zaharat. Și antioxidanții din ceai vă pot ajuta organismul să proceseze zahărul în sânge.
Cafeaua și ceaiul pot ajuta împotriva acestei boli grave, care atacă celulele nervoase din creier și face dificilă deplasarea. Unele studii sugerează că, din cafea, cafeina poate ușura simptomele precoce ale bolii Parkinson, în timp ce altele arată că un consum de cafea și ceai ar putea ajuta la protejarea creierului deapariția acestei afecțiuni.
Medicii recomandau în trecut reducerea cantității de ceai și de cafea din cauza cafeinei, dar acum se pare că de fapt aceasta are efect protector. Mai multe studii s-au concentrat pe această problematică. Într-un studiu, persoanele care au băut 3 până la 5 cești de cafea pe zi au avut risc mai mic să dezvolte plăci de calciu pe vasele care alimentează inima cu sânge. Aceasta ar putea însemna o probabilitate mai scăzută de boli de inimă.
Acesta este un alt organ care probabil beneficiază de pe urma ceștii de cafea sau ceai de dimineață. Dacă bei 3 sau mai multe cești de cafea pe zi scazi riscul de a avea afecțiuni hepatice cronice, ciroză și cancer la ficat. Cafeaua are mai mult de 100 de compuși chimici diferiți în ea, iar oamenii de știință încearcă să-și dea seama ce fac și cum ar putea să lucreze împreună pentru a vă ajuta ficatul.
Acest lucru se întâmplă atunci când sângele este blocat dintr-o anumită zonă a creierului și o ceașcă de cafea sau ceai pe zi poate scădea riscul de a avea un AVC. Aceasta se poate datora faptului că mult-blamata cafeină poate ameliora inflamația și vă poate ajuta să vă controlați nivelurile de zahăr din sânge. Și consumul de ceai negru este legat de scăderea tensiunii arteriale, arată un o meta-analiză, ceea ce va face mai puțin probabil să aveți un accident vascular cerebral.
Cafeaua și ceaiul verde ar putea ajuta la prevenirea cancerelor de sân, al prostatei și colorectal, în timp ce toate tipurile de ceai vă pot proteja împotriva cancerului care afectează ovarele și stomacul. Cercetătorii cred că antioxidanții din ceai, inclusiv cei numiți polifenoli, trebuie să fie aplaudați pentru acest lucru.
Această afecțiune atacă celulele nervoase ale creierului (neuroni) și poate provoca pierderea memoriei și modificări în modelele de gândire și de comportament. Cafeaua are antioxidanti care pot ajuta la protejarea neuronilor, iar ceaiul verde are unii care pot ajuta la prevenirea formării grupurilor de proteine considerate vinovate de apariția bolii.
Dacă beți băuturi cu conținut scăzut de calorii, cum ar fi cafeaua și ceaiul, în loc de cele zaharoase, puteți mai ușor să pierdeți în greutate. Desigur, acest lucru nu funcționează dacă adăugați o grămadă de zahăr și lapte sau frișcă - deci limitați-vă la preparatul de bază, arată medicii de la WebMD.com.
În ciuda beneficiilor pentru sănătate ale cafelei și ceaiului, prea multă cafeină vă poate face anxios sau iritabil și vă va fi greu să dormiți. Mai mult de patru cești de cafea pe zi au fost asociate cu decesul premator, într-un studiu. Cafeina provoacă și insomie, arată un altul. De asemenea, vă poate face mai puțin capabil să păstrați calciu în organism, ceea ce poate duce la fracturi osoase (calciul menține oasele puternice). Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți întrebări despre cât de mult este prea mult pentru dumneavoastră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Cercetătorii au realizat o...
Autodiagnosticarea pe internet poate...
Depresia postpartum este o condiție...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Proteinele sunt macronutrienți vitali...
Alimentația echilibrată, bogată în...